Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Má pole position, ale Sainz nelieta pred VC Talianska v oblakoch

Sainz očakáva náročné preteky.
Sainz očakáva náročné preteky.Reuters
Carlos Sainz (29) v sobotu iba pokrčil plecami nad povzbudzujúcimi štatistikami, keď si predstavil víťazstvo Ferrari na domácej pôde a prerušenie nadvlády Red Bullu s Maxom Verstappenom (25) na čele šampionátu Formuly 1.

Španiel pobláznil mohutné davy fanúšikov talianskej stajne tým, že si počas slnečného popoludnia v Monze vybojoval pole position, pričom bol len o 13 tisícin rýchlejší ako priebežný líder celkového poradia. Holandský pilot vyštartuje z druhého miesta. 

V nedeľu to však bude iný príbeh. Red Bull chce pokračovať vo víťaznej nadvláde a Verstappen stanoviť nový rekord v počte triumfov v rade. Aktuálne má deväť, rovnako ako svojho času Sebastian Vettel.

Sainz preto uznal, že ho čaká náročná skúška, ale zdôraznil, že urobí všetko pre to, aby dosiahol vysnívaný výsledok. "Máme motiváciu a energiu vyhrať," nechal sa počuť španielsky pretekár, ktorého jediné doterajšie víťazstvo prišlo vlani v Británii a ktorý v piatok oslávil 29. narodeniny najrýchlejším kolom v tréningu.

"Auto bolo celý víkend dobré, najmä pri pohľade na jedno kolo, ale čo som videl z dlhých jázd, nebudem klamať, je to zložitejšie. Nebude to rovnaké ako v kvalifikácii."

"Akonáhle Red Bull odjazdí päť alebo šesť kôl, prejavia sa jeho silné stránky a pretekárske tempo... Budeme musieť pracovať ako tím a dať do toho všetko. Máme príležitosť, no ak zostávame v realite, Red Bull bude rýchlejší. Musíme im čo najviac skomplikovať život a pokúsiť sa vyhrať," dodal Carlos Sainz.

Žiadny tím v modernej ére nevyhral všetky preteky v sezóne, McLaren bol k tomu najbližšie v roku 1988, keď triumfoval takmer vo všetkých zo šestnástich veľkých cien okrem jednej s velikánmi F1 Ayrtonom Sennom a Alainom Prostom. Jediná porážka prišla v Monze, kde Ferrari, smútiaci za smrťou zakladateľa Enza, obsadil prvé dve miesta.

Poslední traja víťazi v Monze nedokončili preteky pri svojej obhajobe nasledujúci rok, čo niektorí označili za potenciálne prekliatie víťazov bájneho okruhu. Pointa štatistiky? Verstappen vyhral v roku 2022.

"Možno by ste sa mali spýtať Maxa... Úprimne povedané, príliš neverím na štatistiky a tento druh prekliatia," odpovedal Sainz. "V nedeľu zvíťazí ten, kto si to najviac zaslúži a bude najrýchlejší. Pokúsim sa o to, aby som to bol ja."

Ferrari naposledy zvíťazilo v "chráme rýchlosti" v roku 2019 vďaka Leclercovi. Sainz bol najlepšie druhý pred tromi rokmi na McLarene.