Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nový návrh Superligy. Hrať ju môže až 80 klubov, Reichart chce zmenu

Projekt Superligy je stále živý.
Projekt Superligy je stále živý.Profimedia
Iniciátori futbalovej Superligy (ESL) prišli s novým rozšíreným formátom, ktorý by umožnil účasť osemdesiatich tímov. Kauza okolo kontroverznej súťaže pritom stále čaká na verdikt zo strany Súdneho dvora Európskej únie.

V apríli 2021 sa tucet najväčších európskych klubov prihlásil ku kontroverznému projektu, no ten stroskotal po vlne kritiky zo strany národných zväzov, klubov, fanúšikov i UEFA a FIFA. Tie pohrozili sankciami pre potenciálnych účastníkov a európsky strešný orgán začal v reakcii pracovať na rozšírenom formáte Ligy majstrov. Zatiaľ čo väčšina klubov od vzniku ESL upustila, Real Madrid, Barcelona a Juventus ho naďalej podporujú. Kluby La Ligy pritom chráni pred sankciami zo strany UEFA rozhodnutie španielskeho súdu.

"Z našej diskusie s klubmi jasne vyplynulo, že nemajú možnosť vyjadrovať svoje názory proti systému. Autority sa snažia potlačiť ich postoje hrozbou sankcií. Naše dialógy boli úprimné, priame a plodné. Vznikol z nich jasný záver – je potrebná zmena a musíme položiť jej základné kamene," uviedol riaditeľ projektu Bernd Reichart.

Spoločnosť A22 Sports Management, ktorá vznikla v polovici októbra a zastupuje záujmy klubov Superligy, argumentovala potrebou zaujať mladšie generácie a konkurovať ostatným športom.

"Je dôležité, aby mladšia generácia, ktorú priťahujú expandujúce globálne športy z USA a digitálny svet, naďalej považovala futbal za najatraktívnejší šport na svete. Toto môžeme dosiahnuť len prostredníctvom súťaží, ktoré budú celú sezónu ponúkať vzrušujúce zápasy," citovala DPA z oficiálneho vyhlásenia A22.

ESL by bola po novom vo formáte divízií a všetky tímy by mali garantovaných štrnásť zápasov. Do ligy by sa kvalifikovali na základe výsledkov vo svojich domácich súťažiach a samotná Superliga by nemala žiadnych stálych členov. Od zúčastnených by okrem toho požadovala finančnú udržateľnosť.