Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

OH v Paríži, 3. deň: Mintálová vo finále K1 na 9. mieste, Kubín nesúťažil

Aktualizované
Mintálová cenný kov nezískala.
Mintálová cenný kov nezískala.TASR
Prvý súťažný deň na olympijských hrách v Paríži je minulosťou, v dobrom naňho však budú spomínať športovci z Austrálie. Reprezentanti štátu, ktorý do Francúzska vyslal vyše 400 športovcov, pozbierali už päť medailí - doposiaľ vôbec najviac zo všetkých. Ako to bude v nedeľu? Hlavné udalosti sledujte v špeciáli Flashscore Správ, ktorý mapuje dianie na OH priamo nielen očami dát.

Slováci a Slovenky v akcii

Na najväčšom športovom pódiu sa v nedeľu predstavilo päť reprezentantov slovenskej vlajky v piatich športoch. Anna Karolína Schmiedlová čakala na svoj preložený zápas zo soboty, Eliška Mintálová po rozjazdách zabojovala v semifinále K1. Wang Jang mal pred sebou prekážku v podobe svetovej jednotky v stolnom tenise, strelec Patrik Jány odštartoval kvalifikáciu. Večer sa v ostrej akcii ukázala boxerka Jessica Triebeľová.

Pozrite si program a výsledky Slovákov na OH.

Tenisový deň

Informácie z olympijského turnaja nájdete v našom pravidelne aktualizovanom tenisovom trackeri.

Novinky

23:57 - Japonsko sa po druhom súťažnom dní (po 26 z 329 medailových rozhodnutí) dostalo na čelo medailového zrkadla olympijských hier v Paríži. Na konte má štyri zlaté, dve strieborné a jednu bronzovú medailu. Na čele poradia vystriedalo Austráliu, ktorá je druhá s bilanciou 4-2-0. Tretia priečka naďalej patrí USA (3-6-3).

23:02 - Japonský reprezentant v šerme Koki Kano sa stal olympijským víťazom v korde mužov. V nedeľnom finále v parížskom Grand Palais zvíťazil nad domácim Francúzom Yannickom Borelom 15:9. Bronzovú medailu získal Egypťan Mohamed Elsayed.

22:42 - Americká šermiarka Lee Kieferová získala zlatú medailu vo fleurete žien. Vo finále zvíťazila nad krajankou Lauren Scruggsovou 15:6. Bronz putuje do Kanady zásluhou Eleanor Harveyovej.

22:23 - Slovenská boxerka Jessica Triebeľová vypadla na OH v Paríži v úvodnom kole. V kategórii do 66 kg prehrala so štvrťfinalistkou z OH 2020 Alcinde Lucas dos Santosovou z Mozambiku 0:5. Viac v článku.

Triebeľová na OH končí.
Triebeľová na OH končí.TASR

22:12 - Taliansky plavec Nicolo Martinenghi získal zlatú medailu na OH v Paríži po prvenstve na 100 m motýlik. V dramatickom nedeľnom finále uspel pred Nemcom Adamom Peatym a Američanom Nicom Finkom, ktorí dosiahli rovnaký čas a odniesli si strieborné medaily.

21:35 - Americká plavkyňa Torri Huskeová získala zlatú medailu na 100 m motýlik. V nedeľnom finále dosiahla čas 55,59 sekundy, ktorý bol o štyri stotiny lepší než jej krajanky Gretchen Walschovej. Bronz si odniesla Číňanka Jü-fej Čang, ktorá zaostala za víťazkou o 62 stotín.

20:45 - Francúzsky plavec Leon Marchand triumfoval vo finále na 400 m polohové preteky na OH v Paríži v novom olympijskom rekorde. Zlato získal časom 4:02,95 min., strieborný Japonec Tomojuki Macušima zaostal o viac než päť sekúnd. Bronz si odniesol Američan Carson Foster. Viac v článku.

19:52 - Futbalistky Japonska vyhrali v nedeľnom dueli C-skupiny olympijského turnaja nad Brazíliou 2:1, keď oba góly dali v nadstavenom čase. Oba tímy tak majú v tabuľke tri body po dvoch dueloch. Japonky nepremenili v prvom polčase pokutový kop a po zásahu Jheniffer neskôr prehrávali 0:1. V 92. minúte však kapitánka Saki Kumagajová z penalty vyrovnala a striedajúca 19-ročná Momoko Tanikawaová následne v 96. minúte zariadila triumf svojho tímu parádnou strelou z 30 metrov.

