Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

OH v Paríži NAŽIVO, 10. deň: Gajanovej slovenský rekord, stovku ukoristil tesne Lyles

Aktualizované
Gajanová po semifinále 800 m.
Gajanová po semifinále 800 m.AFP
Olympijské hry v Paríži pokračujú v plnom prúde, z pohľadu zlatých medailí sa doposiaľ najviac darilo Číne. Prvý cenný kov získalo Slovensko už v pondelok vďaka vodnému slalomárovi Matejovi Beňušovi (36) v kategórii C1. Či ho niekto bude v nedeľu nasledovať, sledujte v špeciáli Flashscore Správ, ktorý mapuje dianie na 33. letných olympijských hrách nielen očami dát.

Kompletný denný program

Slovenky a Slováci v akcii

Úvod dňa zaobstarali strelkyne Danka Barteková a Vanesa Hocková, ktoré od 9:30 pokračovali v boji o miestenku v šesťčlennom finále skeetu. To je na programe od 15:30. Hocková vďaka 121 bodom postúpila priamo. Barteková musela zvládnuť rozstrel s ďalšími tromi súperkami. A ten zvládla. Noru Jenčušovú čakali od 14:00 cyklistické preteky s hromadným štartom. Cieľovú pásku, napriek maximálnej snahe aj v úniku, preťahala na 71. mieste s mankom +11:24 min.

Vo finále nevyšlo eliminačné kolo Danke Bartekovej, ktorá so 17 bodmi obsadila šiestu priečku. Slovenskú zástavu držala vysoko Vanesa Hocková. Pri premiére pod piatimi kruhmi zaostala iba tesne za najlepšími a obsadila skvelé štvrté miesto.

Poobede patril priestor aj kajak krosu. Vodní slalomári Jakub Grigar (15:30) a Eliška Mintálová (16:45) sa predstavili v rozjazdách, ktorých bolo celkovo osem, pričom do štvrťfinále postúpili z každej rozjazdy len dvaja najlepší zo štyroch aktérov. Na radosť slovenských priaznivcov Grigar postúpil z 2. miesta do štvrťfinále. Mintálovej sa však nedarilo podľa predstáv a po jednej z bránok, ktorú neprešla, sa s postupom rozlúčila. Večer od 20:45 sme sledovali výkon Gabriely Gajanovej v atletike v behu na 800 metrov. V semifinále zabehla slovenský rekord s časom 1:58,22 min, ale ani ten jej finále nepriniesol.

Program a výsledky Slovákov na OH

Tenisový deň

Informácie nielen z olympijského turnaja nájdete v našom pravidelne aktualizovanom tenisovom trackeri.

Novinky

22:35 - Japonskí šermiari Kazuki Iimura, Kyosuke Matsuyama, Takahiro Šikine a Yudai Nagano zvíťazili v nedeľňajšom finále vo fleurete mužských tímov na OH v Paríži. Strieborné medaily si po prehre 36:45 odniesli Taliani Guillaume Bianchi, Filippo Macchi, Tommaso Marini, Alessio Foconi. Bronz si vybojovali domáci Francúzi víťazstvom nad USA 45:32.

22:05 - Americký atlét Noah Lyles sa stal víťazom stovky na OH v Paríži výkonom 9,79 s. Vo finále zdolal iba o päť tisícin sekundy Jamajčana Kishaneho Thompsona. Tretí dobehol Američan Fred Kerley za 9,81.

21:50 - Kanadský atlét Ethan Katzberg ovládol na OH v Paríži súťaž v hode kladivom. Zvíťazil druhým najlepším pokusom olympijskej histórie 84,12 m. Nik iný nehodil vo finále cez 80 m, striebro získal Maďar Bence Halász za 79,97, bronz Ukrajinec Mychajlo Kochan výkonom 79,39.

21:45 - Svetová rekordérka Jaroslava Mahučichová z Ukrajiny získala v Paríži titul olympijskej šampiónky. K zlatu jej stačilo skočiť 200 cm. Striebro získala Austrálčanka Nicola Olyslagersová rovnakým výkonom, no s horším zápisom. Bronz patrí dvom výškarkám, ktoré obe skočili 195, Iryne Geraščenkovej z Ukrajiny a Eleanor Pattersonovej z Austrálie.

20:55 - Slovenskej atlétke Gabriele Gajanovej nestačil k postupu do finále behu na 800 m na OH v Paríži ani nový slovenský rekord 1:58,22 min, ktorý zlepšila po 37 rokoch. V druhom semifinálovom behu obsadila 6. priečku a nedostala sa medzi dvojicu postupujúcich priamo, ani medzi dve bežkyne postupujúce časom.

