Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Pérez v Red Bulle v 2024? Vzhľadom na úvod ročníka a možné alternatívy záruka neexistuje

Pérez má za sebou rozpačitý štart do sezóny.
Pérez má za sebou rozpačitý štart do sezóny.Reuters
Zmluva Sergia Péreza (33) síce trvá až do konca sezóny 2024, ale to nie je zárukou, že bude jazdcom Red Bullu aj v budúcom roku - najmä ak nenaplní očakávania a zaváži aj to, že tím má na stole ďalšie zaujímavé alternatívy.

Po solídnych, aj keď trochu nekonzistentných prvých dvoch sezónach v tíme sa očakávalo, že Mexičan sa v tomto ročníku nakopne a zabezpečí Red Bullu historicky prvé umiestnenie v šampionáte jazdcov na prvom a druhom mieste.

Po siedmich pretekoch je Pérez na dobrej ceste splniť tento cieľ vďaka víťazstvám v Saudskej Arábii a Azerbajdžane, ale mimo týchto víkendov sa mu príliš nedarilo. Hlavne keď si uvedomíme, aké dominantné je jeho auto, a porovnáme ho s tímovým kolegom Maxom Verstappenom.

Jeho posledné dve vystúpenia, pri ktorých skončil 16. v Monaku a štvrtý v Španielsku po slabých kvalifikáciách, v skutočnosti viedli k špekuláciám, že by ho Red Bull mohol na konci roka vymeniť.

O svoju budúcnosť sa pravdepodobne ešte nemusí obávať vzhľadom na to, že sme stále len v úvode kalendára. To sa môže zmeniť, ak nezlepší svoje umiestnenia vzhľadom na alternatívy, ktoré by mohli byť k dispozícii v Red Bulle, a ochotu stajne predčasne skrátiť zmluvy v minulosti.

O jednej z týchto alternatív sa hovorí už od konca roka 2022, keď bolo oznámené, že Daniel Ricciardo sa po tom, čo ho McLaren prepustil, vracia do tímu ako rezervný jazdec.

Ricciardo je späť v Red Bulle
Ricciardo je späť v Red BulleProfimedia

Austrálčan sa počas svojho pôsobenia v tíme úradujúcich šampiónov etabloval ako jeden z najlepších jazdcov mimo kolotoča. Mnohí sa domnievali, že tím ho opätovne podpísal, aby posúdil, či je po niekoľkých náročných rokoch v McLarene stále na vrchole, pre prípad, že by Pérez mal problémy s výkonnosťou alebo vybočil z radu v úlohe dvojky po Verstappenovi.

To, či je naozaj hrozbou pre Mexičana, závisí od toho, ako sa mu darí na tímovom simulátore. Ak sa mu bude dariť, Christian Horner a spol. môžu byť v pokušení riskovať s ním v nádeji, že sa vráti k svojej najlepšej forme - vzhľadom na to, aký dobrý býval, by si mohli myslieť, že sa im oplatí riskovať, ak nebudú s Pérezom spokojní.

V konečnom dôsledku sa však "Checo" pravdepodobne nemusí najviac obávať Ricciarda, ale muža, ktorý s Austrálčanom vytrel podlahu, keď boli tímovými kolegami v McLarene.

Lando Norris, jeden z najlepších jazdcov v pelotóne, je nepochybne niekto, koho by Red Bull rád podpísal. A hoci technicky nie je k dispozícii do konca roku 2025, aktuálny vývoj urobil potenciálny prestup oveľa reálnejším. 

Norris je jedným z najväčších talentov štartového poľa
Norris je jedným z najväčších talentov štartového poľaProfimedia

Pred rokom sa nezdalo, že by mal dôvod pokúsiť sa predčasne ukončiť zmluvu, keďže je hlavným jazdcom tímu, ktorý je na vzostupe, ale McLaren už takýmto tímom nie je, keďže sa prepadol na chvost rebríčka. Na druhej strane, Red Bull sa stal dominantnejším a zdá sa, že je takmer isté, že zostane na vrchole až do zmeny predpisov v roku 2026.

Norris potrebuje tím, ktorý mu poskytne dostatočne dobré auto na to, aby mohol bojovať o tituly. Jeho viera, že to dokáže McLaren, bude slabnúť, zatiaľ čo Red Bull mu to môže účinne zaručiť.

Je takmer isté, že sa k nim bude chcieť pripojiť a že ho budú chcieť podpísať. Vzhľadom na nedostatok iných možností, ktoré majú, pokiaľ ide o dlhodobých tímových kolegov pre Verstappena, by Red Bull bol pravdepodobne ochotný zaplatiť všetko, čo McLaren požaduje, aby Brita získal.

Už teraz sa šíria fámy o tom, že k takémuto kroku dôjde. Pérez tomu však stále môže zabrániť a zabezpečiť si vlastnú budúcnosť tým, že bude podávať dostatočné výkony na trati. Ak to neurobí, môže sa stať, že si bude musieť hľadať nové miesto.