Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Môžete prestať ničiť náš šport? Nové pravidlo vyvolalo kritiku, pritom sa testuje už roky

Ondřej Jirásek
Muchová  využila off-court coaching na turnaji v Pekingu.
Muchová využila off-court coaching na turnaji v Pekingu.EMMANUEL WONG / GETTY IMAGES ASIAPAC / Getty Images via AFP
Off-court coaching, teda komunikácia hráčov s trénermi priamo počas zápasu, sa testuje už niekoľko rokov. Od budúcej sezóny však toto pravidlo dostáva oficiálnu zelenú aj od Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF). Rozhodnutie sa stretlo s kritikou na sociálnych sieťach. "Môžete prestať ničiť dôležitý aspekt nášho športu?" napísal finalista US Open Taylor Fritz (26). "Toto nové pravidlo je smutné," reagoval Denis Shapovalov (25).

Nebudeme si klamať. Pravdepodobne každý, kto sa živí profesionálnym tenisom, aspoň raz počas zápasu využil radu trénera. Bez ohľadu na to, či to pravidlá umožňovali alebo nie. A je jedno, či si to hráč v tom čase uvedomoval, resp. to urobil nevedome v rozhodujúcom momente, príp. v zúfalej situácii. Do tejto kategórie zrejme patria aj kritici, ktorí sa teraz na sociálnych sieťach sťažujú na nové oficiálne pravidlo.

Tzv. off-court coaching, pri ktorom hráč môže komunikovať priamo s trénerom počas výmeny strán, medzi bodmi, v prestávkach medzi setmi alebo pri ošetrovaní súpera, je tu s nami už roky. Od sezóny 2017 sa testuje na vybraných turnajoch a od minulého roka sme ho videli oveľa viac, napríklad na všetkých štyroch grandslamoch. A prišlo k nemu dlho pred testovacím obdobím. Vtedy sa však toto porušenie sledovalo prísnejšie a bol zaň potrestaný nejeden tenista.

Prestaňte ničiť náš šport

Off-court coaching sa testoval roky a teraz bol oficiálne zavedený medzi tenisové pravidlá. Hneď potom sa na sociálnych sieťach objavila kritika priamo od hráčov. Taylor Fritz a Denis Shapovalov sa v súčasnosti ozývajú najhlasnejšie.

"Môžete, prosím, prestať ničiť mentálny/strategický aspekt nášho športu?" napísal Fritz. Finalista nedávneho US Open už predminulý rok kritizoval možnosť koučovania a dokonca označil toto pravidlo za hlúpe. "Tenis je individuálny šport, tak prečo to meniť? Mal by to byť hráč, ktorý si dokáže poradiť sám so sebou na kurte a prísť na to, ako vyhrať," povedal Američan počas tlačovej konferencie na Masters v Cincinnati 2022.

Podľa bývalého desiateho hráča sveta Shapovalova týmto rozhodnutím prichádza tenis o výnimočnosť. "Ako hráč a fanúšik tohto športu považujem nové pravidlo o off-court coachingu za smutné. Tenis je výnimočný tým, že hráč je na kurte sám." S príspevkom Kanaďana súhlasí napríklad bývalý tenista a teraz tréner Magnus Norman.

Na správu ITF reagoval aj Austrálčan John Millman. "Off-court coaching stojí za ....."

"Ohlasy na testovanie vrátane tých od hráčov, trénerov a rozhodcov boli pozitívne a všetky medzinárodné sankčné orgány podporili žiadosť o trvalú zmenu tenisových pravidiel vo výbore ITF," uvádza sa v oznámení. Medzinárodná tenisová federácia tiež uviedla, že on-court coaching, keď tréner alebo kapitán môže koučovať svojich zverencov priamo na kurte, sa bude naďalej uskutočňovať len v tímových súťažiach (napr. Davis Cup alebo BJK Cup).

K off-court coachingu môže dôjsť kedykoľvek počas zápasu s výnimkou prípadov, keď sa hrá o zisk bodu. Komunikácia medzi trénerom a hráčom môže byť verbálna (len keď je hráč na rovnakej strane kurtu ako jeho tím) alebo neverbálna. Mala by byť krátka a rešpektovať súpera i priebeh hry.

Každý turnaj si môže zvoliť vlastnú hranicu tohto "nového" pravidla. Napríklad, kto presne z hráčskej lóže a koľko členov bude môcť koučovať hráča, alebo či bude koučovanie povolené v prípade prerušenia hry z dôvodu počasia, počas ošetrovania súpera alebo prestávky na toaletu súpera.

Serena nazvala rozhodcu zlodejom

Jeden z najznámejších trestov za off-court coaching vo chvíli, keď nebol povolený, má na konte legendárna Serena Williamsová. Majiteľka 23 grandslamových trofejí neudržala nervy na uzde vo finále US Open 2018 a dokonca nazvala rozhodcu Carlosa Ramosa zlodejom a klamárom. Obvinila ho tiež zo sexizmu.

Po tomto incidente nedostala plnú finančnú odmenu za postup do finále záverečného grandslamu sezóny. Organizátori ju pripravili o takmer 20 000 dolárov.

Na druhej strane sa do takejto situácie dostal Daniil Medvedev, ktorý v semifinále Australian Open 2022 kričal na rozhodcu, aby potrestal Stefanosa Tsitsipasa, ktorému mal počas zápasu radiť otec Apostolos.

"Jeho otec môže hovoriť po každom bode? Ste hlúpy? Bože môj, vy ste taký zlý rozhodca. Ako môže niekto taký zlý riadiť grandslamové semifinále?" Za hádku s rozhodcom dostal pokutu 12 000 dolárov.