Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

OH v Paríži NAŽIVO, 16. deň: Salkazanov nevyhral ani repasáž, rekordný čas v maratóne mužov

Aktualizované
Salkazanov nevyhral ani na druhý pokus.
Salkazanov nevyhral ani na druhý pokus.TASR
Predposledný deň olympijských hier je tradične najštedrejší v rozdeľovaní medailí, v sobotu v Paríži vyvrcholí 39 disciplín. Pozornosť si uchmatne predovšetkým basketbalové finále medzi domácim Francúzskom a americkým "Dream Teamom". Hlavné udalosti OH sledujte v špeciáli Flashscore Správ, ktorý mapuje dianie na 33. letnej olympiáde.

Kompletný denný program

Slovenky a Slováci v akcii

Slovenské farby reprezentoval v Paríži už len zápasník Tajmuraz Salkazanov. Po piatkovej prehre 3:11 v osemfinále voľného štýlu do 74 kg s Razambekom Žamalovom ho o 11:00 čakala repasáž. Tá ostávala jeho jedinou nádejou, ako si ešte predĺžiť súťaženie pod piatimi kruhmi. Žiaľ, skončila sa preňhou prehrou a vypadnutím.

Program a výsledky Slovákov na OH

Novinky

23:20 - Uzbecký boxer Bachodir Jalolov zvíťazil v kategórii nad 92 kg na olympijskom turnaji v Paríži. V sobotňajšom finále zdolal Youba Ghadfu Drissiho El Aissaouiho zo Španielska 5:0 na body a obhájil titul z Tokia.

23:18 - Americkí basketbalisti obhájili titul olympijských šampiónov. V parížskom finále v sobotu zdolali domácich Francúzov 98:87. Pripísali si piaty triumf v sérii a sedemnásty celkovo. Kľúčovou osobnosťou duelu bol 36-ročný veterán Stephen Curry, ktorý dal 24 bodov, keď v úplnom závere premenil štyri trojky. Viac v článku.

Štatistiky zápasu.
Štatistiky zápasu.Flashscore

23:07 - Švédski plážoví volejbalisti David Ahman a Jonathan Hellvig získali na OH v Paríži zlaté medaily. V sobotňajšom finále zdolali nemecký pár Nils Ehlers, Clemens Wickler 2:0 na sety. V zápase o 3. miesto zvíťazili obhajcovia zlata z Tokia Anders Berntsen Mol a Christian Sandlie Sörum nad katarskou dvojicou Cherif, Ahmed Tijan 2:0 na sety.

23:03 - Čínska boxerka Li Čchien zvíťazila v kategórii do 75 kg. V sobotňajšom finále zdolala Atheynu Bibeichiovú-Bylonovú z Panamy 4:1 na body. Číňanka získala po bronze z Rio de Janeiro a striebre z Tokia aj najcennejší kov pod piatimi kruhmi.

22:53 - Gruzínsky vzpierač Laša Talachadze triumfoval v kategórii nad 102 kg. Dosiahol tým tretie olympijské zlato po sebe v superťažkej hmotnostnej kategórii. Striebro získal Varazdat Lalajan z Arménska, bronz vybojoval Gor Minasyan z Bahrajnu.

22:43 - Japonská zápasníčka Sakura Motokiová vybojovala zlatú medailu vo voľnom štýle do 62 kg. Vo finále zdolala Irynu Koliadenkovú z Ukrajiny. Bronzové medaily získali Aisuluu Tynybeková z Kirgizska a Grace Jacobová-Bullenová z Nórska.

22:28 - Francúzska taekwondistka Althea Laurinová triumfovala v kategórii nad 67 kg. V sobotňajšom finále zdolala Svetlanu Osipovovú z Uzbekistanu 2:0. Bronzové medaily získali Dabin Leeová z Kórejskej republiky a Nafia Kusová-Aydinová z Turecka

22:25 - Iránsky taekwondista Arian Salimi triumfoval v kategórii do 80 kg. V sobotňajšom finále zdolal Brita Cadena Cunninghama 2:1. Bronzové medaily si vybojovali Kubánec Rafael Kuba a Cheick Sallah Cisse z Pobrežia Slonoviny.

22:02 - Taiwanská boxerka Lin Yu-ting zvíťazila v kategórii do 57 kg. V sobotňajšom finále triumfovala nad Juliou Szeremetovou z Poľska 5:0 na body. Dvadsaťosemročná pästiarka čelila kritike, rovnako ako Alžírčanka Imane Khelifová, ktorá získala zlato do 66 kg.

