Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Neprospieva to tenisu, zdôraznil Djokovič a verí, že sa prípad Sinner vyrieši čo najskôr

Novak Djokovič s Jannikom Sinnerom na tohtoročnom Australian Open.
Novak Djokovič s Jannikom Sinnerom na tohtoročnom Australian Open.Daniel Pockett / Getty Images via AFP
Novak Djokovič (37) v stredu zdôraznil, že dúfa, že sa prípad súčasnej svetovej jednotky Jannika Sinnera (23) vyrieši čo najskôr. Neskôr Srb niekoľkýkrát vyjadril poľutovanie nad nedôslednosťou tenisového antidopingového systému.

Sinner v marci neprešiel dvoma dopingovými testami, ale tenisové orgány ho napriek tomu zbavili viny a povolili mu pokračovať v súťažnom kolotoči. Verdikt, samozrejme, okamžite vyvolal rozruch a ozvalo sa viacero tenistov. Svetová antidopingová agentúra (WADA) však v sobotu uviedla, že sa odvolala a žiada pre Taliana zákaz činnosti až na dva roky.

V jednom z prvých vyjadrení Djokovič ku kauze uviedol, že chápe pocity mnohých hráčov, ktorí spochybňujú, či Sinnera neochránila práve osobnosť, ktorú má v tenisovom svete. V stredu na tlačovej konferencii v rámci Shanghai Masters bývalá svetová jednotka priznala, že to musí byť pre Taliana veľmi ťažké.

"Myslím, že je úplne zrejmé, že máme systém, ktorý nefunguje dobre... Je tu príliš veľa nezrovnalostí, príliš veľa zapojených riadiacich orgánov. Viete, jednoducho celá táto kauza nášmu športu vôbec nepomáha," zdôraznil 37-ročný tenista. "Nech sa nakoniec stane čokoľvek, len si želám, aby sa to čo najskôr vyriešilo."

Tenisové orgány prijali Sinnerovo vysvetlenie, že nadmerné množstvo steroidu sa do jeho organizmu dostalo neúmyselne od fyzioterapeuta, ktorý použil sprej s daným obsahom na ošetrenie reznej rany a následne zakázanú látku hráčovi dostal do tela masážou. 

Odvolanie WADA prípad znovu oživilo, pričom Sinner povedal, že pre túto záležitosť mal bezsenné noci. Dvadsaťtriročný tenista sa aj cez kontroverziu presadil a vyhral US Open či postúpil do finále China Open, kde sa vyzval svetovú trojku Carlosa Alcaraza, ktorému podľahol 7:6, 4:7, 6:7.

"Je pôsobivé, čo Sinner dokáže v celom procese toho, čo sa deje, že hrá na takej vysokej úrovni," reagoval Djokovič.

Sinner aj Alcaraz zamieria taktiež na turnaj Masters do Šanghaja, kde spolu so srbským velikánom patria k favoritom na celkový triumf. Djokovič sa usiluje o stý singlový titul - čo je podľa jeho slov motivácia navyše. Priznal však, že má čo doháňať, keďže v ostatnom čase nehral veľa turnajov.

"Dúfam, že sa mi podarí istým spôsobom využiť túto sviežosť a tiež skúsenosti a úspechy z minulosti," doplnil. Srb je v Šanghaji štvornásobným šampiónom, ale nehral tam už päť rokov. Na otázku, v čom spočíva tajomstvo jeho predchádzajúceho úspechu, sa len zasmial. "Milujem tunajšie knedlíky a čínsky jazyk. Myslím, že to pomáha," uzavrel.