Semifinálové časy.
Semifinálové časy.Flashscore

20:02 - Triatlonisti Belgicka sa nepredstavia v miešanej štafete na OH 2024 pre chorobu jednej z členiek tímu Claire Michelová. Informoval o tom Belgický olympijský výbor, ktorý nekonkretizoval, o akú chorobu ide. Podľa agentúry AP môže ísť o ochorenie súvisiace s nízkou kvalitou vody v rieke Seina, ktorá bude dejisko plaveckej časti štafety.

19:45 - Americké plavkyne Regan Smithová, Lilly Kingová, Gretchen Walshová a Torri Huskeová získali v Paríži zlaté medaily v štafete 4x100 m polohové preteky v novom svetovom rekorde 3:49,63 min. Striebro si v záverečnej plaveckej disciplíne v bazéne vybojovali Austrálčanky, ktoré finišovali s odstupom 3,48 sekundy, bronz si vyplávali Číňanky (+3,60).

19:23 - Čínski plavci Sü Ťia-jü, Čchin Chaj-jang, Sun Ťia-ťün a Čan-le Pchan získali zlaté medaily v štafete 4x100 m polohové preteky v čase 3:27,46 min. Striebro vybojovali Američania, ktorí stratili 55 stotín sekundy a prehrali v tejto disciplíne prvýkrát v histórii, ak do pretekov nastúpili. Bronz si vyplávali domáci Francúzi (+0,92) aj s Leonom Marchandom, ktorý získal v Paríži piaty cenný kov.

19:10 - Americký plavec Bobby Finke zvíťazil v Paríži na 1 500 m voľný spôsob v novom svetovom rekorde 14:30,67 min. Dvadsaťštyriročný Američan prekonal vo finále 12 rokov starý najlepší svetový čas Číňana Sun Janga a obhájil zlatú medailu z Tokia. Striebro získal s odstupom 3,88 sekundy Talian Gregorio Paltrinieri, bronz si vyplával Daniel Wiffen z Írska (+8,96).

18:55 - Švédska plavkyňa Sarah Sjöströmová zvíťazila na OH v Paríži vo finále na 50 m voľný spôsob v čase 23,71 sekundy. Striebro získala s odstupom 26 stotín Austrálčanka Meg Harrisová, bronz si vyplávala Čang Jü-fej z Číny (+0,49).

Výsledky finále.
Výsledky finále.Flashscore

18:40 - Americká cyklistika Kristen Faulknerová získala v cestných pretekoch zlatú medailu na OH v Paríži. Zvíťazila o 58 sekúnd vďaka útoku, ktorým tri kilometre pred cieľom prekvapila svoje súperky. Striebro si po špurte trojice pretekárok vybojovala Marianne Vosová z Holandska, bronz patrí Belgičanke Lotte Kopeckej. Slovenská reprezentantka Nora Jenčušová dlho figurovala v úniku, napokon sa však do boja o medaily nezapojila a obsadila 71. miesto so stratou 11:24 min na víťazku.

18:02 - Taiwanskí bedmintonisti Jong Lee a Či-Lin Wang triumfovali vo štvorhre na olympijskom turnaji v Paríži. Vo finále zdolali čínsku dvojicu Wej Kcheng Liang a Čchang Wang 2:1 na sety. Bronzové medaily si rovnako ako na predošlých OH v Tokiu odniesli reprezentanti Malajzie Aaron Chia a Wooj Jik Soh po víťazstve nad Dánmi Kimom Astrupom a Andersom Skaarupom Rasmussenom 2:1.

17:52 - Americký golfista Scottie Scheffler získal zlatú medailu. V záverečnom 4. kole zahral ihrisko na 62 úderov a triumfoval so skóre 19 pod par. Scheffler zvíťazil s náskokom jedného úderu pred Angličanom Tommym Fleetwoodom, bronz putuje do Japonska zásluhou Hidekiho Macujamu.

17:05 - Slovenská reprezentantka vo vodnom slalome Eliška Mintálová nepostúpila do štvrťfinále disciplíny kajak kros. V nedeľňajšej úvodnej jazde obsadila posledné štvrté miesto. Mintálovej účinkovanie pod piatimi kruhmi sa končí, v disciplíne K1 sa prebojovala do finále, v ktorom obsadila deviatu priečku. 

