Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nový rekord. Kluby minuli na prestupy takmer deväť miliárd eur

Jude Bellingham si podmanil Real Madrid i celú La Ligu.
Jude Bellingham si podmanil Real Madrid i celú La Ligu.Profimedia
Futbalové kluby minuli v roku 2023 na prestupoch rekordnú sumu 8,88 miliardy eur. Predchádzajúce maximum z roku 2019 prekonali o skoro dve miliardy. Vo svojej finančnej správe to v utorok uviedla Medzinárodná futbalová federácia (FIFA).

Čísla stúpli oproti roku 2022 o 48,1 percenta. Desať najdrahších prestupov sa na konečnej sume podieľalo takmer desiatimi percentami. Boli medzi nimi Jude Bellingham a jeho odchod do Realu Madrid, prestup Enza Fernandéza do Chelsea či Harry Kane a jeho presun do Bayernu Mníchov.

Na čele rebríčka klubov, ktoré míňali najviac, je Chelsea. Za londýnskym klubom nasledujú PSG, Liverpool, Real Madrid a Bayern. Z líg najviac míňali rovnako ako vlani účastníci Premier League, ktorí zaplatili 2,73 miliardy, teda trikrát viac ako celky francúzskej Ligue 1. V prvej päťke sa prvýkrát objavili tímy zo Saudskej Arábie. Dokopy minuli 890 miliónov, najmä za Neymara, Maného a Mahreza.

Najviac zarobili kluby nemeckej Bundesligy - 1,12 miliardy eur. Najvyšší počet hráčov prišlo do Portugalska a to 1 017, najviac odišlo z Brazílie, konkrétne 1 217. Informácie zverejnila agentúra AFP.