Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

OH v Paríži, 2 dni do otvorenia: Po Sinnerovi sa odhlásil aj Rune, Thibusovej medailový otáznik

Aktualizované
Holger Rune sa pre zranenie na olympiáde nepredstaví.
Holger Rune sa pre zranenie na olympiáde nepredstaví.AFP
Hoci otvárací ceremoniál olympijských hier v Paríži sa uskutoční až v piatok 26. júla, boje v základných skupinách pre futbalistov a ragbistov sa začnú už v stredu. Sledujte najdôležitejšie momenty v špeciáli Flashscore Správ, ktorý mapuje dianie na olympijských hrách nielen očami dát.

22:05 - Obhajcovia olympijského zlata z Fidži vstúpili do parížskeho ragbyového turnaja dvoma hladkými víťazstvami. Favorizovaný oceánsky tím najprv zdolal Uruguaj 40:12 a večer si poradil s Američanmi 38:12. Dve výhry majú na konte aj obhajcovia strieborných medailí z Tokia Nový Zéland i bronzová Argentína.

21:20 - Nielen svetová jednotka Jannik Sinner, ale ani Holger Rune si pod piatimi kruhmi nezahrá. Z bojov o medailu vyradilo dánskeho tenistu zranenie ľavého zápästia. 

19:04 - Zápas medzi Argentínou a Marokom, ktoré juhoamerická krajina dotiahla do remízového konta v 16. nadstavenej minúte, mal netradičnú dohru. Deľba bodov sa, po takmer dvoch hodinách, zrušila. Obe mužstvá sa vrátili na trávnik pred prázdne tribúny, systém VAR zrušil vyrovnávajúci zásah a dohrávali sa ešte tri minúty. V nich si Maroko udržalo výhru 2:1. Čítajte viac.

18:15 - Francúzska šprintérka Sounkamba Syllová sa nebude môcť zúčastniť na piatkovom otváracom ceremoniáli OH 2024 v Paríži, lebo nosí hidžáb. Na olympiáde by sa mala predstaviť v štafete na 4x400 m a v miešanej štafete.

17:20 - Jannik Sinner sa na olympijských hrách nepredstaví. Informáciu priniesla agentúra AFP. Dôvod neúčasti svetovej jednotky je choroba. Čítajte viac.

16:35 - Aj keď by Francúzka Ysaora Thibusová získala na olympijských hrách v Paríži medailu, nie je zďaleka isté, že ju dostane. Tridsaťdvaročná šermiarka totiž mala dopingový nález a hoci ju medzinárodná federácia FIE v máji oslobodila, Svetová antidopingová agentúra WADA sa proti tomu odvolala. Termín pojednávania na športovej arbitráži CAS zatiaľ nie je známy.

15:55 - Tuniský zápasník Amine Guenichi nebude môcť štartovať na OH 2024 v Paríži. Dva dni pred otváracím ceremoniálom hier totiž dostal štvorročný dopingový dištanc, informovala o tom agentúra Reuters. Guenichi získal vlani na Arabských hrách zlatú medailu v grécko-rímskom štýle v kategórii do 130 kg.

15:30 - O prvý presný zásah futbalového turnaja na olympiáde v Paríži sa postaral Marc Pubill. Španielsky obranca sa presadil po štandardnej situácii. La Furia Roja vyhráva s Uzbekistanom 1:0.

15:00 - Súťažný program olympijských hier v Paríži otvorili dva zápasy mužského futbalového turnaja. O 15:00 sa začali duely Argentína - Maroko v St. Etienne a Uzbekistan - Španielsko v Parku princov v Paríži. Popoludní a večer vstúpi do turnaja zvyšných dvanásť tímov, pričom o 21:00 nastúpi favorizovaný domáci výber trénera Thierryho Henryho proti Američanom v Marseille.

14:45 - Tenistka Coco Gauffová ponesie americkú vlajku spolu s basketbalovou hviezdou LeBronom Jamesom na piatkovom otváracom ceremoniáli. Obaja budú prvýkrát reprezentovať svoje športy ako vlajkonosiči. James, štvornásobný šampión NBA a jej najlepší strelec všetkých čias, bol menovaný v nedeľu. 

14:15 - Olympijská výprava Veľkej Británie nechce počas hier v Paríži nechať nič na náhodu a v snahe získať čo najviac medailí angažovala aj odborníčku na počasie. Skúsená meteorologička Penny Tranterová pracovala na predpovediach v rokoch 1992 až 2008 pre BBC a teraz bude pomáhať britským športovcom priamo v Paríži.

13:50 - Asistentku trénerky a analytika kanadských futbalistiek odvolali z olympijského tímu po incidente so sledovaním súperiek prostredníctvom dronu. Výprava Nového Zélandu predtým podala sťažnosť na jednotku integrity Medzinárodného olympijského výboru (MOV), keď spozorovala neznámy dron počas tréningu svojho tímu v St. Etienne.

