Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

OH v Paríži NAŽIVO, 12. deň: Nový svetový rekord v športovom lezení, Khelifová so šancou na zlato

Aktualizované
Watson prekonal vlastné maximum.
Watson prekonal vlastné maximum.Profimedia
Olympijské hry v Paríži za sebou majú už 11 dní. V utorok sa medailová bilancia Slovenska určite nezlepší, v ostrom súťažení sa totiž nepredstavil ani jeden zástupca krajiny spod Tatier. K videniu však boli iné zaujímavé výkony. Hlavné udalosti OH sledujte v špeciáli Flashscore Správ, ktorý mapuje dianie na 33. letnej olympiáde.

Kompletný denný program

Slovenky a Slováci v akcii

Po troch pondelkových vystúpeniach vodného slalomára Jakuba Grigara v kajak krose a obsadení šiesteho miesta v tejto disciplíne sa počas utorka pod piatimi kruhmi v Paríži nepredstaví ani jeden reprezentant slovenskej vlajky.

Program a výsledky Slovákov na OH

Novinky

23:47 - Írska boxerka Kellie Harringtonová obhájila zlatú medailu v kategórii do 60 kg. Vo finále zdolala Jang Wen-lu z Číny 4:1. Bronz vybojovali Wu Shih-Yi z Taiwanu a Beatriz Ferreirová z Brazílie.

23:45 - Alžírska boxerka Imane Khelifová postúpila do finále kategórie do 66 kg. Dvadsaťpäťročná Khelifová, ktorá čelí kritike a urážkam za vysoký obsah mužského hormónu testosterón a mnohí jej súperenie v ženskom turnaji označili za neférové, zdolala v semifinále Janjaem Suwannaphengovú z Thajska 5:0 a má isté prinajhoršom striebro. Vo finále bude bojovať proti Číňanke Jang Liou, ktorá zvíťazila nad Chen Nien Chin z Taiwanu 4:1. Suwannaphengová a Chen Nien Chin majú ako zdolané semifinalistky isté bronzové medaily.

23:12 - Brazílske futbalistky živia šancu na zisk prvého olympijského titulu. V semifinále OH 2024 zvíťazili v Marseille nad úradujúcimi majsterkami sveta Španielkami 4:2 a postúpili do finále, v ktorom narazia na Američanky. Tie zdolali Nemecko 1:0 po predĺžení. Brazílčanky viedli nad Španielkami v 71. minúte už 3:0. Súperky dokázali v závere len skorigovať stav zásluhou dvoch gólov Salmy Paralluelovej.

Štvornásobné olympijské šampiónky z USA rozhodli o svojom postupe až v extračase. V 95. minúte sa presadila Sophia Smithová. Američanky tak zopakovali výsledok zo štvrťfinále, v ktorom triumfovali rovnakým výsledkom po predĺžení.

Štatistiky zápasu.
Štatistiky zápasu.Flashscore

22:57 - Čínska boxerka Wu Jü a Turkyňa Buse Naz Cakirogluová postúpili do finále kategórie do 50 kg. Wu Jü zvíťazila v semifinále nad Nazym Kyzajbajovou z Kazachstanu 4:1, Cakirogluová si poradila s Airou Villegasovou z Filipín 5:0. Kyzajbajová a Villegasová majú ako zdolané semifinalistky isté bronzové medaily.

22:30 - Turecké volejbalistky postúpili do semifinále olympijského turnaja v Paríži. V utorkovom štvrťfinále zdolali Číňanky po päťsetovej dráme. V semifinále narazia na Talianky, ktoré si poradili so Srbkami hladko 3:0.

22:20 - Uzbecký boxer Asadchuja Muydinchujajev a Mexičan Marco Alonso Verde Alvarez budú bojovať o zlato vo finále kategórie do 71 kg. Muydinchujajev zdolal v semifinále Omariho Jonesa 3:2, Verde Alvarez si rovnakým výsledkom poradil s Britom Lewisom Richardsonom. Jones a Richardson majú ako zdolaní semifinalisti isté bronzové medaily.

