Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Druhý kariérny triumf Russella, v Rakúsku zamiešala karty kolízia Verstappena s Norrisom

Russell sa stal víťazom VC na okruhu v Spielbergu.
Russell sa stal víťazom VC na okruhu v Spielbergu.TASR
George Russell (26) na Mercedese vyhral Veľkú cenu Rakúska F1 a zaznamenal druhý triumf v kariére. Druhé miesto obsadil Austrálčan Oscar Piastri (23) na McLarene, pódium uzavrel Španiel Carlos Sainz (29) na Ferrari. Úradujúci majster sveta Max Verstappen (26) z Red Bullu skončil piaty, upevnil si však vedenie v celkovej klasifikácii.

Najlepšie začal Verstappen, ktorý si hneď v úvode vypracoval menší náskok. Norris mal problém udržať si druhú priečku pred Russellom, no napokon sa mu to podarilo. Leclerc musel ísť do boxov hneď v prvom kole pre poruchu na monoposte. Aktuálny šampión si v šiestom kole udržiaval dobré tempo a postupne si vybudoval na čele náskok pred druhým Norrisom. Holanďan svoj náskok zvýšil na tri sekundy. 

Pre problémy s monopostom musel Leclerc opäť zamieriť do boxov. Po druhej návšteve boxovej uličky figuroval až na poslednom 20. mieste. Tesne pred polovicou pretekov prišli do tesného súboja oba monoposty Alpinu. Ocon si však udržal 12. miesto pred Gaslym.

V 51. kole sa Verstappenov náskok pred Norrisom po návšteve v boxoch výrazne znížil. Britský jazdec skúsil Holanďana predstihnúť, ale ten si post lídra udržal. V druhej polovici pretekov sa boj o prvé miesto zintenzívnil. Norrisovi sa podarilo predstihnúť oponenta, ale pri manévri vyšiel mimo trať, takže musel vedúcu pozíciu prepustiť jazdcovi Red Bullu. V 60. kole na neho strácal iba šesť stotín sekundy. V tretej zákrute sa obaja lídri pretekov zrazili a dostali defekt

Verstappen a Norris zamierili do boxov a v závere pretekov sa na čelo dostal prekvapivo Russell. Norris navyše dostal päťsekundový trest za porušenie traťových limitov a následne z pretekov odstúpil. Verstappen dostal 10-sekundovú penalizáciu za spôsobenie kolízie s Norrisom. 

Tri kolá pred koncom si Russell na Mercedese udržoval dobré tempo a vybudoval si trojsekundový náskok na Piastriho. Na konto si pripísal druhý triumf v kariére, premiérovo sa tešil v roku 2022 v Brazílii.

Verstappen napokon skončil na piatom mieste, aj napriek defektu, extra zastávke a 10-sekundovému trestu. Štvrtý skončil Hamilton na Mercedese. Dobrý výsledok zaznamenal aj Hülkenberg z Haasu, ktorý skončil šiesty. Body získali aj Magnussen, Ricciardo a Gasly.