Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Verstappen odštartuje domácu VC z druhého miesta, kvalifikáciu v Holandsku ovládol Norris

Norris bol v holandskej kvalifikácii najrýchlejší.
Norris bol v holandskej kvalifikácii najrýchlejší.Profimedia
Kvalifikáciu na Veľkú cenu Holandska Formuly 1 vyhral britský pilot McLarenu Lando Norris (24). Domáceho Maxa Verstappena (26) z Red Bullu, za ktorým je druhý v priebežnom poradí, zdolal o 356 tisícin sekundy.

Norris si vybojoval v prvom súťažnom víkende po mesačnej pauze tretiu pole position v sezóne. Ukončil úspešnú sériu trojnásobného majstra sveta Verstappena, ktorý od doby, čo sa VC Holandska pred tromi rokmi vrátila do kalendára F1, vládol v Zandvoorte nielen vo všetkých pretekoch, ale aj v kvalifikáciách.

Na domáceho jazdca, ktorý vedie priebežné poradie majstrovstiev sveta pred Norrisom o 78 bodov, môže v nedeľu po štarte zaútočiť ďalší jazdec McLarenu Piastri. Austrálčan dosiahol s odstupom 499 tisícin tretí najlepší čas a bude v druhom rade s Britom Russellom z Mercedesu.

Kvalifikácia sa skončila sklamaním pre Russellovho krajana a tímového kolegu Lewisa Hamiltona, ktorý vyhral posledné preteky v Belgicku, teraz bol až dvanásty. Carlos Sainz z Ferrari sa z jedenásteho miesta takisto nekvalifikoval do záverečnej tretej fázy. Druhý zástupca slávneho talianskeho tímu Charles Leclerc z Monaka bol šiesty.

Američan Logan Sargeant nenastúpil do kvalifikácie po tom, ako mal v rannom tréningu haváriu, pri ktorej jeho Williams začal horieť. Samotný jazdec, ktorého od budúceho roka nahradí Sainz, vyviazol bez zranení a z miesta nehody odišiel po vlastných.