Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Dozvuky VC Talianska: Červení býci vyhnali vzpínajúce sa kone z ohrady

Jazdci Red Bullu dominovali na Veľkej cene Monzy.
Jazdci Red Bullu dominovali na Veľkej cene Monzy.Profimedia
Pôvodné predpovede daždivého počasia sa nenaplnili, a tak sa 93. Veľká cena Talianska konala v relatívne štandardných podmienkach. Ferrari sa na svojej domácej trati síce snažilo, ale pre vysokú degradáciu pneumatík muselo prijať úlohu druhých huslí po Red Bulle.

Charles Leclerc aj Carlos Sainz ukázali veľkú bojovnosť a dlho odolávali Verstappenovi, resp. Pérezovi. Max sa dokonca v 10. kole sťažoval, že Ferrari má pekelnú maximálnu rýchlosť. Problémy so zadnými pneumatikami, ktorými Holanďana inžinier utešoval, však nakoniec Ferrari dostihli a poradie sa predsa len zmenilo.

Štatistika preferujúca štart z pole position tentoraz na Monze nič neznamenala, koniec-koncov Verstappen vlani vyhral zo siedmeho miesta. Ďalší triumf preňho znamená desiate víťazstvo v rade a nový rekord.

Pérez potom na seba strhol pozornosť v druhej polovici, keď najprv sledoval súboj Leclerca a Sainza "s popcornom v ruke" a potom si postupne rozobral oba červené monoposty. Pri deviatom mieste Fernanda Alonsa tak naskočil do boja o post vicemajstra a úplne podčiarkol slová šéfa tímu Christiana Hornera, že hoci Red Bull nemal v kvalifikácii rýchlosť, na preteky mal výborné nastavenie.

KRÁĽ VÍKENDU - Divák

Nepršalo, ale bola to dráma od začiatku do konca. Jednoduché rozmiestnenie zákrut a 77 % času stráveného na plyne na okruhu v Katedrále rýchlosti opäť fungovalo a nikto nemohol tvrdiť, že to bola nuda. Verstappen sa na vedenie nadrel, v McLarene do seba prednými kolesami narazili Oscar Piastri a Lando Norris, jazdci Ferrari si v závere interpretovali pokyn "neriskujte" úplne po svojom a Alex Albon vyučoval defenzívu na najstarších tvrdých pneumatikách. Na Veľkú cenu Talianska sa oplatilo čakať 20 minút po tom, čo sa štartová procedúra oneskorila po odstúpení Jukiho Cunodu v zahrievacom kole.

PLUSOVÉ BODY - Alexander Albon

Siedmym miestom vyrovnal svoje tohtoročné maximum z Kanady a tentoraz bez odstúpenia a problémov viacerých súperov. Williams síce stále nepatrí medzi najsilnejšie tímy - Thajčan musel v závere opäť brzdiť viacerých jazdcov - ale všetci si už zvykajú, že Albon má pravidelne šancu na body.

POTLESK PUBLIKA - Carlos Sainz

Ferrari urobilo všetko pre to, aby doma uspelo. Zadné krídla červených monopostov boli čo najtenšie, a tak sa domácemu tímu podarilo uspieť aspoň v kvalifikácii. Nevadí, že to bolo iba o 13 tisícin sekundy! Po štvrtýkrát v tomto roku Red Bull neštartoval z pole position a tamojší tifosi si užili pekný sobotný večer. Vlastne aj štart nedeľňajších pretekov - Sainz urputne bránil prvé miesto a tohtoročnému hegemónovi trvalo 15 kôl, kým sa dostal do vedenia. Vďaka Sainzovi mali domáci fanúšikovia v nedeľu komu tlieskať aj na pódiu.

SMOLIAR VÍKENDU - Juki Cunoda

Tím Alpha Tauri mal dobrú kvalifikáciu a Cunoda s Liamom Lawsonom sa dostali tesne pod čiaru tretej kvalifikácie. Body boli určite reálne, ale japonský jazdec musel zastaviť počas zahrievacieho kola pre problém s motorom a potom už len sledoval, či jeho tímový kolega dokáže zlepšiť svoj výsledok zo Zandvoortu.

MANÉVER VÍKENDU- Max Verstappen vs. Carlos Sainz

Sainz hrdinsky bránil vedúcu pozíciu až do 15. kola, keď Verstappen na nájazde do Curva Grande predviedol skvelý manéver a napokon sa dostal na čelo. Vybrať ten najlepší nebolo jednoduché, ale svojimi ostrými, hoci stále férovými lakťami ukázal úradujúci šampión inštinkt hodný ďalšieho titulu.