22:08 - Americká zápasníčka Amit Elorová sa stala olympijskou víťazkou v kategórii do 68 kg. V utorkovom finále v Paríži zdolala Meerim Žumanazarovovú z Kirgizska 3:0 na body. Bronz získali Buse Tosunová Cavusogluová z Turecka a Nonoka Ozakiová z Japonska.

21:48 - Americká šprintérka Gabrielle Thomasová si vybojovala zlato v behu na 200 m. V utorkovom finále triumfovala časom 21,83 a s náskokom 25 stotín pred zlatou zo stovky Julien Alfredovou zo Sv. Lucie. Bronz získala ďalšia Američanka Brittany Brownová (22,20).

Výsledky finále.
Výsledky finále.Flashscore

21:43 - Grécky reprezentant Miltiadis Tentoglou obhájil olympijské zlato v skoku do diaľky. V utorok triumfoval na Stade de France výkonom 848 cm, keď o 12 cm zdolal Waynea Pinnocka z Jamajky. Bronz si vybojoval Talian Mattia Furlani (834 cm).

21:40 - Medzi najlepšiu štvorku vo vodnom póle sa po 12 rokoch dostali aj reprezentantky Austrálie. Vo štvrťfinále zdolali Grécko 9:6. V boji o finále ich čakajú Američanky, obhajkyne titulu zvíťazili nad Maďarkami 5:4.

21:30 - Bahrajnská reprezentantka Winfred Yaviová triumfovala vo finále behu na 3 000 m prek. Úradujúca svetová šampiónka získala zlato v novom olympijskom rekorde 8:52,76 min. Vo finiši predstihla obhajkyňu prvenstva Peruth Chemutaiovú z Ugandy, bronz si vybojovala svetová rekordérka na tejto trati Beatrice Chepkoechová z Kene.

21:12 - Kanadská kladivárka Camryn Rogersová potvrdila na OH v Paríži úlohu topfavoritky a získala zlatú medailu. Úradujúca majsterka sveta triumfovala v utorkovom finále výkonom 76,97 min. Striebro si vybojovala Annette Echikunwokeová z USA, bronz patrí Ťie Čao z Číny. Trojnásobná obhajkyňa zlata Anita Wlodarczyková z Poľska skončila štvrtá.

21:05 - Kubánsky reprezentant v zápasení grécko-rímskym štýlom Mijain Lopez Nunez piatykrát za sebou triumfoval v olympijskej súťaži do 130 kg. Vo finále v Paríži zdolal Yasmaniho Acostu Fernandeza z Čile 6:0 na body a je prvý zápasník v histórii s piatimi zlatými medailami z OH. Bronz získali Amin Mirzazadeh z Iránu a Číňan Meng Ling-če

20:57 - Americký bežec Cole Hocker získal nečakane zlatú medailu v behu na 1 500 m. V utorkovom finále na Stade de France zdolal topfavoritov a časom 3:27,65 min stanovil nový olympijský rekord. Druhý s mankom 14 stotín skončil svetový šampión Josh Kerr z Veľkej Británie a tretí bol ďalší Američan Yared Nuguse. Obhajca zlata Nór Jakob Ingebrigtsen viedol takmer celé preteky, no zostal bez cenného kovu na 4. priečke.

Výsledky finálových pretekov.
Výsledky finálových pretekov.Flashscore

20:54 - Holandskí reprezentanti v pozemnom hokeji si na OH v Paríži zahrajú o zlaté medaily. V utorkovom semifinálovom zápase zvíťazili nad Španielmi 4:0. Vo finále sa stretnú s Nemeckom, ktoré zdolalo Indiu 3:2.

20:42 - Austrálski reprezentanti v dráhovej cyklistike prekonali v utorok svetový rekord v tímovej stíhačke. Zostava Oliver Bleddyn, Sam Welsford, Conor Leahy a Kelland O'Brien postúpila do stredajšieho finále časom 3:40,730 min, keď v súboji 1. kola zdolala obhajcov zlata z Talianska. Austrálčania výrazne pokorili doterajší svetový rekord Talianov z Tokia 2021 (3:42,032 min) a v boji o zlato sa stretnú s Veľkou Britániou. Taliani budú o bronz bojovať s Dánskom.