13:05 - Nad Parížom a jeho okolím bude v piatok večer vyhlásená bezletová zóna v súvislosti s otvorením olympijských hier. Obmedzenia sa budú týkať všetkých troch hlavných letísk v blízkosti francúzskej metropoly, informuje v stredu agentúra AFP. V Paríži bude v pohotovosti približne 45 000 policajtov. Približne 1 800 policajtov vyšlú do Francúzska zahraničné krajiny.

12:35 - Americké stredisko Salt Lake City bude druhýkrát v histórii hostiť zimné olympijské hry. Delegáti 142. zasadnutia MOV v Paríži ho v stredu potvrdili ako dejisko hier v roku 2034. V metropole Utahu sa tak ZOH uskutočnia opäť po 32 rokoch, predtým ich hostila v roku 2002.

12:00 - Koronavírus v austrálskom ženskom vodnopólovom tíme sa rozšíril a v súčasnosti Národný olympijský výbor zaznamenal už päť prípadov nákazy. Anna Mearesová, vedúca tímu na olympijských hrách v Paríži, uviedla, že všetci športovci v tíme boli testovaní a pozitívne nálezy sa týkali len vodných pólistiek.

11:20 - Francúzske Alpy by mali hostiť zimné olympijské hry v roku 2030. Delegáti 142. zasadnutia MOV ich v stredu potvrdili ako dejisko hier zatiaľ iba podmienečne, keďže po predčasných voľbách vo Francúzsku chýbajú k definitíve všetky potrebné vládne i regionálne záruky a garancie. Centrom hier v roku 2030 bude prímorské stredisko Nice spolu s alpskými regiónmi krajiny. Čítajte viac.

11:05 - Kubánsky olympijský výbor žiada "okamžité vylúčenie" športovca, ktorého Medzinárodný olympijský výbor (MOV) zaradil do tímu utečencov pre parížske hry. MOV vlani v máji oznámil, že v rámci olympijského tímu utečencov bude súťažiť 37 športovcov z 11 krajín. Projekt vytvorili pre OH 2016 v Riu ako symbol nádeje a s cieľom upozorniť na ťažkú ​​situáciu utečencov na celom svete. 

O olympijské hry je klasicky veľký záujem.
O olympijské hry je klasicky veľký záujem.AFP

Vláda karibského štátu už od mája bojuje proti ich účasti v tíme utečencov a uviedla, že MOV spravil chybu, keď "zmiešal olej s octom", pretože títo športovci neboli prenasledovaní ani vyhostení a sami sa rozhodli emigrovať. Vo vyhlásení sa neuvádza meno športovca, no Jorge bol veľmi kritický ku kubánskej vláde, odkedy opustil svoju výpravu počas súťaže v Mexiku a prešiel hranicou do USA. Informovala agentúra AP.

10:45 - Nový Zéland sa sťažoval Medzinárodnému olympijskému výboru, že dron kanadského ženského tímu narušil tréning jeho futbalistiek pred otváracím zápasom hier v Paríži. Incident sa stal v pondelok v Saint Etienne a obhajkyne titulu Kanaďanky a Novozélanďanky rozohrajú olympijský turnaj vo štvrtok. Kanadský olympijský výbor sa ospravedlnil. "Presadzujeme zásady fair-play, sme šokovaní a sklamaní. Ospravedlňujeme sa všetkým zainteresovaným a podnikáme ďalšie kroky v spolupráci s MOV, organizátormi, kanadskou federáciou a FIFA," uvádza sa vo vyhlásení.

10:10 - Kongres Medzinárodného olympijského výboru (MOV) v stredu potvrdí hostiteľov zimných olympijských hier v roku 2030, ktoré sa budú konať vo francúzskych Alpách a zimných hier v roku 2034. Tie bude hostiť Salt Lake City. Dve dejiská, ktoré boli tzv. preferovanými kandidátmi, odporučil výkonný výbor na schválenie už v polovici júna.

09:55 - Hneď na úvod olympijských hier v Paríži nás čakajú zaujímavé súboje vo futbalovom turnaji. Tam sa proti sebe postavia napríklad Argentína a Maroko, v ktorých kádri figurujú Julian Álvarez a Achraf Hakimi. Vo večernom zápase vyzvú USA hostiteľské Francúzsko.

09:30 - Charlotte Dujardinová, šesťnásobná olympijská medailistka v drezúre žien, sa krátko pred začiatkom hier v Paríži odhlásila. Tridsaťdeväťročná Britka v stredajšom vyhlásení uviedla, že ju vyšetruje Medzinárodná jazdecká federácia (FEI) v súvislosti so štyri roky starým videozáznamom, na ktorom "prejavila chybu v úsudku počas tréningu". FEI následne doplnila, že jazdkyni udelila šesťmesačný dištanc.