Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Piatkové tréningy na VC Veľkej Británie pre Norrisa, sobotňajšia voda vyhovovala Mercedesom

Aktualizované
Norris ovládol prvý tréning, poradie však veľkú výpovednú hodnotu nemá.
Norris ovládol prvý tréning, poradie však veľkú výpovednú hodnotu nemá.Profimedia
Víťazom piatkových voľných tréningov na Veľkú cenu Veľkej Británie Formuly 1 sa stal domáci Lando Norris (24) na McLarene, ktorý na okruhu Silverstone dosiahol časy 1:27,420 minúty, respektíve 1:26,549. Sobota priniesla záverečný tretí tréning na mokrej vozovke, najrýchlejší bol Brit George Russell (26) na Mercedese s časom 1:37,529.

Prvý tréning

S odstupom 134 tisícin sekundy skončil na druhom mieste Kanaďan Lance Stroll v Aston Martine, tretí bol Norrisov tímový kolega Austrálčan Oscar Piastri (+0,211 s). Ten však tréning nedokončil.

Už po ôsmich minútach sa prestalo jazdiť po hodinách Júkiho Cunodu. Pre Japonca znamenalo uviaznutie v štrku konečnú. Následne sa mohlo ísť naplno, na čele sa vystriedalo viacero pretekárov.

Dvadsaťtriročný Piastri mal sedem minút pred koncom technické problémy, hlásil zlyhanie hydrauliky a do boxov sa nedostal. Vzhľadom na to, že Red Bull, Ferrari a ani Mercedes už nestihli obuť mäkké pneumatiky, výsledky prvého tréningu a triumf Norrisa, respektíve McLarenu, toho veľa o konkurencii nepovedali.

Aktuálny líder šampionátu Max Verstappen na Red Bulle sa umiestnil na štvrtej priečke (+0,309), v tesnom závese ho nasledovali Russell (+0,318) a Fernando Alonso na Aston Martine (+0,374). Do TOP 10 sa vtesnali domáci Lewis Hamilton (+0,438), dvojica Ferrari Charles Leclerc a Carlos Sainz (+0,483 a +0,505) spoločne s Estebanom Oconom (+0,554).

Priestor v úvodnom tréningu dostali štyria mladíci. Brit Oliver Bearman, ktorý bude od budúceho roka hájiť farby Haasu, finišoval štrnásty (+1,116). Austrálčan Jack Doohan si sadol do Alpinu (17. miesto, +1,315), Franco Colapinto pre zmenu do Williamsu (18. pozícia, +1,658).

Miesto v kokpite nečakane patrilo i francúzsko-alžírskemu pretekárovi Isackovi Hadjarovi. Ten však mal problémy s pásmi, na trati odkrúžil len 15 kôl, pričom predbehol len Cunodu (+1,850).

Druhý tréning

Pred začiatkom druhého voľného segmentu bolo avizované, že v závere začne pršať. Sedem minút pred koncom sa tak aj stalo, preto tímy a jazdci na nič nečakali a od úvodu dupli na plyn. 

Norris nadviazal na popoludňajší tréning, keď aj tentoraz ovládol poradie s už spomínaným časom 1:26,549. Pre McLaren to bolo pomyselné double, keďže druhý finišoval Piastri (+0,331), zatiaľ čo prvý kontakt s monopostom po vynechaní prvého tréningu pretavil na tretie miesto Sergio Pérez na Red Bulle (+0,434). 

Prekvapila aj štvrtá pozícia Nica Hülkenberga z Haasu, ktorý sa ako posledný zmestil pod manko pol sekundy (+0,441). Viac ako šesť a zároveň nie viac ako sedem desatín stratili Leclerc, Hamilton, Verstappen a Sainz.

Tretí tréning

Pršalo nielen v piatok, ale aj v noci na sobotu, dážď neutíchal ani v priebehu dňa. Trať bola preto od 12:30, keď sa začal tretí tréning, stále mokrá. Voda najviac vyhovovala Mercedesom, keď sa za Russellom umiestnil jeho tímový kolega Hamilton (+0,035 s), tretí bol Norris (+0,185).

Pod jednu sekundu sa zmestili už iba traja jazdci - Sainz (+0,610), Verstappen (+0,864), ktorý sa stihol aj roztočiť, ale hodiny na trati ustál, a Leclerc (+0,925). 

Výsledky ukázali, že McLaren je pripravený dobre ako na suchu, tak aj na vode, hoci Piastri skončil siedmy s už razantným mankom (+1,125).

Kvalifikácia sa rozbehne v sobotu o 16:00, zatiaľ čo preteky odštartujú v nedeľu o 16:00.