Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Návrat po 15 rokoch, Toyota bude technickým partnerom Haasu v F1

Toyota sa vracia do Formuly 1.
Toyota sa vracia do Formuly 1.Satoshi Oga / The Yomiuri Shimbun via AFP
Automobilka Toyota sa po 15 rokoch vracia do formuly 1 ako partner stajne Haas. Americký tím a japonská značka spoločne oznámili začatie dlhodobej technickej spolupráce postavenej na zdieľaní odborných znalostí, skúseností či zdrojov medzi Haasom a motoristickým oddelením japonského výrobcu Toyota Gazoo Racing.

Ferrari zostáva naďalej dodávateľom motorov pre tím. "Podpora a spolupráca s globálnym lídrom automobilového priemyslu, ktorý sa tiež snaží rozvíjať a zlepšovať svoje vlastné technické a inžinierske znalosti - to je jednoducho obojstranne výhodné partnerstvo," uviedol šéf japonského tímu Haas Ajao Komatsu.

"Možnosť využívať zdroje a vedeckú základňu Toyoty Gazoo, ako aj jej inžinierske a výrobné procesy, bude pre náš vlastný rozvoj kľúčová," dodal.

V praxi sa napríklad jazdci, inžinieri a mechanici Toyota Gazoo budú podieľať na testovaní vozidiel Haas a na oplátku japonská strana pomôže tímu s aerodynamikou, dizajnom alebo výrobou dielov z uhlíkových vlákien. Logo Toyota bude zdobiť vozidlá Haas už na budúcotýždňovej Veľkej cene USA v Austine.

Haas s pilotmi Kevinom Magnussenom a Nicom Hülkenbergom nazbieral v tejto sezóne v 18 pretekoch 31 bodov a v Pohári konštruktérov drží siedme miesto. V minulom ročníku uzatváral poradie.

Toyota skončila v kráľovskej automobilovej triede v roku 2009 po sedemročnom pôsobení ako továrenský tím, počas ktorého jazdci získali 13 pódiových umiestnení, ale žiadne víťazstvo.