Výsledky 1. rozjazdy kajak krosu s Eliškou Mintálovou.
Výsledky 1. rozjazdy kajak krosu s Eliškou Mintálovou.Flashscore

16:45 - Zlato v skeete získala Čiľanka Francisca Crovettová Chadidová, ktorá v rozstrele zdolala Britku Amber Jo Rutterovú. Obe vo finále zaznamenali skóre 55. S bronzom sa musela zmieriť víťazka kvalifikácie Austen Jewell Smithová z USA výkonom 45. Crovettová Chadidová vybojovala pre Čile tretie zlato v histórii a prvé z iného športu ako tenisu.

16:38 - Sedemnásťročná alžírska gymnastka Kaylia Nemourová získala v Paríži zlatú medailu na bradlách. Vo svojej premiére pod piatimi kruhmi triumfovala vo finále so známkou 15,700 b. Zároveň sa stala prvou Afričankou, ktorá získala cenný kov v tomto športe. Striebro si vybojovala v olympijskom debute Čchiou Čchi-jüan z Číny (15,500 b), bronzovú medailu z predošlých hier v Tokiu obhájila Američanka Sunisa Leeová (14,800).

16:15 - Slovenská strelkyňa Vanesa Hocková obsadila vo finále skeetu na olympijských hrách v Paríži štvrté miesto so ziskom 34 bodov. Jej krajanka Danka Barteková finišovala na šiestej priečke, keď nazbierala 17 bodov. Čítajte viac.

Výsledky finále.
Výsledky finále.Flashscore

16:00 - Slovenská strelkyňa Danka Barteková neprešla vo finále prvým eliminačným kolom a medailu nezíska. Celkovo skončila šiesta. Naopak, Vanesa Hocková má istotu minimálne štvrtého miesta a pokračuje v boji o medailu.

15:48 - Čínsky stolný tenista Fan Čen-tung získal zlato v mužskej dvojhre. V nedeľnom finále zvíťazil nad Trulsom Möregardhom zo Švédska 4:1 na sety. Fan Čen-tung už má v zbierke striebro z OH 2020 v Tokiu.

15:45 - Slovenský kajakár Jakub Grigar postúpil do štvrťfinále disciplíny kajak kros. V nedeľňajšej úvodnej jazde obsadil druhé miesto. Grigar sa predstaví v boji o semifinále v pondelok o 15:30. Spolu s dvadsaťsedemročným kajakárom postúpil z úvodnej jazdy aj Joseph Clarke z Veľkej Británie.

15:35 - Čínsky gymnasta Liou Jang získal zlatú medailu na kruhoch. Vo finále triumfoval so známkou 15,300 b a obhájil titul olympijského šampióna z Tokia. Striebro si vybojoval jeho krajan Cou Ťing-jüan (15,233 b), bronzovú medailu z predošlých hier obhájil Grék Eleftherios Petrounias (15,100).

15:22 - Kim Woo-jin z Kórejskej republiky získal zlatú medailu v súťaži jednotlivcov v lukostreľbe. Vo finále zdolal Bradyho Ellisona z USA 6:5 po rozstrele, bronz si vystrieľal ďalší juhokórejský reprezentant Lee Woo Seok.

13:42 - Slovenské strelkyne Vanesa Hocková a Danka Barteková postúpili do finále skeetu na olympijských hrách v Paríži. Hocková v premiére pod piatimi kruhmi získala v dvojdňovej kvalifikácii na strelnici v Chateauroux dokopy 121 bodov, čo jej stačilo na štvrté miesto a prienik medzi najlepšiu šestku. Jej krajanka Danka Barteková skončila na spoločnej piatej priečke s ďalšími troma súperkami, v rozstrele však uspela a predstaví sa v popoludňajšom boji o medaily (15:30). Čítajte viac.

Poradie kvalifikácie, strelkyne na 5. až 8. mieste bojovali o dve miestenky do finále v rozstrele.
Poradie kvalifikácie, strelkyne na 5. až 8. mieste bojovali o dve miestenky do finále v rozstrele.Flashscore

13:30 - Nemecká jazdkyňa Jessica von Bredowová-Werndlová získala zlato na OH v Paríži v drezúre jednotlivcov. Striebro si vybojovala jej krajanka Isabell Werthová a pódium doplnila Britka Charlotte Fryová.

11:50 - Jamajská šprintérka Shericka Jacksonová v nedeľu odstúpila z behu na 200 m na olympijských hrách v Paríži. Podľa vlastných slov v rozhodnutí zohralo úlohu jej zranenie, ktoré utrpela necelý mesiac pred OH na prípravnom mítingu v Maďarsku.

11:23 - Výbornú mušku predviedla v štvrtej položke Vanesa Hocková. Z 25 terčov trafila plný počet. Posledná séria rozhodne o finálových miestenkach. Spolu s Dankou Bartekovou majú obe slovenské strelkyne zhodne 96 bodov. Za tohto stavu by ich čakal minimálne rozstrel o finále.