19:25 - Americkí basketbalisti úspešne vstúpili do olympijského turnaja. Obhajcovia zlata si vo svojom úvodnom zápase v C-skupine poradili so Srbskom 110:84. V drese USA zažiaril najmä 35-ročný Kevin Durant, ktorý pomohol k triumfu 23 bodmi. Američania, ktorí sa usilujú o zisk piateho olympijského zlata v sérii, viedli už v polčase 58:49.

Durant, historicky najlepší strelec USA na OH, síce vynechal pre natiahnutý lýtkový sval všetkých päť prípravných stretnutí, no ukázal, že je stále v skvelej forme. Nastúpil z lavičky a za osem a pol minúty stihol nastrieľať 21 bodov. Mal stopercentnú streľbu (8 z 8), premenil všetkých päť trojok. Napokon mu na 23 bodov stačilo 17 minút. Nestratili sa ani ďalšie hviezdy amerického "Dream Teamu", LeBron James sa po návrate na olympijskú scénu po 12 rokoch zaskvel 21 bodmi, Jrue Holiday pridal 15 bodov. Srbom nepomohlo ani 20 bodov Nikolu Jokiča, Bogdan Bogdanovič zaznamenal 14.

19:12 - Uzbecká džudistka Dijora Keldijorová vybojovala zlatú medailu. Vo finále kategórie do 52 kg zdolala Distriu Krasniqiovú z Kosova. Bronz získali Brazílčanka Larissa Pimentová a domáca Francúzka Amandine Buchardová.

19:00 - Slovenský reprezentant v jachtingu Róbert Kubín nezasiahol v nedeľu do súťažného diania na OH 2024. Súťaže vo windsurfingu vrátane jeho triedy iQFoil totiž pre premenlivý vietor a horúčavy odložili na ďalšie dni. Kubín mal v nedeľ absolvovať dokopy štyri jazdy. Organizátori v Marseille dlhý čas čakali na vietor, ktorý by bol vhodný na súťaženie, keďže sa však podmienky nezlepšili, svoje snahy vzdali, informovala agentúra Reuters.

18:28 - Eliška Mintálová obsadila 9. miesto v nedeľňajšom finále K1. Záverečná jazda jej nevyšla podľa predstáv a na víťazku Jessicu Foxovú z Austrálie stratila 6,90 sekundy. Striebro si vybojovala Poľka Klaudia Zwolinská a bronz smeruje do rúk Britky Kimberley Woodsovej. Viac v článku.

18:25 - Japonská skejtbordistka Coco Jošizawová získala zlatú medailu v disciplíne street. Vo finále triumfovala so ziskom 272,75 bodu. Striebro si vybojovala jej krajanka Liz Akamová (265,95 b), bronz putuje do Brazílie zásluhou Rayssy Lealovej (253,37 b).

18:12 - Japonský džudista Hifumi Abe obhájil na OH v Paríži zlatú medailu v kategórii do 66 kg. V nedeľnom finále zvíťazil nad Willianom Limom z Brazílie na ippon. Bronzové medaily vybojovali Gusman Kyrgyzbajev z Kazachstanu a Denis Vieru z Moldavska.

18:05 Paríž uvidí 60. súboj legiend. Nadal pokoril Fucsovicsa a čaká ho rival Djokovič.

17:48 - Lukostrelkyne Kórejskej republiky desiatykrát za sebou zvíťazili v olympijskej súťaži tímov. Trojica Jeon Hun-young, Lim Sih-yeon a Nam Suh-yeon vyhrala vo finále nad Číňankami An Čchi-süan, Li Ťia-man a Jang Siao-lej po rozstrele. Bronz získali reprezentantky Mexika po triumfe nad Holandskom.

Kórejčanky 10. víťazstvom po sebe v tímovej súťaži vyrovnali historický zápis amerických plavcov, ktorí dosiahli 10 po sebe idúcich triumfov v polohových štafetách. Juhokórejčanky vyhrali všetky olympijské súťaže tímov od zaradenia tejto disciplíny do programu hier v roku 1988 v Soule.

