Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Presun konštruktérskeho génia. Newey má po Red Bulle zamieriť ku konkurencii z F1

Newey bude od novej sezóny pracovať pre Aston Martin.
Newey bude od novej sezóny pracovať pre Aston Martin.Profimedia
Renomovaný konštruktér Adrian Newey (65), ktorý po 18 rokoch skončí v tíme Red Bullu, bude od novej sezóny pracovať pre Aston Martin. S odvolaním sa na svoje zdroje to uviedla BBC, podľa ktorej sa anglický inžinier dohodol s britskou stajňou na päťročnej zmluve, tá mu vynesie 30 miliónov libier ročne.

Oficiálne má vedenie Aston Martinu oznámiť Neweyho príchod na utorkovej tlačovej konferencii v Silverstone, predtým sa zástupcovia tímu vyjadriť nechceli. Známy inžinier bude ďalším veľkým menom v tíme po španielskom jazdcovi Fernandovi Alonsovi. Dvojnásobný majster sveta z rokov 2005 a 2006 pôsobí v stajni druhý rok.

V Red Bulle je Newey od roku 2006, pomohol mu k šiestim titulom v Pohári konštruktérov a siedmim triumfom medzi jazdcami. Zmluvu mal platnú až do konca roka 2025, ale v apríli tím oznámil, že po aktuálnej sezóne špičkový konštruktér odíde.

V minulosti Newey pracoval aj pre Williams a McLaren, spoločne s Red Bullom oslavoval dokopy 25 jazdeckých a tímových titulov. Majstrami sveta sa v ním navrhnutých vozidlách stali Nigel Mansell, Alain Prost, Damon Hill, Jacques Villeneuve (všetci Williams) a dvakrát Mika Häkkinen (McLaren). Vo farbách Red Bullu štyrikrát triumfoval Sebastian Vettel a v posledných troch rokoch Max Verstappen.