Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

OH v Paríži, 1. deň: Ako to je so štartom Nadala? Slováci na lodi so Slovincami a Somálčanmi

Aktualizované
Predstaví sa Nadal na olympijskom turnaji?
Predstaví sa Nadal na olympijskom turnaji?TASR
Netradičné a veľmi špeciálne. Športovci sa v piatok vydajú v Paríži na šesťkilometrovú púť po rieke Seina k Eiffelovej veži, kde dôjde k slávnostnému zahájeniu v poradí 33. letných olympijských hier. Hlavné udalosti sledujte v špeciáli Flashscore Správ, ktorý mapuje celé dianie na OH priamo v jeho dejisku nielen očami dát.

23:28 - Olympijský oheň už horí. Mnohí slávni športovci minulosti i súčasnosti vrátane Zinedina Zidana, Rafaela Nadala, Carla Lewisa, Sereny Williamsovej a Amélie Mauresmovej sa postavili do záverečnej etapy štafety ako nosiči pochodne. Samotný oheň zapálili bývalá atlétka Marie-José Pérecová a džudista Teddy Riner. Oheň sa potom niesol nad mestom pomocou obrovského balóna.

22:58 - Francúzsky prezident Emmanuel Macron predniesol protokolom predpísanú vetu, čím oficiálne otvoril 33. letné olympijské hry. Pred ním na pódiu v tvare Eiffelovej veže prehovorili predseda organizačného výboru hier Tony Estanguet a predseda Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach.

22:45 - Zuzane Paňkovej nepokazil zážitok v Paríži ani vytrvalý dážď: "Napriek tomu, že sme boli úplne mokrí, som si to nesmierne užívala. Keď sme videli slovenskú vlajku, nás to nabilo znovu energiou. Bol to neskutočný pocit. Trochu sme mokrí, ale sme na to zvyknutí. My sme mokrí každý deň," povedala.

22:00 - Prehliadku lodí po Seine ukončili organizátori budúcich letných olympijských hier, Austrálčania a Američania, ako poslední prešli cez rieku Francúzi. Podobne ako Česi, všetky tri záverečné výpravy mali samostatnú loď, zatiaľ čo niektoré ďalšie sa o plavidlo delili.

21:47 - Ako 169. v poradí sa predstavila slovenská výprava, ktorá bola na jednej lodi so športovcami zo Slovinska a Somálska. Slovenskú vlajku držali vodní slalomári Jakub Grigar a Zuzana Paňková. Tá sa stala najmladšou slovenskou vlajkonosičkou v ére samostatnosti, debutantka na olympijskej divokej vode poniesla zástavu štyri mesiace pred dovŕšením 20. narodenín. Grigar štartuje v Paríži už na svojich tretích olympijských hrách, v Riu de Janeiro 2016 skončil v K1 na 5. mieste, v Tokiu 2020 bol strieborný. 

21:23 - Lákadlom otváracieho ceremoniálu bol aj rapper Snoop Dogg, ktorý niesol olympijskú pochodeň.

20:22 - Otvárací ceremoniál 33. olympijských hier v Paríži sa začal netradične šesťkilometrovou púťou približne 160 lodí so športovcami po Seine. Ako prví sa na rieku vydali Gréci. S výnimkou zástupcov Ruska a Bieloruska, ktorých Medzinárodný olympijský výbor z prehliadky vylúčil pre vojnu na Ukrajine, doplávajú výpravy na Trocadéro. Tam sa uskutoční program a potrebné formality. Viac v článku.

19:12 - Slovenský strelec Marián Kovačócy sa predstaví pod piatimi kruhmi tretíkrát. V Paríži ho rovnako ako v Riu de Janeiru čaká individuálna súťaž v trape, pred troma rokmi v Tokiu nastúpil iba v súťaži miešaných tímov. Viac v článku.

19:00 - Francúzsko posilnilo po nočných útokoch bezpečnostné opatrenia na železničnej sieti. Informovala o tom v piatok národná železničná spoločnosť SNCF. Podpaľačské útoky zasiahli železničnú dopravu v celej krajine iba niekoľko hodín pred otváracím ceremoniálom olympijských hier v Paríži a ovplyvnili cestovné plány tisícov ľudí.

18:12 - Pozrite si prehľad slovenských olympijských medailistov (LOH + ZOH) podľa počtu medailí.

16:50 - Olympijské hry v Paríži majú svojho prvého dopingového hriešnika. Iracký džudista Sajjad Sehen, ktorý sa chystal na svoju prvú olympiádu, mal pozitívny test na anabolické steroidy metandienón a boldenón. V piatok iba niekoľko hodín pred otváracím ceremoniálom to uviedla Medzinárodná testovacia agentúra (ITA). Dvadsaťosemročného irackého džudistu ITA dočasne suspendovala a prišiel tak o štart pod piatimi kruhmi.

16:08 - Olympijský sľub ako neodmysliteľná súčasť otváracieho ceremoniálu OH nebude chýbať ani v Paríži. Na predošlých OH v Tokiu mal nové znenie, ktoré zdôraznilo význam solidarity, inklúzie, rovnosti a boja proti všetkým formám diskriminácie. Na znenie sľubu nadväzuje aj motto francúzskej olympiády, ktoré znie "Hry dokorán" (francúzsky: Ouvrons grand les Jeux, angl.: Games Wide Open) a odkazuje na túžbu poskytnúť svetu inkluzívne, rovnocenné a veľkolepé hry XXXIII. olympiády.

