Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Verstappen bude na VC Veľkej Británie čeliť Norrisovi i hnevu jeho fanúšikov

Verstappen bude na Silverstone obhajovať minuloročný triumf.
Verstappen bude na Silverstone obhajovať minuloročný triumf.Profimedia
Úradujúceho majstra sveta a lídra priebežného poradia Formuly 1 Maxa Verstappena (26) čaká tento víkend náročná Veľká cena Veľkej Británie. Týždeň po tom, čo sa holandský jazdec Red Bullu v Rakúsku dostal do kolízie s britským súperom Landom Norrisom (24) z McLarenu, bude na Silverstone čeliť jeho ďalšiemu ataku i hnevu miestnych fanúšikov pri obhajobe minuloročného prvenstva.

Verstappen má na čele poradia šampionátu výrazný 81-bodový náskok pred Norrisom. Ich dlhoročné kamarátstvo však narušil incident na Veľkej cene Rakúska, kde si obaja poškodili autá, keď bojovali o víťazstvo. Verstappen bol podľa stewardov vinný, ale napriek desaťsekundovej penalizácii skončil piaty. Norris musel odstúpiť.

"V Rakúsku sme nedosiahli výsledok, v aký sme dúfali. Z pretekov si môžeme zobrať niekoľko vecí, ktoré ja a tím môžeme analyzovať a pokúsiť sa ich zlepšiť. Boli tam nejaké chyby, na ktoré sme doplatili, ale musíme vidieť aj dobré momenty, ako keď sme vyhrali šprint a obe kvalifikácie," povedal Verstappen.

Norris po pretekoch v Rakúsku vyhlásil, že ak sa Verstappen za kolíziu neospravedlní, stratí voči nemu rešpekt. Bývalý jazdec David Coulthard však reagoval, že "to skôr zamrzne peklo", aj preto sa dá v Británii očakávať ďalší ostrý súboj. "Vieme, že máme rýchle auto, ktoré môže bojovať o víťazstvo na každom okruhu. Z toho máme po zvyšok sezóny radosť," poznamenal Norris.

Verstappen bude v Británii usilovať o ôsme víťazstvo v sezóne a 62. v kariére. Vlani na Silverstone porazil druhého Norrisa o necelé štyri sekundy. Rodák z Bristolu vtedy zaznamenal najlepší domáci výsledok v kariére a naštartoval úspešné obdobie. Ukončil viac ako ročné čakanie na pódiové umiestnenie a odvtedy ich získal trinásť vrátane prvého a jediného triumfu na májovej Veľkej cene Miami. "Stáť vlani na pódiu v Silverstone bolo úžasné. Keby som však dokázal vyhrať doma, bol by to iný level," praje si Norris.

Posledným Britom, ktorý na Silverstone triumfoval, bol pred tromi rokmi Lewis Hamilton z Mercedesu. Vtedy mali preteky napätú atmosféru po tom, čo kontroverzne "zostrelil" Verstappena v prvej zákrute. Hamilton, sedemnásobný majster sveta, je s ôsmimi triumfami britským rekordérom. Tento rok má opäť šancu. Jeho krajan a tímový kolega George Russell vyhral posledné preteky v Rakúsku práve vďaka kolízii Norrisa a Verstappena.

"Myslím si, že po tomto úspechu sa môžeme trochu viezť na vlne. Vždy môžete snívať. Stať sa môže čokoľvek," zdôraznil Russell.

Ani Ferrari, ktorého jazdec Carlos Sainz vyhral v Británii pred dvoma rokmi, nechce zostať pozadu. "Na Silverstone je dôležitá maximálna rýchlosť. Pokúsime sa urobiť všetko, aby sme tam boli konkurencieschopní," odkázal Sainz.

Program Veľkej ceny Veľkej Británie F1 sa začne v piatok dvoma tréningami. V prvom z nich odštartuje Austrálčan Jack Doohan v Alpine, zatiaľ čo vo Williamse dostane šancu Argentínčan Franco Colapinto. Po sobotňajšom treťom tréningu sa od 16:00 uskutoční kvalifikácia. Preteky sú naplánované v nedeľu v rovnakom čase.