Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Koniec medzi elitou po takmer 50 rokoch, F1 stratí ikonického výrobcu motorov

Tím Alpine spoznal svoj osud.
Tím Alpine spoznal svoj osud.Profimedia / Independent Photo Agency / Alamy
Francúzska automobilka Renault po budúcoročnej sezóne odíde po takmer 50 rokoch zo seriálu majstrovstiev sveta F1. Potvrdilo to vedenie koncernu. Súčasný továrenský tím Alpine medzi elitou zostane, od roku 2026 však bude pravdepodobne využívať motory Mercedes.

Renault vstúpil do šampionátu F1 v roku 1977 a ako dodávateľ motorov získal 12 titulov v Pohári konštruktérov a 11 jazdeckých titulov majstra sveta. Naposledy bol šampiónom s motormi tejto značky Nemec Sebastian Vettel pri všetkých jeho štyroch triumfoch vo farbách Red Bullu v rokoch 2010 až 2013.

Po zavedení hybridných motorov v roku 2014 začal Renault zaostávať za konkurenciou a pred ďalšou veľkou zmenou pravidiel odchádza zo šampionátu úplne. Od roku 2026 bude vo vozidlách F1 elektrická zložka ešte dôležitejšia než doposiaľ a na pohone sa bude podielať rovnakým dielom ako spaľovacie súčasti. 

Firemná továreň na motory pre monoposty F1 vo Viry-Chatillon neďaleko Paríža sa má zmeniť na inžinierske centrum pre budúce autá Renault a Alpine. "Aktivity v rámci F1 vo Viry, s výnimkou vývoja nového motora, budú pokračovať až do konca sezóny 2025," oznámil tím Alpine.