Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Už žiadne omdlievanie. Formula 1 bude od VC Holandska testovať chladiaci systém pre pilotov

Formula 1 chce chrániť zdravie všetkých jazdcov.
Formula 1 chce chrániť zdravie všetkých jazdcov.Profimedia
Formula 1 bude od augustovej Veľkej ceny Holandska testovať aktívny chladiaci systém v kokpitoch vozidiel, ktorý má chrániť pilotov pred prehriatím v extrémnych horúčavách. Spoločný krok F1 a Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA) je predovšetkým reakciou na minuloročnú VC Kataru, ale jazdci sa vyrovnávajú s horúcim počasím aj tento víkend v Maďarsku.

Niektorí piloti skončili októbrové preteky v Dauhe na pokraji kolapsu. Esteban Ocon z Alpine zvracal priamo do prilby, Alex Albon z Williamsu skončil po dojazde do cieľa v starostlivosti lekárov pre silný úpal, zatiaľ čo jeho tímový kolega Logan Sargeant preteky nedokončil pre dehydratáciu a nevoľnosť.

FIA následne prisľúbila, že v budúcnosti bude chrániť jazdcov pred takýmto počasím a hovorca federácie pre agentúru Reuters uviedol, že FIA a všetkých 10 tímov okamžite začalo skúmať spôsoby, ako zlepšiť vetranie na ochladzovanie pretekárov. Technické pravidlá boli odvtedy upravené tak, aby umožňovali pasívnu ventiláciu kokpitu a tímom bolo odporučené, aby ju používali.

"Spoločný výskum pokročil a zameriava sa na vývoj aktívneho chladiaceho systému, ktorý sa nainštaluje do vozidiel F1, keď budú hroziť extrémne podmienky," prezradil hovorca FIA. Systém sa bude prvýkrát testovať o mesiac v Zandvoorte a ak budú testy úspešné, federácia ho schváli pre ďalšie používanie.

Počas piatkového prvého tréningu na Hungaroringu boli opäť 30-stupňové horúčavy a teplota trate dokonca dvojnásobná. V priebehu kvalifikácie o deň neskôr sa počasie mierne ochladilo.