Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

OH v Paríži, 2. deň: Výborné výkony vodákov, Tužinský na hrách skončil

Aktualizované
Mintálová sa prebojovala do semifinále.
Mintálová sa prebojovala do semifinále.TASR
Letné olympijské hry už začali písať svoju 33. kapitolu. Hostiteľom športového sviatku je francúzska metropola Paríž, ktorá sa postarala o jedinečné otvorenie celého podujatia. Teraz už je čas na ostrú akciu športovcov. Hlavné udalosti sledujte v špeciáli Flashscore Správ, ktorý mapuje celé dianie na OH priamo z dejiska nielen očami dát.

Slováci a Slovenky v akcii

V sobotu 27. júla malo slovenskú vlajku reprezentovať šesť olympionikov v piatich športoch. Svoju stopu na najväčšom športovom pódiu sveta však postupne rozšíri iba pätica Tužinský, Jenčušová, Beňuš, Mintálová a Schmiedlová. Tury si na svoje predstavenie ešte musí počkať. Pozrite si program a výsledky Slovákov na OH 2024.

Tenisový deň

Informácie z olympijského turnaja nájdete v našom pravidelne aktualizovanom tenisovom trackeri.

Novinky

23:00 - Austrália je po prvom súťažnom dni (po 13 z 329 medailových rozhodnutí) na čele medailového zrkadla olympijských hier v Paríži. Na konte má tri zlaté a dve strieborné medaily. Na druhom mieste je Čína s dvomi najcennejšími kovmi (2-0-1), tretia priečka patrí USA s bilanciou 1-2-2.

22:30 - Juhokórejský reprezentant v šerme Oh Sang-uk získal na OH v Paríži zlatú medailu v šabli. Vo finále zvíťazil nad Faresom Ferjanim z Tuniska 15:11. Bronz putuje do Talianska zásluhou Luigiho Samueleho, ktorý v dueli o 3. miesto zdolal Ziada Elsissyho z Egypta 15:12.

22:12 - Šermiarka Man Wai Vivian Kong z Hongkongu sa stala olympijskou víťazkou v korde. Vo finále v parížskom Grand Palais zdolala domácu Francúzku Auriane Mallovú-Bretonovú 13:12. Bronz získala Eszter Muhariová z Maďarska, ktorá v súboji o 3. miesto zvíťazila nad Estónkou Nelli Differtovou 15:14.

22:00 - Americkí plavci obhájili na OH v Paríži zlaté medaily v kráľovskej štafete na 4x100 m voľný spôsob. Kvarteto Jack Alexy, Chris Guiliano, Hunter Armstrong a Caeleb Dressel dosiahlo čas 3:09,28 min a na druhé miesto odsunulo Austrálčanov (+1,07). Bronz získali Taliani (+1,42).

21:50 - Austrálske plavkyne obhájili na OH v Paríži zlaté medaily v štafete na 4x100 m voľný spôsob. Kvarteto v zložení Mollie O´Callaghanová, Shayna Jacková, Emma McKeonová a Meg Harrisová dosiahlo čas 3:28,92 minúty a utvorilo nový olympijský rekord. Na druhé miesto odsunulo Američanky, tretie skončili Číňanky.

21:22 - Jessica do toho dá všetko, avizuje tréner Triebeľovej pred duelom s Dos Santosovou.

21:07 - Prvé ženské plavecké zlato na OH v Paríži vybojovala v sobotu Austrálčanka Ariarne Titmusová. V pretekoch na 400 m voľným spôsobom triumfovala časom 3:57,49 minúty pred Kanaďankou Summer McIntoshovou a obhájila zlato z predošlých hier v Tokiu. Bronz si vyplávala Američanka Katie Ledecká.

21:02 - Zlatú medailu v plávaní voľným spôsobom na 400 m získal v sobotu na olympiáde v Paríži Nemec Lukas Märtens časom 3:41,78 minúty. Novozélanďan Elijah Winnington bol v úvodnej plaveckej disciplíne hier druhý, na bronzovom stupienku skončil Kórejčan Woomin Kim.

Märtens potvrdil rolu topfavorita na zlato. Bronzový medailista z tejto disciplíny z tohtoročných MS v Dauhe viedol na všetkých medzičasoch, virtuálne dokonca dlho siahal na prekonanie svetového rekordu svojho krajana Paula Biedermanna z júla 2009. Napokon v závere zvoľnil tempo, napriek tomu zvíťazil s pohodlným náskokom 43 stotín pred Winningtonom.

