Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Od Bilesovej po Djokoviča: Šesť najväčších hviezd olympijských hier v Paríži

Bilesová na olympiáde žiarila.
Bilesová na olympiáde žiarila.AFP
Hviezdami olympijských hier v Paríži sa chcelo stať veľké množstvo športovcov. Sviatok pod piatimi kruhmi rozdal všetky cenné kovy, je tak na čase pozrieť sa na mená, ktoré sa svetu ukázali v najlepšom svetle.

Simone Bilesová

Bilesová ukázala, že vie byť rovnako populárnym lákadlom ako Eiffelova veža. Po neúspechu z Tokia predviedlo v Paríži 142 centimetrov brilantnosti svoju jedinečnosť. Na OH v roku 2021 bola nútená odstúpiť s vyčerpávajúcim psychickým blokom známym ako "twisties". Po troch rokoch, keď ju v Bercy Arene sledovala nadšená plná sála vrátane jej manžela, pokračovala v zlatom ťažení, ktoré začala v Riu 2016.

Dvadsaťsedemročná pretekárka pri poslednom dopade na gymanstickú plochu prekonala Rebecu Andradeovú a získala vytúžené zlato vo viacboji. To bolo doplnené titulmi s americkým tímom a v preskoku.

Zaváhania v záverečný deň, keď sa dostavila únava, ju nechali na striebornej priečke práve za Andradeovou na prostných. Na znak uznania vysokej kvality súperky sa na pódiu Brazílčanke poklonila.

Léon Marchand

V parížskom bazéne sa zrodila nová hviezda - Léon Marchand nadchol zaplnenú halu La Defense Arena výkonom, aký tu nebol od čias Michaela Phelpsa. Dvadsaťdvaročný mladík suverénne vyhral všetky štyri individuálne preteky - 200 metrov motýlik, 200 m prsia i 200 aj 400 m znak.

Zapísal sa tak ako prvý plavec, ktorému sa to podarilo od čias americkej legendy v roku 2008. Vo svojom varovaní Marchand uviedol, že "je to len začiatok", pričom sa už sústredí na OH 2028 v Los Angeles.

Noah Lyles

Lyles pricestoval do Paríža s odvážnymi vyjadreniami, že chce upevniť svoj odkaz ako právoplatný nástupca Usaina Bolta. Američan vyhral šprint na 100 metrov, ktorý mu dlho zostane v pamäti, keď o päť tisícin sekundy predstihol Jamajčana Kishanea Thompsona.

V behu na 200 m však vyzeral rozladený, keďže Letsile Tebogo jednoznačne zvíťazil a pripravil ho o šprintérske double. Následne sa však ukázalo, že reprezentant USA mal pozitívny test na Covid. Zo štafety na 4x100 m tak bol odstavený na vedľajšiu koľaj, Američania napokon boli diskvalifikovaní a skončili bez medaily.

Ikonický Bolt vyhral šprintérske double aj štafetu na troch po sebe idúcich olympiádach, pričom o jedno štafetové zlato prišiel pre dopingový prípad tímového kolegu.

Antoine Dupont

Polčas na zaplnenom Stade de France - dvojnásobní olympijskí víťazi Fidži vyzerali, že majú finálový zápas proti domácim v sedmičkovom ragby pod kontrolou. Do hry vstúpil Antoine Dupont. Pravdepodobne najlepší svetový hráč v pätnástkovom ragby začal iba na lavičke, aby potom mohol čo najviac zabrať s čerstvými nohami.

Jeho vplyv bol okamžitý. Po výkope v druhej polovici sa zmocnil voľnej lopty, prešiel po krídle, predbehol legendu Fidži Jerryho Tuwaia a prihral Aaronovi Grandidierovi-Nkanangovi na jednoduchú päťku. Dupont potom sám pridal dve päťky a zlato ostalo vo Francúzsku po výsledku 28:7. Atmosféra bola taká búrlivá, že takú nezažili ani skúsení komentátori ragby.

Novak Djokovič

Djokovič v 37 rokoch konečne získal zlatú olympijskú medailu a pridal ju k 24 grandslamovým titulom. Srb vo finále porazil o 16 rokov mladšieho Carlosa Alcaraza v pamätnom dueli v areáli Rolanda Garrosa, kde už trikrát získal post šampióna French Open.

Rodák z Belehradu sa k snu prepracoval ťažkou cestou - v 60. vzájomnom strete musel v druhom kole zdolať rivala Rafaela Nadala. Prekonal aj zhoršenie stavu kolena, ktoré si v júni vyžiadalo operáciu, a dosiahol štvrťfinálové víťazstvo nad Stefanosom Tsitsipasom.

Djokovič povedal, že chce obhájiť titul na olympijských hrách v roku 2028 v Los Angeles, keď bude mať 41 rokov. "Milujem tú snahu, každý deň, každý týždeň trénovať telo, zdokonaľovať hru, zlepšovať sa ešte v tomto veku," priznal.

Fanúšikovia

Akékoľvek pochybnosti o oddanosti francúzskeho publika olympijským hrám rozptýlil obrovský rev, v ktorom sa do bazéna La Defense Areny ponorila plavecká senzácia Léon Marchand. Jeho cesta za štyrmi zlatými medailami vyvolala rytmický krik divákov zakaždým, keď sa jeho hlava dostala nad vodu. Dokonca aj skúsení olympionici hovorili, že hluk bol jedinečný.

Francúzi a priaznivci z celého sveta premenili na párty aj veľkolepý areál plážového volejbalu vedľa Eiffelovej veži, ktorá každý večer rozžiarila milióny účtov na Instagrame.