20:40 - Nemeckých basketbalistov čakajú v boji o finále domáci Francúzi, ktorí zdolali Kanadu 82:73.V ďalšom stretnutí zvíťazili Srbi nad Austrálčanmi 95:90 po predĺžení. Trojnásobný najužitočnejší hráč NBA Nikola Jokič sa na tom podpísal 21 bodmi, 14 doskokmi a ôsmimi asistenciami. V drese Austrálie hviezdili Patty Mills s Joshom Giddeyom, ktorí dokopy zaznamenali 51 bodov.

Štatistiky zápasu.
Štatistiky zápasu.Flashscore

20:17 - Japonský reprezentant v grécko-rímskom zápasení Keničiro Fumita vybojoval na OH v Paríži zlatú medailu v kategórii do 60 kg. Vo finále zdolal Cchao Li-kuoa z Číny 4:1. Bronz získali v súbojoch o 3. miesto Žolaman Šaršenbekov z Kirgizstanu a Ri Se-ung z KĽDR.

20:07 - Holandskí reprezentanti v dráhovej cyklistike si na OH v Paríži vybojovali zlaté medaily v tímovom šprinte. Trio Roy van der Berg, Harrie Lavreysen a Jeffrey Hoogland obhájilo prvenstvo z Tokia, keď vo finále triumfovalo v novom svetovom rekorde 40,949 s. Na druhé miesto odsunuli Veľkú Britániu. V súboji o bronz boli úspešní Austrálčania.

19:27 - Do semifinále sa prebojovali aj hádzanárky Švédska, ktoré v dramatickom zápase triumfovali nad Maďarskom 36:32 po predĺžení. Severanky po troch rokoch znova postúpili medzi najlepšiu štvorku, v Tokiu skončili mimo pódia.

18:30 - Volejbalové reprezentantky USA postúpili medzi štyri najlepšie tímy olympijského turnaja. Vo štvrťfinále si poradili s poľskými protivníčkami 3:0 na sety, v boji o postup do finále ich čakajú Brazílčanky.

18:23 - Iba 14-ročná skejtbordistka Arisa Trewová z Austrálie získala zlatú medailu v disciplíne park. Vo finále odsunula na druhú priečku Japonku Kokonu Hirakiovú, ktorá obhájila striebro z Tokia. Bronz si vybojovala Britka Sky Brownová.

Výsledky finále skejtbordingu žien v disciplíne park.
Výsledky finále skejtbordingu žien v disciplíne park.Flashscore

17:57 - Brazílska futbalová legenda Marta bude chýbať v semifinále ženského turnaja proti Španielsku. Definitíva prišla po tom, čo Športový arbitrážny súd potvrdil jej trest na dva zápasy, ktorý dostala po skupinovom dueli práve so Španielkami, keď po nebezpečnej hre vysokou nohou videla červenú kartu.

Brazília sa odvolala v nádeji, že zníži trest len ​​na jeden duel a 38-ročná Marta by tak mala nárok na utorkové večerné semifinále, no nebude to tak. Prvý súboj svojho trestu si odpykala počas štvrťfinále s Francúzskom.

"Či je to moja posledná olympiáda? Pravdepodobne áno. Je to môj posledný turnaj? To poviem až po našom záverečnom vystúpení na OH," uviedla pred štartom parížskeho podujatia.

17:32 - Organizátori OH odložili medailové preteky mužov a žien v jachtárskej triede dinghy na stredu. V utorok sa nemohli uskutočniť pre slabý vietor. Jachtári čakali na pobreží Marseille dlhé hodiny, aby sa premenlivý vietor stabilizoval, no podmienky sa nezlepšili.

