Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Konštruktérsky guru uzavrel svoju budúcnosť. Newey sa upísal Aston Martinu

Adrian Newey vymení farby Red Bullu za tie v Aston Martine.
Adrian Newey vymení farby Red Bullu za tie v Aston Martine.David Davies / PA Images / Profimedia
Azda jedna z najsledovanejších športových ság je na konci. Adrian Newey (65) sa od 1. marca budúceho roka pripojí k Aston Martinu na pozíciu výkonného technického partnera. Zároveň sa stane akcionárom stajne so sídlom v Silverstone, oznámili v utorok.

Konkurencia dostala košom

Newey v máji oficiálne potvrdil, že odchádza od šampiónov z Red Bullu a bude hľadať nové výzvy. Štart sezóny 2025 je naplánovaný na 16. marca Veľkou cenou Austrálie v Melbourne. Pôjde o posledný šampionát pred vstupom formuly 1 do novej éry motorov a zásadnej zmeny pravidiel od roku 2026.

Autá navrhnuté Britom vyhrali 25 pretekárskych a konštruktérskych titulov vo Williamse, McLarene a Red Bulle. V roku 2023 bol jeho Red Bull najdominantnejším autom v histórii tohto športu s 21 víťazstvami z 22 pretekov.

O Neweyho sa zaujímali aj konkurenčné tímy Ferrari či McLaren. Neboli uvedené žiadne podrobnosti o plate či spomínanom podiele, no médiá uviedli, že 65-ročný konštruktér si ročne príde na zhruba 25 miliónov eur. 

Splnená dávna túžba s Alonsom

Tím Aston Martin, ktorý vlastní Kanaďan Lawrence Stroll, má v aute 43-ročného dvojnásobného majstra sveta Fernanda Alonsa a Strollovho syna Lancea. Okrem toho má aj ambiciózny plán dostať sa na vrchol.

"Som nadšený, že sa pripájam k tímu Aston Martin Aramco Formula 1," uviedol Newey vo vyhlásení. "Nesmierne ma inšpirovala a ohromila vášeň i odhodlanie, ktoré Lawrence vnáša do všetkého, na čom sa podieľa. Lawrence je odhodlaný vytvoriť svetový tím. Je jediným väčšinovým vlastníkom tímu, ktorý sa aktívne angažuje v tomto športe."

"Majú všetky kľúčové prvky infraštruktúry potrebné na to, aby sa Aston Martin stal tímom, ktorý bude vyhrávať svetové šampionáty a veľmi sa teším, že budem môcť pomôcť dosiahnuť tento cieľ," pokračoval Brit.

Adrian Newey minulý rok pre BBC prezradil, že ľutuje, že nikdy nespolupracoval s Alonsom. Svoju dávnu túžbu si tak od budúceho roka, pravdepodobne, odškrtne.

Na vrchole svojej kariéry

Stroll starší vynaložil veľké prostriedky, rozšíril továreň do nového areálu a priviedol špičkové talenty od konkurentov. Bývalý šéf motorov Mercedesu Andy Cowell bol v júli oznámený ako nový výkonný riaditeľ, ktorý nahradil bývalého šéfa McLarenu Martina Whitmarsha. Aston Martin tiež podpísal bývalého technického riaditeľa Ferrari Enrica Cardileho.

Stajňa, ktorá je v prebiehajúcej sezóne piatou v poradí, odštartuje v roku 2026 exkluzívne nové partnerstvo s Hondou, súčasným dodávateľom motorov pre Red Bull. "Je to obrovská správa. Adrian je najlepší na svete v tom, čo robí - je na vrchole svojej kariéry," uviedol Stroll vo svojom vyhlásení.

"Je to najväčší príbeh od návratu mena Aston Martin do tohto športu a ďalší dôkaz našej ambície vybudovať tím formuly 1, ktorý bude schopný bojovať o titul majstra sveta."

Stroll povedal, že bol rozhodnutý podpísať zmluvu s Neweym hneď, ako konštruktér oznámil, že v Red Bulle končí. Prvé rozhovory potvrdili, že záujem bol obojstranný. "Adrian je pretekár a jeden z najsúťaživejších ľudí, akých som kedy stretol," doplnil šéf Aston Martinu.

"Keď videl, čo sme postavili v Silverstone... rýchlo pochopil, čo sa snažíme dosiahnuť. Myslíme to vážne a on tiež," uzavrel.