Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nový ženský rekord na Medzinárodnom maratóne mieru, najrýchlejším Slovákom bol Rusina

Tanuiová mala dôvod na dvojitú radosť.
Tanuiová mala dôvod na dvojitú radosť.TASR / Veronika Mihaliková
Kenská bežkyňa Rebbeca Sirwaney Tanuiová (32) vytvorila nový traťový rekord Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach, keď v nedeľňajšom 101. ročníku dosiahla čas 2:21:08 hod. Predošlé maximum vylepšila o priepastných 2:56 min. Najlepší čas spomedzi slovenských bežcov dosiahol Martin Rusina (29), ktorý triumfoval v slovenskom šampionáte s časom 2:21:01. Z celkového triumfu sa tešil Keňan Denis Chirchir (34).

Do rozhodujúceho úniku sa víťaz dostal na záverečnom kilometri a do cieľa prišiel s presvedčivým náskokom. V cieli mal čas 2:07:50 h, pričom za traťovým rekordom zaostal o 55 sekúnd. So sedemsekundovou stratou finišoval Mesfin Nigusu Tolla z Etiópie, tretie miesto obsadil Merhawi Kesete Weldemaryam z Eritrey.

Skupina afrických favoritov sa podľa predpokladov držala spolu a od úvodu začala v očakávanom tempe. Na 5. kilometri mala čas 15:07, ktorý korešpondoval s časmi na tomto úseku v nedávnych ročníkoch MMM. Dvanásťčlenná skupina, v ktorej boli aj traja vodiči, sa postupne trhala.

Chirchir (v strede) ovládol kategóriu mužov.
Chirchir (v strede) ovládol kategóriu mužov.TASR / Veronika Mihaliková

Medzičas na 10. kilometri 30:05 a 1:04:08 na obrátke nevylučovali, pri predpoklade negatívneho splitu, možný útok na traťový rekord. Rýchle tempo mala na obrátke ženská favoritka Jackline Cheronová, ktorá s medzičasom 01:11:17 h útočila nielen na víťazstvo, ale aj na rekord. Najlepší zo Slovákov na obrátke Marek Hladík mal v polovici pretekov čas 01:11:15. 

Na 27. kilometri už boli v čelnej skupine iba traja africkí favoriti - Nicholas Kirwa, Dickson Kiptoo a Tolla. Postupne zrýchľovali svoje tempo a pôvodne výraznú stratu za plánovanými časmi stiahli. Na 30. kilometri boli dokonca o niekoľko sekúnd rýchlejší, než vlaňajší víťaz Cherop Philemon Rono. Na 35 kilometri už bolo vidieť spomalenie oproti vlaňajšiemu času o 22 sekúnd.

Chirchir preťal cieľovú pásku ako prvý.
Chirchir preťal cieľovú pásku ako prvý.TASR / Veronika Mihaliková

Krátko na to už Tolla strácal na kenskú dvojicu Kirwa - Kiptoo. Pred Cheronovú sa v tom čase dostala Tanuiová. Na 40. kilometri sa Tolla dostal do úniku, no doťahovali sa na neho viacerí vrátane Denisa Chirchira, ktorý 1,5 kilometra prevzal vedenie. Napokon suverénnym spôsobom dobehol do cieľa, na poslednom kilometri bežal sám. Tanuiová dobehla tesne za najlepším Slovákom Rusinom.

Zmienky