Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nie je to iba moja vina, bráni sa Sinnerov vyhodený fyzioterapeut. Stal sa terčom urážok

Giacomo Naldi (vľavo) oslavuje triumf Jannika Sinnera v Melbourne.
Giacomo Naldi (vľavo) oslavuje triumf Jannika Sinnera v Melbourne.DANIEL POCKETT / GETTY IMAGES ASIAPAC / Getty Images via AFP
Giacomo Naldi, jeden z hlavných aktérov dvoch pozitívnych testov svetovej jednotky Jannika Sinnera (23) na doping, po prvý raz od kontroverzie verejne prehovoril. Novinárom však nemohol povedať veľa, keďže prípad po odvolaní Svetovej antidopingovej agentúry stále pokračuje.

Približne päť mesiacov sa o tom vôbec nevedelo a asi všetkých prekvapilo, keď sa krátko pred začiatkom US Open objavila informácia, že Jannik Sinner mal v marci dva pozitívne dopingové testy. Konkrétne na prítomnosť klostebolu, anabolického steroidu. Medzinárodná agentúra pre tenisovú integritu (ITIA) však nezistila žiadne pochybenie ani nedbanlivosť zo strany aktuálneho lídra rebríčka a body i peniaze mu boli odobraté len za vystúpenie na Masters v Indian Wells.

Fyzioterapeut Giacomo Naldi sa stal jedným z hlavných aktérov prípadu. Následne bol prepustený z tímu spolu s kondičným trénerom Umbertom Ferrarom. Ale až po tom, ako sa prípad dostal na verejnosť. V tom čase Sinner a jeho tím vedeli o pochybení už niekoľko mesiacov a Naldi mal byť hlavným vinníkom pozitívnych testov.

Sinner musí riešiť veľa vecí aj mimo kurty.
Sinner musí riešiť veľa vecí aj mimo kurty.Profimedia

"Nie je to len moja vina. Viac vám však teraz nemôžem povedať, pretože prípad sa ešte neskončil. Dúfam, že čoskoro budem môcť uviesť veci na pravú mieru. Verejnosť si celú situáciu vysvetľuje tak, že je to všetko moja vina. Ľudia, ktorí ma poznajú, ma podporili. Na sociálnych sieťach mi ale chodia hrozné správy vrátane nadávok," povedal Naldi, ktorý uviedol, že so Sinnerom a jeho tímom má naďalej dobré vzťahy.

Sinner sa údajne dostal do kontaktu so zakázanou látkou po tom, ako Naldi použil voľne predajný sprej na reznú ranu na vlastnej ruke pred masírovaním svojho zverenca. Sprej mu mal dať kondičný tréner Ferrara a Naldi pri masáži nepoužil rukavice.

Jannik Sinner na tlačovej konferencii.
Jannik Sinner na tlačovej konferencii.AFP

Po odtajnení kontroverznej informácie sa na Sinnera valila kritika zo všetkých strán. Od médií, fanúšikov aj niektorých jeho kolegov. A nielen preto, že Sinnerov prípad ITIA vyriešila takmer okamžite, zatiaľ čo iní museli čakať mesiace či roky. V oboch prípadoch sa Talian počas vyšetrovania prípadu úspešne odvolal proti dočasnému zákazu činnosti. ITIA považovala jeho vysvetlenie, ako sa látka dostala do jeho tela, za dostatočné.

Svetová antidopingová agentúra (WADA) však využila odvolanie a prípad posiela na Medzinárodný športový arbitrážny súd (CAS). Nežiada odobratie titulov a výsledkov, ale nesúhlasí s rozhodnutím ITIA (o nezavinení alebo nedbanlivosti) a chce pre úradujúceho šampióna oboch hardových grandslamov zákaz činnosti na jeden až dva roky.