Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Tri tréningy, traja víťazi z troch tímov. Kvalifikácia na VC Španielska F1 sľubuje drámu

Aktualizované
Norris bol v prvom voľnom tréningu rýchlejší od Verstappena len o 24 tisícin sekundy.
Norris bol v prvom voľnom tréningu rýchlejší od Verstappena len o 24 tisícin sekundy.AFP
Víťazmi piatkových voľných tréningov na Veľkú cenu Španielska Formuly 1 sa stali Brit Lando Norris (24) na McLarene s časom 1:14,228 minúty a jeho krajan Lewis Hamilton s Mercedesom - 1:13,264. V sobotňajšom treťom tréningu triumfoval Španiel Carlos Sainz (29) na Ferrari s hodnotou kola 1:13,013. Vo všetkých prípadoch boli rozostupy na prenasledovateľov minimálne, kvalifikácia tak sľubuje poriadnu drámu.

Prvý tréning

Norris si s Maxom Verstappenom podelili najlepšie sektory na trati. Kým pretekár McLarenu dominoval v úvodnom, trojnásobný majster tak učinil v druhom a treťom. Rozdiel len 24 tisícin je minimálny a sľuboval drámu v ďalšom priebehu víkendu.

Tretí finišoval Sainz na Ferrari (+0,344 sekundy oproti Norrisovi), zatiaľ čo jeho kolegovi Charlesovi Leclercovi sa vôbec nedarilo. Monačan hlásil problémy s monopostom a obsadil až 11. pozíciu (+1,206 s).

Pod hranicu pol sekundy sa zmestili už len George Russell s Mercedesom (+0,386) a Verstappenov tímový kolega Sergio Pérez (+0,464). Na predposlednej 19. pozícii skončil Oliver Bearman, ktorý v rámci prvého tréningu nahradil v kokpite Haasu Nica Hülkenberga. Priebeh voľnej hodinovky pozastavila na niekoľko okamihov červená vlajka po tom, čo na trati zostal kus predného krídla Fernanda Alonsa.

Druhý tréning

Hamilton (1:13,264) obsadil v prvom tréningu až siedmy najlepší čas, ale v tom druhom bol víťazom on. Sedemnásobný majster sveta, paradoxne, nedominoval ani v jednom zo sektorov, ale dokázal "zlepiť" najrýchlejšie kolo. Pozíciu v prvej trojke obhájili Sainz (+0,022 sekundy) s Norrisom (+0,055 s).

Nečakane vysoko bol štvrtý Pierre Gasly na Alpine (+0,179), Verstappen zaostal o 240 tisícin. Na šiestu pozíciu sa posunul Leclerc (+0,333), za ktorým bol v tesnom závese Oscar Piastri na druhom z McLarenov (+0,358). Najväčším sklamaním bol trinásty Sergio Pérez (+0,817), ktorý hlásil trápenie sa s monopostom.

Tretí tréning

V sobotu doobeda si prvenstvo uchmatol Sainz s časom 1:13,013, ale za ním to bolo naozaj tesné. Len tri stotiny stratil druhý Norris, tretí Leclerc dal zabudnúť na piatok, pomalší bol iba o 37 tisícin sekundy. Štvrtý Verstappen mal oproti Leclercovi dvojnásobné manko (+0,074), nasledoval piaty Russell (+0,151) a šiesty Hamilton (+0,346).

Záver tretieho tréningu však poznačili konflikty medzi Strollom a Hamiltonom, respektíve Leclercom a Norrisom, pričom v oboch prípadoch došlo aj ku kontaktu medzi jazdcami. Či komisári rozdajú aj tresty, zistíme najskôr počas kvalifikácie. Tá sa začína v sobotu o 16:00, zatiaľ čo hlavné preteky v nedeľu o 15:00.