Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Očakávané góly alebo xG. Čo to je a k čomu všetkému sa dá ich hodnota využiť?

Očakávané góly sú lahôdkou futbalových fajnšmekrov.
Očakávané góly sú lahôdkou futbalových fajnšmekrov.Flashscore
Flashscore neustále rozširuje informačný servis pre svojich užívateľov. Najnovším prírastkom sa stal ukazovateľ xG vo futbalových štatistikách. Čo všetko sa skrýva za týmto označením, bez ktorého sa už nezaobíde moderný komplexný pohľad na futbal?

Jednoducho je to skratka anglických slov "expected goals", teda očakávané góly. Vyjadruje s akou číselnou pravdepodobnosťou sa daná strela skončí gólom. Dôležité pri tom je predovšetkým to, z ktorého miesta na ihrisku lopta letí (strela zvnútra pokutového územia má vždy vyššie xG ako napr. strela z 20 metrov). Model xG spracováva tisíce podobných striel a určuje im hodnotu medzi nulou (žiadny gól) a jednotkou (gól). Napríklad teda pokus s hodnotou 0,1 xG dopadne pri 10 opakovaniach ako gól iba v jednom prípade. Jednotlivé hodnoty striel sa potom spočítajú a výsledkom je tímové xG.

Obľúbenosť tohto ukazovateľa rastie predovšetkým vďaka tomu, že sa fanúšikovia zaujímajú o hru viac do hĺbky a chcú o nej vedieť čo najviac. Hodnota xG im prezrádza o výkonoch tímov, dá sa z nej odčítať sila útoku aj obrany či jednotlivých hráčov. "Skvele fungujeme najmä v prípade, že sa snažíme predpovedať budúce udalosti. V tom spočíva najväčšia sila," hovorí Jakub Dobiáš, zakladateľ českej spoločnosti 11Hacks, ktorá sa špecializuje na dátovú analýzu futbalu.

Ako základ pre každú analýzu je potrebné mať aj tu čo najviac informácií, v tomto prípade čo najviac zápasov (odohratých minút), z ktorých sa xG vypočíta. Najmenej presná hodnota je iba z jedného stretnutia, kde hrá veľkú rolu i šťastie či smola. "V rámci jedného duelu je smerodatná odchýlka taká veľká, že sa môžu hodnoty očakávaných gólov a tých reálnych výrazne líšiť. Takže, keď tím v zápase nazbiera 3,0 xG, znamená to, že by mal s veľkou pravdepodobnosťou streliť medzi 1,47 a 4,45 gólu, akokoľvek neintuitívne to znie," podotýka Dobiáš.

Analytika sa vo futbale objavuje už desiatky rokov, aj keď až v poslednej dobe s príchodom počítačov sa z nej stal plnohodnotný odbor. Samotné xG sa začalo rozvíjať na začiatku tisícročia až do dnešnej podoby, keď existuje množstvo modelov, ktoré túto metriku počítajú. Líšia sa podľa počtu vstupných informácií a kritérií. 

Kritérium xG v sebe zahŕňa množstvo premenných. Jednou z nich je vzdialenosť od brány.
Kritérium xG v sebe zahŕňa množstvo premenných. Jednou z nich je vzdialenosť od brány.Flashscore

Záleží aj na počte premenných. Niektoré modely napríklad kalkulujú iba s predchádzajúcimi akciami, takže neobsahujú dostatočný počet informácií. Iné zasa pracujú s oveľa väčším množstvom dát a premenných, aj preto budú mať presnejšie číslo. "My teraz vyvíjame unikátny model, pretože doň budeme pridávať tiež vplyv času - to, koľko času mal hráč na zakončenie v danej situácii. To nám pridá ďalšiu indíciu k tomu, s akou pravdepodobnosťou z nej mohol padnúť gól," približuje Dobiáš.

Rovnako ako u akejkoľvek futbalovej metriky, ani očakávané góly nemôžu vždy plne odrážať skutočnosť. xG býva často kritizované za to, že počíta s priemernou strelou a neberie do úvahy zakončovacie či brankárske schopnosti hráčskych individualít.

Namiesto jednoduchých štatistík je možné xG využiť tiež napríklad pri stávkovaní. S jeho pomocou je totiž možné odhaliť extrémy, ktoré by mohli byť v budúcnosti užitočné. Tím, ktorý má krátkodobo lepšie, alebo naopak, horšie výsledky, ako je jeho očakávaný počet gólov, sa pravdepodobne čoskoro priblíži k priemeru.

Zmienky