Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Russell bol na VC Belgicka dodatočne diskvalifikovaný, oficiálnym víťazom sa stal Hamilton

Aktualizované
Okruh Spa-Francorchamps patril Mercedesom.
Okruh Spa-Francorchamps patril Mercedesom.Profimedia
George Russell (26) z tímu Mercedes zvíťazil na Veľkej cene Belgicka, 14. pretekoch tohtoročného seriálu F1. Tesne za ním finišoval tímový kolega a krajan Lewis Hamilton (39), na pódiu ich doplnil Austrálčan Oscar Piastri (23) na McLarene. Víťaza pretekov však dodatočne diskvalifikovali a poradie sa posúvalo.

Víťaz uplynulých troch sezón a líder priebežného poradia Max Verstappen z Red Bullu štartoval pre výmenu motora z 11. miesta a napokon obsadil 5. priečku. Pre Russella, ktorý štartoval až zo 6. pozície, to bolo tretie víťazstvo v kariére a druhé v ročníku. Mercedes vyhral tri z uplynulých štyroch pretekov. Na rozdiel od ostatných jazdcov absolvoval víťaz preteky v Belgicku iba s jednou zastávkou v boxoch a do cieľa prišiel na výrazne opotrebovaných pneumatikách.

Držiteľ pole position Leclerc zvládol štart a v úvodných kolách bol na prvej priečke. Hamilton krátko po začiatku zvíťazil v súboji o druhé miesto, ktoré vzal Pérezovi. Začiatok pretekov nevyšiel Norrisovi, ktorý sa prepadol zo štvrtej pozície. Hamilton sa držal za Leclercom a s útokom na prvé miesto dlho neváhal, úspešne sa oň pokúsil v 3. kole a bez problémov sa stal novým lídrom pretekov. V tom čase mal technické problémy monopost Čoua, pre ktorého sa v 7. kole definitívne skončili preteky.

Tímy začali prezúvať okolo 10. kola, poradie na čele sa zásadne nezmenilo, no do boja o víťazstvo sa dostal Piastri, ktorý bol po 20. kole na priebežnom 3. mieste. V 31. kole tento Austrálčan zaujal, keď sa pri nájazde k mechanikom netrafil do ideálnej pozície, čím síce stratil zopár sekúnd, no po návrate na trať sa to neprejavilo.

V tej chvíli druhýkrát prezúvalo viacero pretekárov a na čelo sa posunul Russell. Ten mal za sebou len jednu zastávku a napokon s ňou zvládol absolvovať preteky. V 36. kole sa na tretie miesto posunul Piastri, keď sa manévrom dostal pred Leclerca. Pérezov monopost nemal ideálny výkon a postupne sa prepadal z druhého miesta na štarte až na koniec prvej desiatky. 

Záver pretekov priniesol súboj Britov v službách Mercedesu o celkové víťazstvo. Russell sa s opotrebovanými pneumatikami, ktoré boli o 16 kôl staršie než Hamiltonove, udržal na prvom mieste až do cieľa. Hamilton sa nedostal k útoku rovnako ako Piastri, ktorý síce stiahol manko na druhé miesto, no už mu neostal čas na predbiehací manéver. 

Russell však bol diskvalifikovaný po tom, čo sa zistilo, že jeho Mercedes má po pretekoch podváhu, čo znamená, že oficiálnym víťazom sa stal Hamilton. Monopost Russella mal po vypustení paliva o 1,5 kg menej, ako je požadovaná hmotnosť. V F1 nasleduje takmer mesačná prestávka, nasledujúce preteky sú na programe v nedeľu 25. augusta v holandskom Zandvoorte.