17:35 - Nedeľné boxerské súťaže na OH v Paríži priniesli prekvapenie v podobe vyradenia favorizovaného kubánskeho reprezentanta a dvojnásobného olympijského šampióna Julia Césara La Cruza. Obhajca titulu v ťažkej váhe (do 92 kg) stroskotal hneď na úvodnej prekážke, keď v osemfinále prehral s kubánskym rodákom Lorenom Alfonsom z Azerbajdžanu 2:3.

17:20 - "Eliška išla na istý postup, od rána sme tu aj s predjazdcami stáli a rozmýšľali ako to ísť. Teraz sa ukázalo, že sú tam kľúčové dve 'erky' a na poslednú chvíľu sme zmenili taktiku, keďže tak išli tri-štyri pretekárky pred ňou. Dôležitý bol iba postup, Eliška si to postrážila, niekde až príliš a niekde to aj pokazila. Má ešte rezervu tri alebo aj štyri sekundy. Vo finále už treba ísť naplno," povedal tréner Peter Cibák po jazde svojej zverenky pre TASR.

16:35 - Vynikajúci výkon Schmiedlovej, v Paríži zdolala favorizovanú Boulterovú a postúpila do 2. kola.

16:15 - Slovenská vodná slalomárka Eliška Mintálová postúpila do nedeľňajšieho finále K1 na olympijských hrách vo Francúzsku. V popoludňajšom semifinále predviedla čistú jazdu a s časom 103,07 sekundy si vďaka šiestemu miestu zaistila účasť v boji o medaily. Ten odštartuje o 17:45.

15:42 - Francúzska reprezentantka v horskej cyklistike Pauline Ferrandová-Prévotová získala na OH v Paríži zlatú medailu v nedeľných pretekoch cross-country. Domáca favoritka suverénne triumfovala pred Haley Battenovou z USA a Švédkou Jenny Rissvedsovou.

15:00 - Americká športová gymnastka Simone Bilesová sa výrazne podpísala pod postup USA do finále viacboja družstiev na OH v Paríži z prvej priečky. V nedeľnej kvalifikácii podala spomedzi Američaniek najlepší výkon napriek nedávnemu zraneniu lýtka. Bilesová v Paríži štartuje napriek obavám zo zranenia. Po dvoch z piatich nedeľných kvalifikácií bola na čele poradia v preskoku i v prostných a na kladine figurovala druhá za Čou Ja-čchin z Číny.

Pätica Bilesová, Jade Careyová, Jordan Chilesová, Sunisa Leeová a Hezly Riverová triumfovala v kvalifikácii so známkou 172,296 bodu. Američanky získali najlepšie skóre v troch zo štyroch disciplín, iba na bradlách boli lepšie Číňanky. 

13:50 - Austrálsky cyklista Luke Plapp musel včera v noci podstúpiť v Paríži operáciu brucha po ťažkom páde v sobotňajšej časovke v daždi na olympijských hrách. Oznámili to zástupcovia austrálskeho tímu. Bližšie podrobnosti o zákroku ani o zdravotnom stave jazdca, ktorý pred tromi rokmi v Tokiu získal s austrálskym dráhovým tímom bronz v stíhacích pretekoch družstiev, nezverejnili.

13:22 - Basketbalisti Južného Sudánu si vo svojej premiére pod piatimi kruhmi pripísali víťazstvo. V prvom stretnutí C-skupiny zdolali Portoričanov 90:79. Potvrdili tak svoju kvalitu, ktorú naznačili už v prípravnom stretnutí proti USA, ktoré prehrali o jediný bod. Najlepším strelcom víťazov bol rozohrávač Carlik Jones, ktorý zaznamenal 19 bodov.

12:45 - V súťaži žien v streleckej disciplíne vzduchová pištoľ získala zlato Oh Je-džin z Kórejskej republiky. V nedeľňajšom finále zlepšila olympijský rekord 243,2 b. Na druhom mieste skončila jej krajanka Kim Je-dži, bronz patrí Manu Bhakerovej z Indie.

