Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Najväčšie hviezdy parížskej olympiády: LeBron s Dream Teamom, Djoker i americké superženy

Americký basketbalový Dream Team na londýnskej železničnej stanici na ceste do Paríža.
Americký basketbalový Dream Team na londýnskej železničnej stanici na ceste do Paríža.Profimedia
Už od soboty sa na olympiáde v Paríži budú rozdávať prvé z celkových 329 sád medailí. Pod päť kruhov o ne prišli bojovať aj mnohé globálne superhviezdy, pre niektoré z nich je dokonca cenný kov z hier tým posledným chýbajúcim v takmer nekonečnom zozname kariérnych úspechov. Na koho bude v nasledujúcich týždňoch upriamená najväčšia pozornosť?

LeBron James (basketbal, USA)

Historicky najlepší strelec základnej časti NBA a jedna z najväčších postáv dejín basketbalu. Všetky štyri triumfy v slávnej lige doplnil titulom pre najužitočnejšieho hráča play-off. S národným mužstvom ovládol majstrovstvá sveta v roku 2010, v 39 rokoch prišiel s Dream Teamom na svoj posledný súťažný výlet do Európy pre svoj tretí olympijský primát.

Novak Djokovič (tenis, Srbsko)

Rekordman v počte grandslamov (24, narovnako s Austrálčankou Margaret Courtovou), ktorému z trofejí chýba v zbierke len zlato z hier (zatiaľ získal iba bronz v dvojhre v Pekingu 2008). Štvrtkový žreb turnaja mu určite narobil vrásky na čele. Veď v druhom kole možno narazí na kráľa Nadala, s ktorým má v Paríži mizernú bilanciu 2:8.

Rafael Nadal (tenis, Španielsko)

Žiadny Grand Slam nemá historicky väčšiu postavu, než akou je Španiel pre French Open. Práve na antukových dvorcoch v Roland Garros sa bude hrať olympijský turnaj. Šanca pre pomaly odchádzajúceho veterána rozlúčiť sa posledným veľkým triumfom. Turnaj ovládol v rekordných 14 prípadoch, maximom je aj jeho 112 víťazných duelov.

Armand Duplantis (atletika, Švédsko)

Najväčšia hviezda súčasnej atletiky, svetový rekordér v skoku o žrdi, maximum zlepšil už osemkrát, to všetko za posledné štyri roky. Naposledy hneď pri prvom štarte pod holým nebom v tejto sezóne (624 cm). Odvtedy bol na niekoľkých mítingoch blízko ďalšiemu vylepšeniu rekordu. Na veľkej akcii neprehral od roku 2019, zakaždým je zárukou neobyčajného divadla.

Katie Ledecká (plávanie, USA)

Môže sa stať najúspešnejšou ženou olympijskej histórie, musí však zvíťaziť v troch zo štyroch disciplín, na ktoré je prihlásená. Zatiaľ má sedem zlatých medailí, ruská gymnastka Larisa Latyninová deväť. Američanka s českými koreňmi pozbierala v kariére už 21 titulov majsterky sveta, žiadna iná plavkyňa ich nezískala viac.

Emma McKeonová (plávanie, Austrália)

To, že je kráľovnou bazéna, nie je prekvapením, veď obaja jej rodičia boli špičkoví plavci. Celkom osemkrát vytvorila svetový rekord, tri z nich sú stále v platnosti. Špecialistka na kraul bola so štyrmi zlatými a tromi bronzovými medailami (dve zlatá a dva bronzy vybojovala v štafetách) najúspešnejším športovcom minulej olympiády.

Iga Swiateková (tenis, Poľsko)

Na antuke Roland Garros prehrala za posledných päť rokov jediný zápas (s Grékyňou Mariou Sakkariovou vo štvrťfinále 2021). Parížsky Grand Slam teraz ovládla trikrát v rade, žiadny iný veľký turnaj jej nesedí viac. Aktuálna svetová jednotka strávila na vrchole rankingu už 113 týždňov, čo ju v tomto smere radí na záver elitnej desiatky historického poradia.

Eliud Kipchoge (atletika, Keňa)

Pred 21 rokmi dobyl práve v Paríži svoje prvé veľké zlato - titul majstra sveta v behu na 5 000 metrov. Neskôr presedlal na maratón, v ktorom je považovaný za jednu z najväčších postáv v dejinách. Patria mu štyri z 10 najrýchlejších časov a teraz si môže v 39 rokoch ako prvý podmaniť kráľovskú disciplínu na olympiáde tretíkrát po sebe.

Jon Rahm (golf, Španielsko)

Nedávno ešte jednotka svetového rebríčka a podľa májového poradia ekonomického magazínu Forbes druhý najviac zarábajúci športovec sveta za predchádzajúcich 12 mesiacov (218 miliónov dolárov, po Cristianovi Ronaldovi). So 60 týždňami na čele poradia amatérov kedysi držal rekord. Víťaz dvoch majorov, pred troma rokmi ako prvý Španiel kraľoval US Open.

Diana Taurasiová (basketbal, USA)

Doteraz sa v kolektívnych športoch nikomu nepošťastilo pozbierať šesť zlatých medailí, 42-ročná veteránka má zatiaľ päť - rovnako ako niekdajšia spoluhráčka Sue Birdová. Na olympiádu jazdí už od roku 2004 a ešte nikdy na nej nespoznala horkosť porážky. Víťazná séria najdominantnejšieho tímu histórie olympijských kolektívnych športov sa tiahne od roku 1992.

Nikola Karabatič (hádzaná, Francúzsko)

Legenda hádzanej sa v 40 rokoch môže stať štvornásobným olympijským víťazom (to isté platí pre amerického basketbalistu Kevina Duranta), čo by z nej urobilo rekordmana mužských tímových športov. Dopredu ohlásil, že po hrách pred domácim publikom uzavrie svoju kariéru. Francúzi chýbali vo finále olympijského turnaja naposledy v roku 2004…

Simone Bilesová (športová gymnastika, USA)

Zrejme najlepšia športová gymnastka histórie ide do Paríža s cieľom vyhrať druhýkrát na hrách viacboj, naposledy sa to podarilo Vere Čáslavskej v roku 1968. Minule v Tokiu ju zastavili problémy s orientáciou v priestore, pre ktoré odstúpila uprostred súťaží. Jej 37 medailí z majstrovstiev sveta či olympiády je absolútnym rekordom gymnastiky.

Isabell Werthová (jazdectvo, Nemecko)

Na všetkých šiestich hrách, na ktorých sa od roku 1992 zúčastnila, si zavesila na krk zlato. To je dlhodobá a konštantná forma ako z učebnice. Drží rekord v dĺžke časového rozpätia medzi prvou a poslednou olympijskou medailou (29 rokov). Nemecká jazdkyňa v drezúre ich má v zbierke celkom 12, akákoľvek ďalšia ju katapultuje do elitnej desiatky histórie (letnej + zimnej).

Kompletný program olympijských hier v Paríži