Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nový tím vo svete F1? O príchod sa snaží Hitech s podporou kazašského miliardára

Spoločnosť Hitech v súčasnosti preteká v nižších kategóriách.
Spoločnosť Hitech v súčasnosti preteká v nižších kategóriách.Profimedia
Britská pretekárska značka Hitech požiadala o vstup tímu do Formuly 1 od roku 2026 s investíciou kazašského miliardára a podnikateľa Vladimira Kima (62).

Spoločnosť Hitech Global Holdings, ktorá vlastní a prevádzkuje Hitech Grand Prix, v pondelok vo vyhlásení uviedla, že sa dohodla na predaji 25 % podielu Kimovi. Tím v súčasnosti súťaží v juniorských seriáloch Formuly 2, 3 a 4 a v Silverstone zamestnáva viac ako 150 ľudí.

Medzi predchádzajúcich jazdcov spoločnosti patrí Rus Nikita Mazepin, ktorého otec miliardár Dmitrij bol sponzorom až do zavedenia sankcií po ruskej invázii na Ukrajinu.

"V roku 2023, po 20 mesiacoch plánovania a rozsiahlych príprav na svojej základni v Silverstone, spoločnosť Hitech podala žiadosť o vstup do majstrovstiev sveta FIA Formuly 1 od sezóny 2026," uviedla spoločnosť na svojej webovej stránke a dodala: 

"Tento krok by ukázal, že Hitech má všetkých správnych ľudí, skúsenosti a zdroje na to, aby mohla súťažiť spolu s najlepšími tímami na svete."

Riadiaci orgán F1 vo februári začal formálny proces prijímania žiadostí s cieľom identifikovať jeden alebo viacero nových tímov, ktoré majú záujem o vstup v rokoch 2025, 2026 alebo 2027, žiadne rozhodnutie ešte nebolo oznámené. O súťaženie s využitím značky Cadillac sa uchádzajú americké spoločnosti Andretti Global a General Motors.