12:28 - Slovenský reprezentant v športovej streľbe Patrik Jány nepostúpil do finále vzduchovej pušky 10 m. V nedeľňajšej kvalifikácii v Chateauroux obsadil 20. miesto s nástrelom 628,0 bodov. Na postup mu chýbalo 1,8 bodu. Úradujúci majster Európy figuroval po úvodnom zo šiestich kôl v tretej desiatke, postupne sa posúval vyššie, ale do postupovej osmičky počas kvalifikácie ani raz nenazrel.

Jány tak nezopakoval finálovú účasť spred troch rokov v Tokiu, kde obsadil siedmu priečku. V ľubovoľnej malokalibrovke 3x40 skončil na 13. pozícii. V tej istej disciplíne bude štartovať aj v stredu ráno v Chateauroux.

11:30 - Jediný slovenský stolnotenisový zástupca na olympiáde v Paríži Wang Jang skončil svoje účinkovanie už v prvom kole dvojhry. Nad jeho sily bol líder svetového rebríčka Wang Čchu-čchin z Číny, ktorý zvíťazil 4:1 na sety. Viac v článku.

11:00 - Organizátori OH v Paríži v nedeľu zrušili plaveckú časť triatlonového tréningu. Dôvodom je znečistenie rieky Seina, ku ktorému došlo v dôsledku daždivého počasia v uplynulých dvoch dňoch.

"Včerajšie testy v Seine ukázali kvalitu vody, ktorá podľa Medzinárodnej triatlonovej únie neposkytuje dostačujúce záruky na to, aby sa podujatie mohlo uskutočniť," citovala z vyhlásenia organizátorov agentúra Reuters. Usporiadatelia hier sú napriek tomu presvedčení, že situácia sa stihne zlepšiť ešte pred štartom mužských pretekov, ktoré sú na programe v utorok.

10:17 - Čínsky strelec Sie Jü získal zlato v disciplíne vzduchová pištoľ. Na stupňoch víťazov ho doplnili dvaja Taliani - strieborný Federico Maldini a bronzový Paolo Monna. V disciplíne sa predstavil aj slovenský reprezentant Juraj Tužinský, ktorý sa do finálovej osmičky neprebojoval a obsadil konečnú 25. priečku. Čína získala zlato aj v druhej streleckej disciplíne v Paríži a vo vzduchovej pištoli si pripísala prvenstvo opäť po 16 rokoch. Naposledy doma v Pekingu triumfoval Pchang Wej. 

09:08 - Nigérijska boxerka Cynthia Temitayo Ogunsemiloreová dostala na parížskej olympiáde dištanc pre porušenie antidopingových pravidiel. Vo vzorke, ktorú odovzdala vo štvrtok, sa našli stopy zakázanej látky furosemid. Boxerka nemôže súťažiť, má právo požiadať o preskúmanie B-vzorky a odvolať sa proti suspendácii na Športový arbitrážny súd (CAS).

Dvadsaťdvaročná Nigérijčanka sa mala predstaviť v kategórii do 60 kg a pod piatimi kruhmi mala debutovať. "Furosemid je diuretikum. Je v kategórii látok, ktoré môžu maskovať nedovolené podporné prostriedky," zverejnila Medzinárodná testovacia agentúra (ITA). 

08:05 - Carlos Alcaraz a Rafael Nadal sa prebojovali do 2. kola štvorhry na olympijskom turnaji v Paríži. Skúsenejšia z dvojice hviezd po zápase vyjadrila neistotu nad svojím štartom vo dvojhre. 

"Neviem, či v nedeľu budem hrať. Budem hovoriť s ľuďmi v mojom tíme a urobím to najmúdrejšie rozhodnutie, aby som mal šancu priniesť domov medailu," povedal 38-ročný Španiel, ktorý hrá na svojej poslednej olympiáde a v 1. kole singlu ho čaká Maďar Márton Fucsovics, následne v prípade výhry Novak Djokovič.

07:34 - Česká reprezentantka Barbora Seemanová je najlepšou európskou plavkyňou, v Paríži však mieri oveľa vyššie. Do metropoly Francúzska a momentálne aj svetového športu si prišla po viac ako len účasť vo finále.

06:45 - Prvý súťažný deň na olympijských hrách v Paríži sa skončil, medailovú bilanciu vedú s piatimi cennými kovmi (tri zlatá a dve striebra) reprezentanti Austrálie.

Program 3. dňa OH v Paríži: Duel Schmiedlovej, debut Triebeľovej i Wang proti svetovej jednotke