Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Messiho éra s Ronaldom je na konci. Môže Zlatú loptu ovládnuť opäť Afričan?

Mohamed Salah skončil v pondelkovom hlasovaní o Zlatú loptu na 11. mieste.
Mohamed Salah skončil v pondelkovom hlasovaní o Zlatú loptu na 11. mieste.Reuters
Keď naposledy vyhral Zlatú loptu Afričan, práve vynašli DVD disky. Písal sa rok 1995 a hviezdne výkony Georgea Weaha za PSG a AC Miláno ho katapultovali k zisku najprestížnejšieho individuálneho ocenenia. Lenže odvtedy uplynulo viac ako štvrťstoročie a Afričania na ďalší podobný úspech stále čakajú.

Rok 1995 zostáva pre africký futbal pozoruhodný, pretože Weah sa stal prvým neeurópskym hráčom (národnosťou, pozn.), ktorý získal toto ocenenie po rozšírení kritérií na zvyšok sveta. O 28 rokov neskôr je meno Libérijčana stále vysoko, keďže zostáva prvým a posledným Afričanom, ktorý bol vyhlásený za víťaza Zlatej lopty.

Pozitívom zostáva fakt, že od Weahovho triumfu sa k nemu priblížilo viacero Afričanov: Samuel Eto'o skončil piaty v 2009 a Mohamed Salah zasa v roku 2022, Didier Drogba tesne minul pódium, keď sa umiestnil na štvrtom mieste. Sadio Mane skončil dokonca druhý v 2022.

V predchádzajúcich rokoch sa kritériá na výber víťaza Zlatej lopty stali dynamickými s neustálymi zmenami. V súčasnosti sú požiadavkami individuálne výkony, kolektívne výkony a zmysel pre fair-play. Keďže aj Messi priznal, že toto je jeho posledná Zlatá lopta a Cristiano Ronaldo nebol nominovaný, kým je mimo Európy, otvára sa zaujímavá otázka: 

Môže Afričan zopakovať úspech Weaha? Flashscore Správy sa pozreli na troch hlavných kadidátov, ktorí by sa, teoreticky, mohli dostať na individuálny vrchol v budúcom roku.

Mohamed Salah - Liverpool a Egypt

Kým prebiehalo slávnostné udeľovanie Zlatej lopty za rok 2023, Salah zverejnil oslavnú fotografiu z predchádzajúceho víkendu. Egypťan v nedeľu strelil tretí gól Liverpoolu pri víťazstve 3:0 nad Nottinghamom. Tento zásah bol jeho desiatym v sezóne vo všetkých súťažiach počas iba 13 vystúpení. Štyri asistencie zároveň znamenajú, že v tejto sezóne má priemer viac ako gól alebo asistenciu na zápas.

Neprejavuje žiadne známky spomalenia, pretože neustále láme rekordy, pričom najnovšie prekonal Thierryho Henryho a stal sa hráčom s najvyšším počtom gólov za anglický klub v európskych súťažiach.

Už nejaký čas je Salah tvárou Liverpoolu. Zdá sa, že "The Reds" v prebiehajúcom ročníku opäť ožili a sú v hre o všetky štyri tituly. Viacerí ich hráči priznali, že chcú vyhrať všetko. A nie je nič lepšie, ako mať okolo seba motivovaných spoluhráčov, s ktorými sa potiahnete navzájom. Možno aj k Zlatej lopte za rok 2024. Faktom zostáva, že Liverpool musí mať výnimočnú sezónu a Salah musí byť jej stredobodom.

Ak by však išlo len o klubovú formu, Salah by sa v roku 2022, pravdepodobne, dostal na pódium. Keďže sa v januári budúceho roka uskutoční Africký pohár národov (AFCON), bude sa tomuto turnaju, ktorý sa koná každé dva roky, pripisovať veľká dôležitosť. Egypt naposledy vyhral túto trofej v roku 2010 a ak Salah dokáže inšpirovať faraónov k rekordnému ôsmemu titulu, môže mať reálnu šancu na zisk Zlatej lopty.

