MOV tvrdí, že situácia Ruska sa nedá porovnávať s konfliktom v Izraeli. Lavrov: Hanebné

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

MOV tvrdí, že situácia Ruska sa nedá porovnávať s konfliktom v Izraeli. Lavrov: Hanebné

Prezident MOV Thomas Bach.
Prezident MOV Thomas Bach.Reuters
Pokus o porovnanie suspendácie Olympijského výboru Ruska so situáciou izraelských športovcov po začiatku konfliktu medzi Izraelom a Hamasom nebol na mieste, uviedol Medzinárodný olympijský výbor.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vo štvrtok povedal, že MOV sa prispôsobuje politickým rozhodnutiam západu po tom, ako olympijský orgán vyhlásil, že akákoľvek diskriminácia športovcov na OH bude rýchlo riešená, pretože nie sú zodpovední za rozhodnutia svojich vlád.

MOV reagoval na otázku týkajúcu sa účasti izraelských športovcov na budúcoročnej olympiáde v Paríži a možného odmietnutia zástupcov iných krajín súťažiť proti nim v dôsledku prebiehajúceho konfliktu. Lavrov označil vyhlásenie MOV za "hanebné" a povedal, že "dokazuje jeho politickú zaujatosť".

"Ruská situácia je osobitá a nemožno ju porovnávať so žiadnou inou vojnou alebo konfliktom na svete, pretože prijaté opatrenia a odporúčania MOV sú dôsledkom invázie ruskej armády na Ukrajinu počas zimných olympijských a paralympijských hier Peking 2022," uviedol hovorca MOV.

MOV 12. októbra uviedol, že zákaz pre Ruský olympijský výbor (ROC) bude okamžite platný po tom, ako uznal olympijské rady z anektovaných regiónov Ukrajiny - Luhansk, Doneck, Cherson a Záporožie.

"Predstavuje to porušenie Olympijskej charty, pretože porušuje územnú celistvosť Národného olympijského výboru Ukrajiny, ktorý MOV uznal v súlade s Olympijskou chartou," vysvetllil hovorca.

Lavrov vo štvrtok vyhlásil, že MOV sa len poklonil západným mocnostiam, keď uviedol, že diskriminačné správanie sa bude na olympiáde trestať:

"Poburujúce. Opäť vidíme príklad zaujatosti a zlyhania MOV, ktorý opakovane dokazuje svoju politickú zaujatosť. Všetko, za čo sú zodpovedné záujmy západných krajín, predovšetkým USA, aktívne podporuje a snaží sa nájsť formulácie, ktoré túto líniu všeobecne schvália. Hanebné, MOV sa tým veľmi zdiskreditoval."

Rozhodnutie o tom, či sa ruskí športovci budú môcť zúčastniť na olympijských hrách v Paríži ako neutrálni bez vlajky a hymny, ešte nepadlo, ale MOV opakovane vyhlásil, že nebude trestať športovcov za rozhodnutia vlády.