Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

VC Španielska odštartuje sériu európskych pretekov F1, Verstappen cieli na hetrik

Max Verstappen môže v Barcelone vyhrať tretíkrát za sebou a štvrtýkrát celkovo.
Max Verstappen môže v Barcelone vyhrať tretíkrát za sebou a štvrtýkrát celkovo.Profimedia
Holandský jazdec Max Verstappen (26) vstúpi do víkendovej Veľkej ceny Španielska Formuly 1 s príjemnými spomienkami a výrazným náskokom 56 bodov na čele priebežného poradia svetového šampionátu. Obhajca titulu môže v Barcelone dosiahnuť tretie víťazstvo za sebou a štvrté v kariére. O druhé miesto v šampionáte sa pobijú Charles Leclerc z Ferrari (26) a Lando Norris z McLarenu (24), ktorých delí sedem bodov.

Verstappen si pred dvoma týždňami upevnil vedenie v šampionáte triumfom v Kanade. Barcelona patrí medzi jeho obľúbené destinácie, keď tam v roku 2016 premiérovo zvíťazil vo veku 18 rokov a 228 dní ako najmladší jazdec v histórii. V nedeľu môže v katalánskej metropole urobiť ďalší krok k štvrtému titulu za sebou.

"Je tu dobrý mix rýchlych a pomalých zákrut. V minulosti sa nám tu darilo, preto veríme, že i tento víkend vyťažíme z auta maximum," povedal Verstappen, ktorý sa bude usilovať o siedme tohtoročné víťazstvo a 61. v kariére. "Naším cieľom je nadviazať na výkon z Kanady. Snáď bude aj dobré počasie," poznamenal rodák z Hasseltu.

Jeho tímový kolega Sergio Pérez chce tiež uspieť. Mexičan, ktorý začiatkom júna podpísal s Red Bullom dvojročný kontrakt, sa v posledných dvoch pretekoch nedostal ani z prvej časti kvalifikácie, veľkú cenu nedokončil a v priebežnom poradí klesol na piate miesto. Jeho body potrebuje aj Red Bull, ktorý má 49-bodový náskok pred Ferrari na čele Pohára konštruktérov. "Niekedy musíte niektoré veci trochu preladiť, presne to sme teraz urobili," uviedol Pérez.

Ferrari má tiež čo naprávať. V Kanade nedokončili preteky obaja jeho jazdci Leclerc a Carlos Sainz. Sainza, rovnako ako Fernanda Alonsa z Aston Martin, čakajú domáce preteky.

"Vo Veľkej cene Španielska by sme mali byť opäť konkurencieschopní a predviesť výkon, aký sme podávali po celý čas pred Kanadou," poznamenal šéf Ferrari Frédéric Vasseur.

Norris jazdiaci na McLarene, ktorý bol v posledných piatich pretekoch štyrikrát na pódiu, bude rovnako bojovať o druhé miesto v poradí šampionátu. Naposledy finišoval v Kanade druhý. "Na tejto trati je veľa výziev. Verím však, že sme v dobrej pozícii, aby sme z nášho auta dostali to najlepšie," podotkol Norris.

Veľká cena Španielska odštartuje sériu troch európskych podujatí v priebehu troch týždňov. Po Barcelone sa bude pretekať budúci týždeň v Rakúsku, potom príde na rad VC Veľkej Británie. Program v Barcelone sa začne dvoma piatkovými tréningami, pričom Oliver Bearman z Haasu sa predstaví v úvodnom namiesto Nica Hülkenberga. Po sobotňajšom treťom tréningu bude od 16:00 nasledovať kvalifikácia. Hlavné preteky sú na pláne v nedeľu o 15:00.