15:23 - Organizátori sa pri kandidatúre zaviazali, že prinesú "najzelenšiu" olympiádu v histórii a znížia emisie uhlíka na polovicu v porovnaní s priemerom Londýna 2012 a Ria 2016. Jedným z cieľov "zelených" hier bolo aj zlepšenie kvality vody v Seine, kde sa uskutočnia súťaže v diaľkovom plávaní a triatlone. To sa im dlho nedarilo. Skúšobné podujatia v roku 2023 museli zrušiť pre problém s kanalizáciou a v mesiacoch pred začiatkom hier v roku 2024 rieka neprechádzala povinnými testami na bakteriálne hladiny.

Organizátori tak v polovici júla pripustili, že existujú pohotovostné plány, ktoré počítajú s presunutím diaľkového plávania a z triatlonu by sa stal len duatlon. Parížska radnica však dva týždne pred štartom hier oznámila, že Seina bola počas väčšiny z dvanástich dní dostatočne čistá a dostala sa do prijateľných limitov počas štyroch po sebe nasledujúcich dní. Ministerka športu Amélie Oudéa-Castéra si deň na to v rieke zaplávala a minulý týždeň ju nasledovali aj starostka mesta Anne Hidalgová spolu so šéfom organizátorov Tonym Estanguetom.

14:15 - Večerné slávnostné zahájenie olympijských hier v Paríži na rieke Seina bude pravdepodobne sprevádzať daždivé počasie. Podľa francúzskej meteorologickej služby Le Chaine Meteo je možnosť zrážok 70 až 80 percent. Dážď môže byť stredný až silný a najmä v druhej časti unikátneho ceremoniálu, ktorý sa začne o 19:30 a potrvá takmer tri a pol hodiny.

12:52 - Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová vstúpi do bojov na olympijskom turnaji v Paríži už v sobotu. Jej duel s Britkou Katie Boulterovou je naplánovaný ako tretí na kurte číslo 11, teda niekedy po 15:00. Stolný tenista Wang Jang nastúpi v prvom kole proti svetovej jednotke Čchu-čchinovi Wangovi z Číny v nedeľu o 10:45. V areáli South Paris Areny 4 sa bude hrať na stole číslo jeden.

Boxerka Jessica Triebeľová sa v nedeľu od 21:52 v North Paris Arene predstaví v kategórii do 66 kg v prvom kole proti štvrťfinalistke OH 2020 Alcinde Lucas dos Santosovej z Mozambiku. Džudista Marius Fízeľ sa vo váhe nad 100 kg stretne podľa žrebu v úvodnom kole (2. augusta) s 18-ročným Gerardom Takayawom z Fidži. V prípade víťazstva nastúpi v osemfinále proti Ališerovi Jusupovovi z Uzbekistanu, ktorý je bronzový medailista z predchádzajúcich majstrovstiev sveta. 

12:05 - Rafael Nadal v piatok na kurte v areáli Rolanda Garrosa trénoval po boku svojho deblového partnera Carlosa Alcaraza (21). Tesne predtým však ešte panovali pochybnosti o kondícii a štarte Španiela na olympijskom tenisovom turnaji. Viac v článku.

11:26 - Už od soboty sa na olympiáde v Paríži budú rozdávať prvé z celkových 329 sád medailí. Pod päť kruhov o ne prišli bojovať aj mnohé globálne superhviezdy, pre niektoré z nich je dokonca cenný kov z hier tým posledným chýbajúcim v takmer nekonečnom zozname kariérnych úspechov. Ktoré mená budú v nasledujúcich týždňoch patriť medzi najväčšie hviezdy? Viac v článku.

10:28 - Český reprezentant v zápasení Artur Omarov prišiel o účasť na OH v Paríži. V závere posledného intenzívneho tréningu pred hrami mu praskla achilovka a musel podstúpiť operáciu. Výprava českých športovcov vo francúzskej metropole sa tak znížila na číslo 111.

"Teraz musí mať nohu fixovanú, štandardne to trvá tri až šesť týždňov. Je to smutné, ale je úplne vylúčené, že by sa mohol zapojiť do olympijskej súťaže," uviedol hlavný lekár výpravy Jiří Neumann pre oficiálnu stránku českého olympijského tímu.

Tridsaťpäťročný zápasník dagestanského pôvodu mal súťažiť v grécko-rímskom štýle do 97 kg. Štartoval už na OH v Tokiu a v Paríži patril k ašpirantom na cenný kov. Vlani získal bronz na majstrovstvách Európy i sveta. 

09:11 - Devätnásťročná dánska cyklistka Solbjörk Minke Andersonová nebude po zrážke s autom na tréningu štartovať na olympijských hrách. Po štvrtkovej nehode má zlomenú kľúčnu kosť a do Paríža neodletí, oznámil národný zväz.

08:09 - Hlavnú trénerku kanadskej ženskej futbalovej reprezentácie Bev Priestmanovú odvolali z olympijského tímu v súvislosti so sledovaním súperiek prostredníctvom dronu. Už v stredu musela predčasne opustiť olympiádu v Paríži aj jej asistentka Jasmine Manderová. Rovnako tak aj Joseph Lombardi, neakreditovaný analytik kanadskej futbalovej asociácie. 

07:23 - Štart Rafaela Nadala na olympijskom turnaji v Paríži je otázny, uviedol to tréner 22-násobného grandslamového šampióna Carlos Moya. Podľa jeho slov začal Španiel počas stredajšieho tréningu na antuke areálu Roland Garros pociťovať bolesti v oblasti stehna.

"Bolesti sa postupne stupňovali, preto musel Rafa predčasne ukončiť tréning. Nechceme nič siliť, uvidíme, či bude do začiatku turnaja stopercentne fit," citovala Moyu agentúra AFP.

06:45 - Tokio 2020, Rio 2016, Londýn 2012, Peking 2008, Atény 2004... Čo sa týka slávnostného štartu olympiády, Paríž veru má na čo nadväzovať...

Kompletné spravodajstvo z OH v Paríži