20:25 - Reprezentanti domáceho Francúzska triumfovali na OH v Paríži v sedmičkovom ragby a vybojovali pre krajinu organizátora prvú zlatú medailu na prebiehajúcich hrách. V sobotnom finále na Stade de France zdolali dvojnásobných obhajcov zlata Fidžanov 28:7. Bronz získali Juhoafričania po triumfe 26:19 nad Austráliou.

20:02 - Slovenský kanoista Matej Beňuš priznal, že po prvej sobotnej rozjazde C1 na OH v Paríži si nemyslel, že jeho výkon bude stačiť na postup. Svoj čas vylepšil na druhý pokus a nakoniec išiel do semifinále z jedenásteho miesta. 

Beňuš patrí medzi favoritov nielen v kvalifikácii, ale aj v semifinále. Strieborný medailista z Ria však urobil v Paríži chybu v úvode trate a po prvom kole figuroval na pätnástom mieste. Jeho postup nebol v tom čase vôbec istý. "Popravde, keď som prišiel po prvej jazde do cieľa, nepočítal som s tým. Po štarte druhej som však vedel, že postúpim," priznal Beňuš.

19:40 - Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) potrestala kanadskú ženskú reprezentáciu za škandál so sledovaním súperiek prostredníctvom dronu. Kanadskému družstvu odobrala na olympijskom turnaji šesť bodov a udelila ročný dištanc hlavnej trénerke a dvom jej asistentom. Kanadská futbalová federácia navyše musí zaplatiť pokutu 200-tísíc švajčiarskych frankov (približne 209-tisíc eur).

19:01 - Eliška Mintálová postúpila do nedeľňajšieho semifinále K1. V sobotňajších rozjazdách jej vyšla lepšie tá prvá, v ktorej dosiahla s dvoma trestnými sekundami čas 95,67 s. V druhej "ťukla" dvakrát a zmestila sa tesne pod 100 sekúnd (99,76 s).

18:49 - Kazašský džudista Jeldos Smetov vybojoval na OH v Paríži zlatú medailu v kategórii do 60 kg. V sobotnom finále si poradil s domácim Francúzom Lukom Mcheidzem na waza-ari. Bronz získali Japonec Rjudžu Nagajama a Španiel Francisco Garrigos.

18:23 - Japonská džudistka Nacumi Cunodová získala na OH v Paríži zlato v kategórii do 48 kg. V sobotnom finále si poradila s Baasankhuu Bavuudorjovou z Mongolska na waza-ari. Tridsaťjedenročná trojnásobná majsterka sveta potvrdila rolu favoritky a do svojej bohatej medailovej zbierky z vrcholných podujatí pridala prvý cenný kov z OH. Bronz vybojovali domáca Francúzka Shirini Boukliová a Švédka Tara Babulfathová.

18:15 - Belgický cyklista Remco Evenepoel získal zlato v individuálnej časovke na olympijských hrách v Paríži. Na 32,4 km dlhej trati okolo najväčších pamiatok hlavného mesta Francúzska triumfoval hlavný favorit pretekov časom 36:12,16 minúty.

18:09 - Zápas 1. kola ženskej dvojhry na olympijskom turnaji v Paríži medzi slovenskou tenistkou Annou Karolínou Schmiedlovou a Britkou Katie Boulterovou presunuli na nedeľu pre dážď. V areáli Roland Garros sa v sobotu hralo iba na dvoch dvorcoch so zatváracou strechou. 

18:02 - Matej Beňuš postúpil do semifinále C1. Striebornému medailistovi z Ria 2016 sa príliš nevydarila prvá rozjazda, no v druhej na kanáli vo Vaires-sur-Marne predviedol lepší výkon a s dvoma trestnými sekundami postúpil z 11. miesta časom 94,91 s. Viac v článku.

Beňuš podal v 2. rozjazde lepší výkon.
Beňuš podal v 2. rozjazde lepší výkon.TASR

17:41 - Z Paríža prišla aj jedna veľmi smutná správa. Počas OH vo veku 60 rokov nečakane zomrel Lionel Elika, reprezentačný tréner boxerov krajiny Samoa. Podľa Fox News utrpel zástavu srdca. "IBA vyjadruje hlbokú sústrasť rodine, priateľom a kolegom Lionela Eliku Fatupaita, trénerovi reprezentácie Samoy, ktorý tragicky zomrel počas olympijských hier v Paríži," uviedla IBA vo svojom vyhlásení.

Jediným boxerom, ktorý reprezentuje na OH 2024 tento ostrovný štát v Tichom oceáne, je Ato Plodzicki-Faoagali. Predstaví sa v ťažkej váhe. Dvojnásobný šampión Pacifických hier bude v nedeľu čeliť Belgičanovi Victorovi Schelstraetemu.

