Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Siedmy sezónny triumf Verstappena na VC Španielska, pódium doplnili Norris a Hamilton

Aktualizované
Verstappen si pripísal siedme víťazstvo v sezóne.
Verstappen si pripísal siedme víťazstvo v sezóne.TASR
Holanďan Max Verstappen (26) vyhral nedeľnú VC Španielska seriálu Formuly 1. Úradujúci majster sveta na Red Bulle si tak upevnil svoje vedenie v celkovom hodnotení a dosiahol siedmy triumf v tejto sezóne. Najbližšie mu bol Brit Lando Norris (24) na McLarene, tretí skončil Brit Lewis Hamilton (39) na Mercedese, ktorý dosiahol prvé sezónne pódium.

Verstappen zvíťazil tretíkrát v sérii v Španielsku a navýšil vedenie v celkovom hodnotení. Momentálne má pred súpermi náskok 70 bodov. Na druhé miesto poskočil Norris cez Charlesa Leclerca (Ferrari). Trojnásobný šampión Verstappen dosiahol 61. víťazstvo a 106. pódium v kariére.

Norris získal v sobotu druhýkrát v kariére pole position a vyštartoval z najvýhodnejšej pozície. Štart mu však nevyšiel ideálne, využil to George Russell a po vonkajšej strane sa dostal zo štvrtého až na prvé miesto. Pred Norrisom bol aj Verstappen. Holanďan v treťom kole zaútočil na jazdca Mercedesu, využil voľný priestor na vonkajšej strane a dostal sa do čela.

Trojnásobný šampión zvýšil náskok a vzdialil sa súperom. Z prvej trojice zamieril prvý do boxov Russell a krátko na to aj Verstappen. Norris zostal na trati, nakoniec vymenil pneumatiky až v 24. kole a zaradil sa na šiestu priečku. Leclerc išiel hneď v ďalšom a bol siedmy.

Po polovici pretekov (33 z 66) bolo poradie rovnaké ako pred prvou zastávkou v boxoch. Verstappen suverénne viedol a za ním boli Russell a Norris. Pretekár McLarenu využil menej opotrebované pneumatiky, posunul sa na druhú pozíciu, ale na čelo strácal viac ako deväť sekúnd.

V 44. kole absolvoval Holanďan zastávku v boxoch, nasadil mäkké gumy. Norris bol prvý, zostal na trati a snažil sa získať čas na konkurenta. Brit odišiel o štyri kolá neskôr tiež do boxov, vrátil sa však na druhú priečku a pred záverom chcel zatlačiť na Verstappena.

V tímovom súboji Mercedesov dokázal Hamilton predstihnúť Russella, posunul sa na tretiu priečku a priblížil sa prvému pódiu v sezóne. Na prvých troch miestach už neprišlo k žiadnym zmenám, Norris nemal dostatočnú rýchlosť na ohrozenie Verstappena. V závere ešte Leclerc útočil na štvrtého Russela, ale nedokázal sa pred neho dostať.

VC Španielska (66 kôl, 1 kolo: 4,657 km, celkovo: 307,2 km):

1. Max Verstappen (Hol./Red Bull) 1:28:20,227 h,

2. Lando Norris (V. Brit./McLaren) +2,219 s,

3. Lewis Hamilton (V. Brit./Mercedes) +17,790,

4. George Russell (V. Brit./Mercedes) +22,320,

5. Charles Leclerc (Mon./Ferrari) +22,709

Celkové poradie (po 10 z 24 pretekov):

1. Verstappen 219 bodov,

2. Norris 150,

3. Leclerc 148,

4. Carlos Sainz (Špa./Ferrari) 116,

5. Sergio Pérez (Mex./Red Bull) 111

Pohár konštruktérov:

1. Red Bull 330,

2. Ferrari 270,

3. McLaren 237,

4. Mercedes 151,

5. Aston Martin 58