Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Bonusový bod za najrýchlejšie kolo sa v F1 zruší, pravidlo platí od ďalšej sezóny

Bonusový bod by mohol zohrať dôležitú úlohu.
Bonusový bod by mohol zohrať dôležitú úlohu.JOAN CROS/NurPhoto/NurPhoto via AFP
Formula 1 už nebude od budúcej sezóny udeľovať jazdcovi bonusový bod za najrýchlejšie kolo vo Veľkej cene. O plánovanom zrušení tohto pravidla informovali predstavitelia Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA) pred nadchádzajúcim podujatím v Austine.

Dodatočný bod sa v seriáli majstrovstiev sveta udeľuje od roku 2019. Podmienkou na jeho získanie je, aby autor najrýchlejšieho kola dokončil preteky v prvej desiatke. V nabitom kalendári, ktorý tento rok počíta 24 pretekov, môže bonusový bod z každej Veľkej ceny zohrať dôležitú úlohu v prípade tesného boja o titul.

Niektoré tímy podnikajú kontroverzné kroky, aby ho získali, alebo aby zabránili svojim súperom v jeho získaní. V septembri v Singapure Daniel Ricciardo z Red Bullu v závere prešiel na nové pneumatiky a zajazdil najrýchlejšie kolo, hoci ako pilot mimo elitnej desiatky nemohol daný získať.

O bod však pripravil Maxa Verstappena, keďže najrýchlejší čas predtým držal Lando Norris z McLarenu. Britský jazdec šesť pretekov pred koncom sezóny zaostáva za Holanďanom o 52 bodov na druhom mieste šampionátu, pričom v tomto roku získal štyri bonusové body.