17:05 - Slovenská vodná slalomárka Eliška Mintálová si vytvorila v prvej olympijskej rozjazde výbornú východiskovú pozíciu na postup do semifinále K1. V úvodnom pokuse na kanáli vo Vaires-sur-Marne si pripísala dve trestné sekundy, v cieli mala čas 95,67 sekundy a obsadila tretie miesto. Druhá rozjazda je na programe v sobotu od 18:00. V súťaži kajakárok figuruje 25 pretekárok, každá absolvuje dve rozjazdy, pričom sa počíta lepší čas. Do semifinále postúpi až 22 lodí.

16:12 - Austrálska cyklistka Grace Brownová získala zlato v individuálnej časovke na olympijských hrách v Paríži. Na 32,4 km dlhej trati okolo najväčších pamiatok hlavného mesta Francúzska triumfovala časom 39:38,24 minúty. Striebro si vybojovala Britka Anna Hendersonová a bronz si odniesla Chloe Dygertová z USA. Slovenská reprezentantka Nora Jenčušová skončila pri olympijskom debute na 25. mieste so stratou 4:44,06 minúty. Viac v článku.

Jenčušová má za sebou olympijskú premiéru.
Jenčušová má za sebou olympijskú premiéru.TASR

16:07 - Tužinský sa po neúspechu na OH pred kamerami STVR vyjadril nasledovne: "Teším sa domov na syna. Budem sa s ním hrať a užívať si zvyšok voľného roka. Konečne nemusím chodiť na tréningy. Nič sa nestalo. Zastrieľali sme si. Tak to je a už to nezmením. Vyskúšali sme to. Nevyšlo to. Ideme ďalej." Svoj výkon komentovať nechcel.

15:58 - Slovenskému vodnému slalomárovi Matejovi Beňušovi nevyšla prvá rozjazda C1 na olympijských hrách. V úvodnom pokuse na kanáli vo Vaires-sur-Marne si pripísal dve trestné sekundy a v cieli mal čas 100,28 sekundy. Strieborný medailista z Ria 2016 obsadil 15. miesto so stratou 10,38 s na domáceho Nicolasa Gestina. Druhá rozjazda bola na programe v sobotu od 17:10.

Beňuš odštartoval dobre a prvé bránky prešiel rýchlo a v rytme. Potom však prišla chyba vo valci pred prvou protiprúdovou bránkou, kde ho vynieslo, musel sa vracať a stratil veľa času. Na desiatej bránke si pripísal dve trestné sekundy a v závere aj trochu zvoľnil, aby pošetril sily na druhé kolo.

15:27 - Prezident Kórejskej republiky Jun Sok-jol vyzval šéfa Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasa Bacha, aby sa chyby, ku ktorým prišlo na otváracom ceremoniáli OH 2024 v Paríži, neopakovali. Keď sa juhokórejskí športovci v piatok plavili po Seine, hlásatelia ich vo francúzštine aj angličtine predstavili divákom ako výpravu "Kórejskej ľudovodemokratickej republiky", čo je oficiálny názov pre Severnú Kóreu.

14:32 - Paňková a Grigar s nezabudnuteľným zážitkom, na otvorení OH im nevadil ani dážď.

14:18 - Iba sedemnásťročná Chuang a o dva roky starší Šeng sú úradujúci majstri sveta v tejto disciplíne z vlaňajška. Do finále na strelnici v Châteauroux postúpili z prvého miesta v kvalifikácii nástrelom 632,2 bodu, juhokórejskí reprezentanti dosiahli 631,4 bodu. Kórejčania síce v boji o zlato doťahovali v koncovke náskok favorita, ale čínski tínedžeri napokon vystúpili na najvyšší stupienok. Pre Šenga je to druhá olympijská medaila, v Tokiu pred tromi rokmi získal striebro v individuálnej vzduchovej puške. "Teraz cítim iba šťastie, finálový zápas bol dosť ťažký. Toto je pre mňa iba začiatok," uviedol Šeng podľa DPA.

13:06 - Španiel Rudy Fernández sa stal prvým basketbalistom, ktorý štartoval na šiestich olympiádach. Tridsaťdeväťročný hráč zasiahol na OH v Paríži v sobotu do úvodného duelu A-skupiny, v ktorom úradujúci majstri Európy podľahli obhajcom bronzu Austrálii 80:92. Fernandez má z olympiád na konte dve striebra (2008, 2012) a jeden bronz (2016). Jeho rekord môže vyrovnať Američanka Diana Taurasiová v pondelkovom zápase proti Japonsku.

