Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Od národných symbolov po parížsky šarm: TOP 10 kolekcií na zahájenie olympijských hier

Poľsko sa inšpirovalo svojou bohatou flórou.
Poľsko sa inšpirovalo svojou bohatou flórou.Profimedia
Uniformy inšpirované národnými kvetinami, zvieratami či Parížom. Zatiaľ čo Slovenský olympijský výbor nastúpi na otváracom ceremoniáli na rieke Seina v súprave inšpirovanej historickým regiónom Čataj, ​​ostatné krajiny stavili na saká či džínsové bundy. Flashscore Správy prinášajú prehľad desiatich najzaujímavejších kolekcií.

1) USA

Spojené štáty zostali verné tradícii a na otváracom ceremoniáli nastúpia v tmavomodrých sakách Ralph Lauren, a to už piatykrát. Uniformy odrážajú nadčasovú filozofiu firmy, zároveň majú športovcom poskytovať pohodlie a pocit formálnosti. Košele zdobia typické americké prúžky.

2) Španielsko

Španielsky tím už po tretí raz oblečie výrobca športového oblečenia Joma, tento rok prináša dizajn oslavujúci národné farby. Spája tradíciu s modernosťou a klasiku s avantgardou. Inšpiráciou bola národná kvetina karafiát.

3) Francúzsko

Hostiteľský tím reprezentuje spoločnosť Berluti. Uniformy majú spájať komfort a eleganciu a zrkadliť francúzske dedičstvo. Každá bude od hlavy až po päty upravená potrebám olympionikov.

4) Kanada

Kanadská firma Lululemon obliekala športovcov už na zimných olympijských hrách v Pekingu 2022. Na tohtoročnom zahájení olympionici na chrbte ponesú potlač reprezentujúcu umenie, architektúru a prírodu. Dizajn má byť tichou pripomienkou domova a má umožniť oslavovať svoju krajinu priamo na svetovej scéne.

5) Austrália

Výrobca Sportscraft bol pri tvorbe uniforiem inšpirovaný letným parížskym západom slnka. Ústredným prvkom je prísaha olympionikov vyšitá na vnútornom vrecku, zatiaľ čo podšívka saka vzdáva hold všetkým 301 austrálskym olympijským víťazom.

6) Veľká Británia

Už tretie olympijské hry v rade oblečie Britov spoločnosť Ben Sherman, tento rok prichádza s bundou zdobenou špeciálnym kvetinovým vzorom vyšitým na chrbte. Ruža, bodliak, narcis a trojlístok symbolizujú identitu a históriu každého zo štyroch národov Spojeného kráľovstva. Cieľom kolekcie je osláviť jednotu a hrdosť.

7) Poľsko

Kolekciu poľským olympionikom navrhli Bizuu Blanka Jordanová a Zuzanna Wachowiaková. Inšpiráciou bolo bohatstvo tamojšej flóry. Objavujú sa ručne kreslené motívy raže, černíc, žeriava, poľného maku alebo sedmokrásky. Každý prvok potlače vzdáva česť remeselnému dedičstvu a malebnej krajine Poľska.

8) Nigéria

Za zmienku rozhodne stojí nigérijská kolekcia, zatiaľ druhá na olympiáde, ktorú vyrába zahraničná firma. Konkrétne ide o Actively Black, americkú spoločnosť s iba troma zamestnancami. Oblečenie na otvárací ceremoniál, ladené do zeleno-bielych farieb podľa vzoru nigérijskej vlajky, je vyrobené z bavlny Funtua, pomenovanej podľa oblasti, kde sa pestuje.

9) Brazília

Brazílčanov oblečie značka Riachuelo. Kľúčovým kúskom kolekcie bude džínsová bunda zdobená potlačou jaguára a tukana. Okrem toho budú športovci nosiť pruhované tričká v zelenej alebo žltej farbe doplnené o pohodlné žabky. Vzhľad má oslavovať brazílsku kultúru a prírodu v pestrých a živých farbách.

10) Slovensko

Slováci sa na Seine predstavia v sete inšpirovanom historickým regiónom Čataj. Návrhári vychádzali z procesu polarizácie svetla, má byť metaforou symbiózy kultúr a národov v čase olympijských hier. Cieľom je spojiť parížsky šarm a slovenskú národnú identitu. Realizáciu vykonala poľská spoločnosť 4F.