Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Rakúsko zatiaľ patrí Verstappenovi, úradujúci šampión ovládol aj kvalifikáciu

Aktualizované
Rakúsky okruh zatiaľ Verstappenovi chutí.
Rakúsky okruh zatiaľ Verstappenovi chutí.TASR
Max Verstappen (26) zo stajne Red Bull triumfoval v sobotnom šprinte na Veľkej cene Rakúska Formuly 1 a zvýšil svoj náskok na čele celkového poradia. Obhajca titulu predstihol na okruhu v Spielbergu dvojicu McLarenov v kokpitoch s Oscarom Piastrim (23) a Landom Norrisom (24). Následne pridal aktuálny majster sveta prvenstvo aj v kvalifikácii na nedeľné podujatie.

Verstappen nenašiel premožiteľa ani v treťom šprinte sezóny, predtým vyhral aj v Číne a v Miami. Do hodnotenia MS si pripísal ďalších osem bodov. Na Red Bull Ringu využil pole position a hoci v piatom kole ho na chvíľu predbehol Norris, napokon nechal všetkých konkurentov za sebou. Druhý Piastri za trojnásobným svetovým šampiónom zaostal o takmer päť sekúnd. Pre problémy na štarte skrátili preteky o jedno kolo, išlo sa celkovo 23.

"Bolo to pikantné, ale je to dobrý výsledok," reagoval Holanďan do tímového rádia po pretekoch. Celkovo sa v tomto ročníku ide šesť šprintov, boduje v nich prvých osem jazdcov. Tesne za pódiom skončil štvrtý George Russell na Mercedese, piaty bol Carlos Sainz na Ferrari a šiesty ďalší jazdec Mercedesu Lewis Hamilton. 

V kvalifikácii si Verstappen vyjazdil pole position na hlavné preteky VC Rakúska. Po piatkových triumfoch v tréningu a šprintovej kvalifikácii pridal sobotňajšie prvenstvá v šprinte a hlavnej kvalifikácii. Najrýchlejší bol s časom 1:04,314 min. Druhý skončil Norris, z tretieho miesta v nedeľu odštartuje jeho krajan Russell.

Tretia priečka pôvodne patrila Piastrimu, no ten sa pre prekročenie traťových limitov prepadol až na siedme miesto. Russell bude mať v druhom rade po boku Carlosa Sainza z Ferrari.

VC Rakúska - šprint:

1. Max Verstappen (Hol./Red Bull Racing) 26:41,389 min

2. Oscar Piastri (Austr./McLaren) +4,616 s

3. Lando Norris (V.Brit./McLaren) +5,348 s

4. George Russell (V.Brit./Mercedes) +8,354 s

5. Carlos Sainz (Šp./Ferrari) +9,989 s

VC Rakúska - kvalifikácia:

1. Max Verstappen (Hol./Red Bull) 1:04,314 min

2. Lando Norris (V.Brit./McLaren) +0,404 s

3. George Russell (V.Brit./Mercedes) +0,526 s

4. Carlos Sainz (Šp./Ferrari) +0,537 s

5. Lewis Hamilton (V.Brit./Mercedes) +0,589 s