Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Verstappen sa doma musel skloniť pred Norrisom, Brit znížil náskok lídra poradia

Norris triumfoval v Holandsku.
Norris triumfoval v Holandsku.CLIVE ROSE / GETTY IMAGES EUROPE / Getty Images via AFP
Veľkú cenu Holandska F1 vyhral britský pilot McLarenu Lando Norris (24) a pripísal si druhé víťazstvo v sezóne a v kariére. Náskok lídra majstrovstiev sveta Maxa Verstappena (26) z Red Bullu, ktorý na domácom podujatí po troch predchádzajúcich triumfoch skončil druhý, znížil na 70 bodov.

Norris ukázal svoju rýchlosť v Zandvoorte už v sobotňajšej kvalifikácii, v ktorej si vyjazdil pole position. Štart pretekov sa mu však nepodaril a vedenia sa okamžite ujal Verstappen. Britský jazdec však trpezlivou jazdou Holanďana prenasledoval a v 18. kole šiel na čelo, ktorého sa okrem času zastávok v boxoch už nevzdal.

Po druhé víťazstvo po aprílovej Veľkej cene Miami si došiel Norris s výrazným náskokom 22,896 sekundy a navyše získal bod za najrýchlejšie kolo. Tretie miesto získal Monačan Charles Leclerc z Ferrari pred ďalším jazdcom McLarenu, Austrálčanom Oscarom Piastrim.

"Je to úžasný pocit. Pre prvé kolo by som to neoznačil za dokonalé preteky, ale aj tak to bolo krásne," uviedol Norris s narážkou na nevydarený štart. "Mali sme skvelú rýchlosť, auto bolo neuveriteľné. Mohol som na Maxa tlačiť a potom sa cez neho dostať. Bolo to ťažké, ale príjemné," radoval sa druhý muž celkového poradia MS.

Úradujúci trojnásobný majster sveta Verstappen nevyhral domácu VC prvýkrát odvtedy, čo sa v roku 2021 po 36 rokoch Zandvoort vrátil do kalendára šampionátu F1. Na víťazstvo suverén posledných sezón čaká netypicky dlho - dva mesiace, teda päť pretekov od júnového Španielska.

"Dali sme do toho všetko. Mali sme dobrý štart, bolo nám potom úplne jasné, že nie sme dostatočne rýchli. Takže som sa snažil dôjsť aspoň druhý a išiel som si svoje vlastné preteky," priznal Verstappen, ktorý sa v priebehu sťažoval do vysielačky na horšiu ovládateľnosť vozidla.

Dvadsaťštyridielny seriál F1 pokračuje hneď budúci týždeň prestížnou Veľkou cenou Talianska v Monze, ktorá bude 16. pretekmi sezóny.