16:48 - Americký reprezentant v športovom lezení Samuel Watson stanovil v utorkovej kvalifikácii nový svetový rekord v disciplíne speed. Na stene v Le Bourget dosiahol čas 4,75 sekundy a o štyri stotiny prekonal svoj vlastný zápis z aprílového podujatia SP vo Wu-ťiangu. Ešte pred týmto výkonom sa mohol na krátku chvíľu pýšiť svetovým maximom aj Veddriq Leonardo z Indonézie, ktorý dorovnal predošlý rekord 18-ročného Američana (4,79 s).

Watson stanovil nové maximum.
Watson stanovil nové maximum.Profimedia / Flashscore

16:11 - Čínska reprezentantka Čchüan Chung-čchan získala zlato v skokoch z 10 m veže. V utorkovom finále triumfovala výkonom 425,6 bodu. Striebro si vybojovala jej krajanka Čchen Jü-si, ktorá zaostala o 4,9 bodu, bronz si odniesla Kim Mi Rae z KĽDR. Obe Číňanky tak obhájili svoje medaily z Tokia 2020, pričom v Paríži získali spoločne zlato aj v synchronizovaných skokoch z 10 m veže. 

15:12 - Španielske reprezentantky vo vodnom póle postúpili do semifinále na olympijskom turnaji v Paríži. Obhajkyne strieborných medailí triumfovali v utorkovom štvrťfinále nad Kanaďankami jednoznačne 18:8.

15:02 - Dánske hádzanárky sa stali prvými semifinalistkami olympijského turnaja v Paríži. V utorkovom štvrťfinále zvíťazili nad Holanďankami 29:25. Domácich fanúšikov potešili obhajkyne zlatých medailí Francúzky, ktoré zdolali Nemky 26:23.

14:15 - Turecké volejbalistky postúpili do semifinále olympijského turnaja v Paríži. V utorkovom štvrťfinále zdolali Číňanky po päťsetovej dráme. O medaily si zahrajú aj Brazílčanky, ktoré zdolali Dominikánsku republiku jednoznačne 3:0.

13:45 - Americký atletický tréner Rana Reider musel opustiť prebiehajúce OH v Paríži. Kanadský olympijský výbor (COC) mu odobral akreditáciu v dôsledku sexuálne nevhodného správania. Reider je koučom olympijských víťazov z Tokia Kanaďana Andreho De Grasseho (beh na 200 m) a Taliana Marcella Jacobsa (beh na 100 m). V minulosti ho vyšetrovala americká nezisková organizácia na ochranu obetí sexuálneho násilia U.S. Center for SafeSport. Tá naňho uvalila ročnú podmienku, ktorá sa skončila v máji. Päťdesiatštyročný Raider na olympiádu odcestoval pod záštitou COC vďaka jeho spolupráci s De Grassem.

"Rozhodnutie poskytnúť mu akreditáciu bolo založené na pochopení, že jeho podmienka sa skončila v máji tohto roku, že nemal žiadne ďalšie suspendácie či sankcie a že spĺňal naše požiadavky. V nedeľu 4. augusta sme sa dozvedeli nové informácie o tom, či je vhodné, aby v Paríži zostal akreditovaný ako člen kanadského tímu," citovala z vyhlásenia COC agentúra AP.

De Grasse aj Jacobs tak budú v Paríži pokračovať bez svojho trénera. Kanaďana čakalo v utorok večer semifinále dvestovky, obaja bežci mali so svojimi krajanmi štartovať aj v štafete na 4x100 m.

12:52 - Nemeckí basketbalisti si na olympijskom turnaji v Paríži zahrajú o medaily. Úradujúci majstri sveta zvíťazili v utorkovom štvrťfinále nad Gréckom 76:63. Balkánskemu tímu nepomohlo ani 22 bodov hviezdneho Jannisa Antetokunmpa.

Štatistiky zápasu.
Štatistiky zápasu.Flashscore

12:16 - Nemecký jazdec Christian Kukuk získal zlatú medailu v parkúre jednotlivcov. V utorkovom finále dosiahol bezchybný výkon s časom 38,34 s. Striebro si spod piatich kruhov odnesie Steve Guerdat zo Švajčiarska a bronz obhájil Holanďan Maikel van der Vleuten.