Zamyslená Barteková na strelnici.
Zamyslená Barteková na strelnici.TASR

10:44 - Danka Barteková má za sebou v skeete štvrtú 25-ranovú položku. Rovnako ako na predošlých, aj teraz urobila jednu chybu, jej nástrel činí pred záverečnou piatou sériou 96 bodov. Aktuálne by musela o účasť vo finále bojovať v rozstrele. Vanesa Hocková, ako aj jej celá tretia skupina, ešte len začne strieľať. Mladšia zo Sloveniek potrebuje ideálne čistú položku, aby si udržala aspoň akú-takú šancu na postup medzi šesť najlepších.

10:25 - O držiteľoch olympijských medailí v surfingu sa na Tahiti rozhodne až v pondelok. Podľa predpovede nebudú v nedeľu na pláži Teahupo'o ideálne vlny, organizátori vyvrcholenie súťaže v predstihu odložili. Podľa nového rozpisu sa semifinálové rozjazdy uskutočnia v pondelok od 19:00. Finále mužov je naplánované na 22:46, finále žien na 23:27.

10:00 - Slovenský kanoista Matej Beňuš mohol podľa vlastných slov v novej olympijskej disciplíne kajak kros len prekvapiť. V pondelok získal v C1 bronz a potom presadol do lode s dvojlistým pádlom. V individuálnej časovke bol na 23. mieste, no v priamych súbojoch na kanáli postup na vlastné prekvapenie nevybojoval. Čítajte viac.

Beňuš odíde z olympiády s bronzovou medailou.
Beňuš odíde z olympiády s bronzovou medailou.Profimedia

09:20 - Triatlonisti na olympijských hrách v Paríži nebudú môcť trénovať v Seine ani pred pondelkovými pretekmi zmiešaných štafiet. Úroveň znečistenia v rieke po dažďoch opäť prekročila povolený limit, usporiadatelia sa v záujme zdravia športovcov rozhodli zrušiť tréning v predstihu v sobotu neskoro večer. "Očakávame, že v najbližších hodinách sa podmienky zlepšia, ale nie natoľko, aby sa mohol uskutočniť zoznamovací tréning plánovaný na zajtra (nedeľu)," uviedli organizátori vo vyhlásení.

08:40 - Slovenská kajakárka Zuzana Paňková bojovala v kvalifikácii kajak krosu do úplného konca napriek tomu, že v závere bola jasne posledná. Rodáčka z Košíc obsadila tretie miesto v prvej i opravnej jazde a ukončila tak svoje pôsobenie na OH. Do úplného konca pádlovala naplno, keďže existovala šanca, že jej súperky dostanú dodatočne penalizáciu. Čítajte viac.

Paňkovú čaká ďalšia vážna skúška nie na vode, ale za zeleným stolom.
Paňkovú čaká ďalšia vážna skúška nie na vode, ale za zeleným stolom.Profimedia

08:25 - Organizátori letných olympijských hier v Paríži prisľúbili, že tieto hry budú najšetrnejšie k životnému prostrediu v histórii. Týždeň po štarte sa však množia správy o častom používaní pollitrových plastových fliaš a dokonca o tom, že predavači prelievajú ich obsah do plastových pohárov. Environmentálne organizácie a návštevníci hier kritizujú Paríž, že súčasný model má naozaj ďaleko od znižovania používania plastu, napísal denník Le Monde.

08:00 - Na olympijských hrách v Paríži sa v nedeľu 4. augusta rozdá 20 kolekcií medailí. Najsledovanejšie finále sa odohrajú na ihrisku v Le Golf National, v tenisovom areáli Roland Garros a večer pri šprinte mužov na Stade de France. Xander Schauffele má veľkú šancu obhájiť golfové zlato z Tokia, úradujúci majster sveta Noah Lyles chce triumfovať na hladkej stovke, zatiaľ čo Novak Djokovič má poslednú šancu skompletizovať zbierku titulov, ale v ceste mu stojí Carlos Alcaraz. Čítajte viac.

07:30 - Aj naďalej platí, že najviac zlatých medailí získala na olympijských hrách v Paríži Čína - 16. Dobiehajú ju Spojené štáty americké (14), ktoré sú pre zmenu lídrom v počte všetkých získaných medailí - 61. Slovensko kleslo pred nedeľou na delené 57. miesto, keď doposiaľ jediným cenným kovom pre krajinu spod Tatier je bronz Mateja Beňuša. 

Slovensko sa pred nedeľou prepadlo už na 57. miesto.
Slovensko sa pred nedeľou prepadlo už na 57. miesto.Flashscore