12:40 - Hádzanári Španielska úspešne vstúpili do olympijského turnaja v Paríži. Obhajcovia bronzových medailí z Tokia vyhrali v úvodnom stretnutí základnej A-skupiny nad Slovinskom 25:22, keď v polčase ešte prehrávali o tri góly. Maďarsko podľahlo v béčku Egyptu 32:35.

12:05 - Čína získala zlato aj v druhej medailovej súťaži na OH v Paríži. Skokani do vody Čchang Ja-ni a Čchen I-wen v sobotu suverénne triumfovali v synchronizovaných skokoch z 3 m dosky. Striebro patrí dvojici Sarah Baconová, Kassidy Cooková z USA, bronz Yasmine Harperovej a Scarlett Mew Jensenovej z Veľkej Británie.

11:50 - Slovenský reprezentant v športovej streľbe Juraj Tužinský nepostúpil do finále vzduchovej pištole na olympijských hrách vo Francúzsku. V sobotňajšej kvalifikácii v Chateauroux obsadil 25. miesto s nástrelom 571 bodov. Na postup mu chýbalo šesť bodov. Viac v článku.

11:32 - Prvé zlato na OH v Paríži získali čínski strelci Šeng Li-chao a Chuang Jü-tching. V sobotu predpoludním triumfovali vo vzduchovej puške 10 m miešaných tímov, keď vo finále zdolali juhokórejskú dvojicu Hajun Park a Jihyeon Keum 16:12.

11:11 - Strelci Alexandra Leová a Islam Satpajev z Kazachstanu sú prvými medailistami z olympijských hier v Paríži. V sobotu predpoludním získali bronz vo vzduchovej puške 10 m miešaných tímov, keď v súboji o tretie miesto zdolali nemecký pár Anna Janssenová, Maximilian Ulbrich presvedčivo 17:5.

10:35 - Predstavitelia Kórejskej republiky vyjadrili ľútosť nad tým, že ich výpravu na piatkovom otváracom ceremoniáli OH v Paríži chybne označili pod názvom Kórejská ľudovodemokratická republika. Od organizátorov vyžadujú ubezpečenie, že sa to už na prebiehajúcej olympiáde nebude opakovať.

MOV sa za incident v sobotu ospravedlnil. "Úprimne sa ospravedlňujeme za chybu, ktorá vznikla pri predstavovaní kórejských športovcov počas vysielania otváracieho ceremoniálu," napísal výbor na sociálnej sieti X. Z Kórejskej republiky pricestovalo do Paríža 143 športovcov a KĽDR zastupuje 16 reprezentantov.

09:37 - Slovenský skejtbordista Richard Tury si na svoju olympijskú premiéru bude musieť počkať. Súťaž v disciplíne street organizátori OH v Paríži preložili pre nepriaznivé počasie zo soboty na pondelok. Štart olympiády poznačil silný dážď vo francúzskej metropole. Kvalifikácia streetu mala pôvodne v Urban parku na parížskom námestí Place de la Concorde odštartovať s 22 účastníkmi v sobotu o 12:00. Finále bolo na programe o päť hodín neskôr. Počasie však plány organizátorov zmenilo. V pondelok by mali skejtbordisti súťažiť v rovnakých časoch, v akých sa malo jazdiť v sobotu.

Tury si na olympijský debut ešte počká.
Tury si na olympijský debut ešte počká.TASR

08:28 - Sobota na OH prinesie viacero športových lákadiel. Pôjde sa cyklistická časovka, v Aquatic Centre sa očakávajú jedny z najprestížnejších pretekov celého plaveckého súboja a ragbisti si zahrajú finále, v ktorom môže dôjsť na zlatý hetrik pre maličkú oceánsku krajinu. Viac v článku.

07:33 - Prvú olympijskú medailu získavajú tradične už od roku 1972 strelci, tentoraz to bude za streľbu zmiešaných dvojíc zo vzduchovej pušky z 10 metrov. O bronze by sa malo rozhodovať od 10:30, následne sa rozdelia aj najcennejšie kovy.

06:45 - V sobotu bude na olympijských hrách v Paríži najväčšia pozornosť upriamená na obe cyklistické časovky a do plaveckého bazéna, kde budú večer na programe prvé štyri finále. Celkom sa bude rozdeľovať prvých 14 medailových sád.

Program 2. dňa OH v Paríži: Schmiedlová v dueli s Britkou, v akcii aj Jenčušová či vodáci