Achraf Hakimi - Paris Saint-Germain a Maroko

Na štadióne Education City boli 6. decembra 2022 tisíce znepokojených marockých fanúšikov, ale Hakimi si zachoval chladnú hlavu. Jeho odvážna panenkovská penalta poslala "atlaské levi" do štvrťfinále majstrovstiev sveta. V marockom ťažení vynikla Hakimiho osobnosť - typ, ktorý možno označiť za hodný Zlatej lopty. Jeho sebavedomie a schopnosti s loptou sú miestami takmer hmatateľné.

Napriek tomu, že bol v januári tohto roku zvolený za najlepšieho arabského športovca, Hakimi sa nedostal do 30-členného užšieho výberu na Zlatú loptu. Možno tým bolo naznačené, že 24-ročný hráč bude musieť na klubovej strane ešte zapracovať. PSG v minulej sezóne vyhralo Ligue 1, ale to sa v priebehu rokov stalo všedným.

Liga majstrov sa francúzskemu tímu vyhla a ak Maročan pomôže ukončiť túto neplodnú sériu, jeho šance na zisk Zlatej lopty v roku 2024 sa stávajú možnými. Keďže je obranca, jeho prínos bude musieť byť neprehliadnuteľný a výpovedný. Spomeňte si na Virgila van Dijka v roku 2019... S Messim prehral o sedem bodov.

Keďže Kylian Mbappé je hlavnou tvárou PSG, je pravdepodobné, že úspech klubu bude pripísaný jemu, čím sa Hakimiho snaha o zisk Zlatej lopty ešte viac sťaží. To znamená, že nerozhodný výsledok by mohol byť potenciálne na medzinárodnom poli, keď sa budúci rok uskutočnia AFCON a EURO.

Hakimi sa bude musieť v drese Maroka opäť prezentovať výnimočnými výkonmi a zopakovať minuloročné úspechy. Posledné kontinentálne víťazstvo severoafrickej strany prišlo ešte v roku 1976. Hakimi musí nielen prispieť k ukončeniu tohto čakania, ale aj dúfať, že Mbappé nevyhrá EURO.

Victor Osimhen - Neapol a Nigéria

Aby sme Osimhenovu domácu sezónu uviedli do správneho kontextu, v ankete o Zlatú loptu 2023 skončil ôsmy bez toho, aby sa kvalifikoval na majstrovstvá sveta alebo sa dostal do semifinále Ligy majstrov. Ak by prišli úspechy v oboch súťažiach, mohol to byť pre útočníka úplne iný príbeh.

Pravdou je, že umiestnenie v prvej desiatke je pre Osimhena, ktorý sa stal prvým africkým hráčom v 125-ročnej histórii Serie A, ktorý získal Zlatú kopačku, stále veľkolepé. Jeho ôsme miesto je zároveň najvyššie, aké kedy Nigérijčan v ankete o Zlatú loptu dosiahol, čím prekonal Nwankwa Kanua, ktorý v roku 1996 skončil na 11. priečke.

Dvadsaťštyriročný hráč strelil v minulej sezóne 41 gólov za klub a krajinu. Potrebuje tento výsledok ešte vylepšiť, aby získal Zlatú loptu? Nie nevyhnutne. Potrebuje byť prítomný vo veľkých momentoch, keď ho sleduje celý svet.

Našťastie pre Osimhena sa Nigéria kvalifikovala na AFCON a on bude mať priestor na predvedenie svojho jedinečného talentu. Skončil ako najlepší strelec kvalifikácie na Africký pohár národov a s mimoriadne nabitým kufrom útočnej výzbroje Nigérie má pocit, že môže ísť až do finále.

Zdá sa, že Luciano Spalleti opustil Neapol aj s klubovým šťastím. Momentálne sú na druhom mieste vo svojej skupine Ligy majstrov, ale za vedúcim Interom Miláno v Serii A zaostávajú už o sedem bodov. Šťastie Neapola sa bude musieť do konca sezóny drasticky zmeniť, aby pomohlo Osimhenovi v jeho potenciálnej snahe získať Zlatú loptu.