Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Norris vyhral kvalifikáciu v Singapure pred Verstappenom, Hamilton bol tretí

Lando Norris odštartuje na VC z prvého miesta.
Lando Norris odštartuje na VC z prvého miesta.ČTK / imago sportfotodienst / DPPI
Lando Norris (24) z McLarenu vyhral kvalifikáciu na Veľkú cenu Singapuru formuly 1. Britský jazdec porazil na okruhu Marina Bay úradujúceho majstra sveta a lídra šampionátu Maxa Verstappena (26) o 203 tisícin sekundy. Tretí skončil Brit Lewis Hamilton (39) z Mercedesu.

Norris si vybojoval šiestu pole position v kariére a piatu v tejto sezóne. Nadviazal tak na svoje najrýchlejšie časy z piatkového druhého a sobotňajšieho tretieho tréningu. V ňom uspel aj napriek tomu, že boli jazdy prerušené z dôvodu jašterice na trati.

Rodák z Bristolu si v nedeľňajších pretekoch môže pripísať tretie tohtoročné víťazstvo a dotiahnuť sa na Verstappena v priebežnom poradí šampionátu. Z druhého miesta na neho stráca 59 bodov.

"V priebehu kvalifikácie bolo ťažké zlepšiť sa a získať nejaký čas k dobru. Zdalo sa, že ostatní sú stále rýchlejší, takže ma to dostalo pod menší tlak. Najmä keď sme mali na konci k dispozícii len jedno kolo," povedal Norris pred televíznymi kamerami.

"Nakoniec to stačilo na pole position a som za to rád. Najmä tu v Singapure z toho mám dobrý pocit. Zatiaľ som sa tu celý čas cítil dobre a získal sebavedomie. V kvalifikácii to možno bolo horšie, ale svoju prácu sme zvládli. Uvidíme, čo dokážeme zajtra," dodal Norris.

Trojnásobný majster sveta Verstappen skončil druhý, čím čiastočne ukončil neuspokojivé výsledky z posledných mesiacov. Nevyhral už sedem pretekov. Tretieho Hamiltona za sebou nechal o 113 tisícin. Okrem toho, že sa Holanďan pokúsi udržať si vedenie na čele svetového šampionátu, bude sa v Singapure usilovať o svoj prvý triumf.

Nedarilo sa jazdcom Ferrari. Minuloročný víťaz, Španiel Carlos Sainz, havaroval na začiatku tretieho tréningu a odštartuje z desiateho miesta. Prerušenie kvalifikácie potom nechalo jazdcom ešte jeden pokus. Ten nevyšiel ani jeho tímovému kolegovi Charlesovi Leclercovi, ktorému komisári zmazali čas za porušenie limitov trate. Monacký jazdec skončil deviaty.

V druhej časti kvalifikácie vypadol druhý jazdec Red Bullu Sergio Pérez. Tridsaťštyriročný Mexičan, ktorý predvlani vyhral preteky v Singapure, bude štartovať z 13. miesta.