12:12 - "Dosiahla som oveľa viac, ako som si vysnívala. Nielen na tejto olympiáde, ale v celom športe. Pred pár rokmi som si nemyslela, že sa na olympijské hry ešte niekedy vrátim. Súťažiť a odísť so štyrmi medailami, na to sa vôbec nehnevám. Som na seba celkom hrdá," povedala gymnastická ikona Simone Bilesová. Viac v článku.

11:10 - Utorkový tréning diaľkových plavcov v Seine na olympijských hrách v Paríži bol zrušený. Bez uvedenia dôvodu to oznámili usporiadatelia s tým, že bližšie detaily poskytnú popoludní.

10:37 - Nižšie spomínaná Julien Alfredová bude patriť k hlavným ťahákom utorkového programu na OH v Paríži. Okrem nej bude pozornosť lákať aj basketbalové štvrťfinále Francúzov s Kanaďanmi alebo súťaž v skejtbordingu nabitá mladými ženskými talentmi. Viac v článku.

09:49 - Nemenovaný grécky športovec mal na OH v Paríži pozitívny dopingový test. Oznámil to Grécky olympijský výbor. Dotyčný má pozastavenú činnosť a musel opustiť olympijskú dedinu. Ide o štvrtý dopingový nález, ktorý sa týka tohtoročných hier.

08:55 - Armand Duplantis ozdobil súťaž v skoku o žrdi novým svetovým rekordom a svoj historický výkon s hodnotou 625 centimetrov oslávil v štýle ďalšej z výrazných postáv parížskych hier. Po úspešnom pokuse napodobnil tureckého strelca Yusufa Dikeca, ktorý svojím civilným vzhľadom na olympijskej strelnici pobláznil internet.

07:59 - Julien Alfredová sa v sobotu večer stala hrdinkou. Šprintérka z malého karibského ostrovčeka Svätá Lucia za sebou v behu na 100 metrov nechala aj favorizovanú Sha'Carri Richardsonovú a získala pre rodný ostrov vôbec prvú medailu v histórii. V utorok bude mať príležitosť zbierku rozšíriť, na programe je totiž ďalší šprint, tentoraz na dvojnásobnej trati a jej forma je skutočne výnimočná.

07:01 - Beatrice Chebetová vo finiši behu na 5 000 metrov porazila krajanku Faith Kipyegonovú v čase 14:28,56 min a prekazila jej hneď prvý krok k plánovanému zlatému double v kombinácii s traťou dlhou 1 500 m. Kipyegonová bola po dobehu najprv diskvalifikovaná za strkanicu s Gudaf Tsegayovou a striebra sa dočkala až po odvolaní.

Bronz získala obhajkyňa zlata Sifan Hassanová z Holandska, ktorá v Paríži pobeží aj dvojnásobnú trať a maratón. Len chvíľu sa z vyhliadky na medailu radovala Talianka Nadia Battoclettiová, ktorá si zlepšila osobný rekord o viac ako tri sekundy. Európska šampiónka z Ríma sa po úspešnom proteste Kipyegonovej vrátila na štvrtú priečku.

06:28 - Domáci Francúz Kauli Vaast a Američanka Caroline Marksová získali zlaté medaily v surfingu. Vaast zdolal vo finále na Tahiti Austrálčana Jacka Robinsona, Marksová odsunula na striebornú priečku Brazílčanku Tatianu Westonovú-Webbovú. Bronzové medaily si vybojovali Brazílčan Gabriel Medina a Francúzka Johanne Delayová. 

06:00 - Suverénne najviac medailí v doterajšom priebehu olympijských hier pozbierali športovci z USA. Tí však nazbierali rovnako veľa zlatých kovov ako Číňania. Slovensko zachraňuje iba bronz Mateja Beňuša.

Medailové poradie pred 6. augustom.
Medailové poradie pred 6. augustom.Flashscore