Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Kvalifikáciu v Monze ovládli McLareny, Verstappen zaostal a skončil až siedmy

Norris bude v nedeľu štartovať z prvého miesta.
Norris bude v nedeľu štartovať z prvého miesta.ANDREJ ISAKOVIC / AFP
Brit Lando Norris (24) vyhral kvalifikáciu na Veľkú cenu Talianska Formuly 1 v Monze a potvrdil pozíciu najrýchlejšieho jazdca v šampionáte. Pole position získal pred tímovým kolegom Oscarom Piastrim (23), zatiaľ čo majster sveta a líder šampionátu Max Verstappen (26) sa musel uspokojiť so siedmym miestom pri strate viac ako pol sekundy. Na rýchlej trati bude mať holandský obhajca titulu v nedeľu ťažkú úlohu, ak chce ukončiť päť pretekov trvajúce čakanie na víťazstvo.

Týždeň po víťazstve na Veľkej cene Holandska Norris, rovnako ako celá stajňa, ukázal stúpajúcu formu a vyhral druhú kvalifikáciu za sebou, štvrtú v sezóne a piatu v kariére. Austrálčana Piastriho porazil o 109 tisícin, pričom ostatní štyria súperi ich nasledovali len v rozmedzí 77 tisícin.

Tretí skončil George Russell z Mercedesu, ktorého v druhom rade doplní Charles Leclerc z Ferrari. Vozidlá tých istých tímov, len v opačnom poradí, budú stáť v treťom rade vďaka Carlosovi Sainzovi a najrýchlejšiemu mužovi tréningov Lewisovi Hamiltonovi.

Až vo štvrtom rade budú jazdci Red Bullu. Od prvej šestky ich navyše delí nezanedbateľný odstup. Verstappen, ktorý má napriek sérii pretekov bez víťazstva stále pohodlný 70-bodový náskok pred Norrisom na čele priebežného poradia, zaostal za šiestym Hamiltonom o 509 tisícin. A až v poslednej chvíli predbehol tímového kolegu Sergia Péreza v boji o štartové pozície.

Pri súčasnom rozložení síl by mohol byť boj o Pohár konštruktérov ešte vyrovnanejší. Kedysi absolútne dominantný Red Bull má pred nedeľňajším štartom 16. z 24 pretekov len 30-bodový náskok pred druhým McLarenom.