Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Vettelov rekord bude prekonaný. Verstappen má v Monze jedinečnú príležitosť

Ďalšia veľká cena sa uskutoční v Monze.
Ďalšia veľká cena sa uskutoční v Monze.Profimedia
Holandský pilot Red Bullu Max Verstappen (25) bude tento víkend na Veľkej cene Talianska útočiť na desiate víťazstvo za sebou, ktorým by vytvoril nový rekord Formuly 1. Líder šampionátu, ktorý vedie poradie o 138 bodov pred tímovým kolegom Sergiom Pérezom (33) a usiluje sa o majstrovský hetrik, by tak prekonal sériu Sebastiana Vettela (36) z roku 2013.

V chráme rýchlosti, ako sa okruhu v Monze prezýva, zároveň obhajuje minuloročné prvenstvo.

"Teším sa na návrat do Talianska rovnako ako všetci ich vášniví fanúšikovia. Motoristický šport má v tejto krajine silnú históriu, je vždy skvelé tam pretekať," povedal Verstappen.

"Monza je svižný okruh, na ktorom sa dosahujú vysoké maximálne rýchlosti. Je iný ako Zandvoort, kde sme pretekali naposledy. Verím, že sa mi podarí predĺžiť sériu deviatich víťazstiev," dodal.

Holanďan v tejto sezóne vyhral 11 z 13 pretekov. Naposledy prehral na aprílovej Veľkej cene Azerbajdžanu, kde skončil druhý za Pérezom. Red Bull sa usiluje o 15. triumf v rade, aby posunul svoj vlastný rekord. Okrem všetkých tohtoročných pretekov ambiciózna stajňa ovládla aj poslednú VC minulej sezóny v Abú Zabí. Celkovo tím Christiana Hornera vyhral 23 z posledných 24 podujatí.

Hoci Verstappen tento rok v F1 jasne dominuje, v Taliansku si musí dávať pozor. Vlani síce vyhral v Monze po štarte zo siedmeho miesta, ale dovtedy na tradičnom okruhu čakal na prvé pódium. Posledným jazdcom, ktorý tu obhájil triumf, bol Lewis Hamilton v roku 2018. Monza je tiež trať, na ktorej sa v roku 1988 skončila séria 11 víťazstiev McLarenu, ktorú tento rok Red Bull prekonal.

Domáci tím Ferrari odštartuje do pretekov v špeciálnych farbách, čím vzdá hold tohtoročnému triumfu na 24 hodín Le Mans. Slávna stajňa z Maranella dúfa, že pred domácim publikom zaútočí čo najvyššie. V súčasnosti je v Pohári konštruktérov na štvrtom mieste za Red Bullom, Mercedesom a Astonom Martin. "Tento víkend chceme odviesť perfektnú prácu v každom ohľade, aby naši jazdci dostali z auta všetko," povedal šéf tímu Frédéric Vasserur.

VC Talianska je zároveň poslednou európskou v sezóne. Potom sa šampionát presunie do Ázie, Severnej a Južnej Ameriky či na Blízky východ. Zároveň to budú prvé tohtoročné preteky na Apeninskom polostrove po tom, ako bola májová Veľká cena Emilia Romagna v Imole zrušená pre záplavy.