Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Návrat po 38 rokoch. Lucescu opäť preberá reprezentáciu Rumunska, cieľom je postup na MS

Lucescu má pred sebou jasnú úlohu.
Lucescu má pred sebou jasnú úlohu.Profimedia
Mircea Lucescu (79) sa po 38 rokoch vracia do rumunskej futbalovej reprezentácie. Skúsený tréner bude mať za úlohu doviesť národný tím na majstrovstvá sveta 2026. Rumunská federácia ho v utorok na tlačovej konferencii predstavila ako nástupcu Edwarda Iordanescua (46).

Lucescu viedol Rumunsko hneď na začiatku svojej trénerskej kariéry v rokoch 1981 až 1986. So svojím tímom postúpil na majstrovstvá Európy 1984 z kvalifikačnej skupiny, v ktorej bola aj československá reprezentácia. Národný tím však tesne nepostúpil na majstrovstvá sveta 1986.

Bývalý dlhoročný rumunský reprezentant potom viedol Dinamo Bukurešť, kde strávil väčšinu svojej hráčskej kariéry, a výrazne sa presadil aj ako kouč v zahraničí. Trénoval Bresciu, Inter Miláno, Zenit Petrohrad, Galatasaray a Besiktas Istanbul. Naposledy viedol Dynamo Kyjev od roku 2020 do novembra minulého roka. V rokoch 2004-2016 sedel na lavičke Šachtaru Doneck, s ktorým získal osem ukrajinských titulov a v roku 2009 vyhral Pohár UEFA (teraz Európska liga).

Iordanescu skončil pri rumunskom tíme po majstrovstvách Európy v Nemecku, kde jeho zverenci prehrali v osemfinále s Holandskom 0:3. V skupinovej fáze sa stretli aj so Slovenskom (1:1).