21:42 - Kanaďan Phil Wizard sa stal historicky prvým víťazom olympijskej súťaže v brejkingu mužov. Striebornú medailu získal domáci Francúz Dany Dann, bronz si vybojoval Victor z USA. Wizard zvíťazil vo finále nad Dannom 3:0 s celkovým skóre 23:4.

21:35 - Novozélandský skokan do výšky Hamish Kerr získal titul olympijského šampióna. V parížskom finále vyrovnal kontinentálny rekord 236 cm. Rovnakým výkonom obsadil druhú priečku Američan Shelby McEwen, tretí skončil Katarčan Mutaz Essa Baršám z Kataru výkonom 234.

21:30 - Čínske reprezentantky Wang Liou-i a Wang Čchien-i zvíťazili vo voľných zostavách. Na striebornej pozícii sa umiestnili Britky Kate Shortmanová a Isabelle Thorpeová. Z bronzových medailí sa tešili Holanďanky Bregje de Brouwerová a Noortje de Brouwerová. 

21:28 - Americké atlétky suverénnym spôsobom zvíťazili v štafete 4x400 m na OH v Paríži. V sobotňajšom finále zabehli nový kontinentálny rekord 3:15,27 min. Iba o jedinú desatinu tak zaostali za svetovým rekordom, ktorý ešte od roku 1988 držia reprezentantky Sovietskeho zväzu. Striebro získali Holanďanky výkonom 3:19,50, bronz Britky za 3:19,72.

21:15 - Americkí bežci získali zlato v štafete 4x400 m v novom olympijskom rekorde 2:54,43 min. V tesnom súboji zdolali Botswanu, ktorá dobehla na striebornej pozícii v africkom rekorde 2:54,53. Bronz získali Briti v európskom rekorde 2:55,83. 

Výsledky finálového behu.
Výsledky finálového behu.Flashscore

21:07 - Úradujúca majsterka sveta Haruka Kitagučiová z Japonska získala zlato v hode oštepom aj na olympiáde. V parížskom finále jej stačilo 65,80 m. Na stupňoch víťazov ju doplnili strieborná Jo-Ane van Dyková z JAR výkonom 63,93 a bronzová Češka Nikola Ogrodníková výkonom 63,68. 

21:02 - Gruzínsky zápasník Gena Petriašvili vybojoval zlatú medailu vo voľnom štýle do 125 kg. Vo finále zdolal Amira Hosseina Zarea z Iránu. Brozové medaily získali Taha Akgul z Turecka a Giorgi Mešvildišvili z Azerbajdžanu.

20:45 - Americká gymnastka Jordan Chilesová príde o bronzovú medailu z OH v Paríži, ktorú pôvodne získala vo finále prostných. Športový arbitrážny súd (CAS) vyhovel odvolaniu Any Barbosuovej a reprezentantka Rumunska sa tak dodatočne dočká cenného kovu.

Chilesovej nebola zarátaná pôvodne udelená známka 13,766 bodu, ktorá ju vyniesla na pódium za víťazku Rebecu Andradeovú z Brazílie a striebornú Američanku Simone Bilesovú. Chilesovej priznali známku 13,666, zatiaľ čo Barbosuová získala 13,700. CAS nariadil Medzinárodnej gymnastickej federácii (FIG) aby určila nové poradie a pridelila medaily v súlade s uvedeným rozhodnutím. 

20:24 - Kenská atlétka Faith Kipyegonová triumfovala na olympijských hrách tretíkrát za sebou v behu na 1500 m. V parížskom finále prekonala vlastný olympijský rekord výkonom 3:51,29 min.

20:15 - Nórsky atlét Jakob Ingebrigtsen si zásluhou silného finišu vybojoval zlatú medailu v behu na 5 000 m výkonom 13:13,66 min. Na stupňoch víťazov ho doplnili strieborný Keňan Ronald Kwemoi za 13:15,04 a bronzový Američan Grant Fischer časom 13:15,13.

Výsledky pretekov.
Výsledky pretekov.Flashscore

20:12 - Uzbecký zápasník Razambek Žamalov si vybojoval zlatú medailu v kategórii do 74 kg. V sobotňajšom finále zdolal Japonca Daičiho Takataniho 5:0. V osemfinále predtým vyhral nad slovenským reprezentantom Tajmurazom Salkazanovom. Bronzové medaily si odniesli Američan Kyle Douglas Dake a Albánec Chermen Valijev.

19:42 - Američanka Masai Russellová sa stala v Paríži olympijskou víťazkou v behu na 100 m prek. Časom 12,33 iba o jedinú stotinu sekundy zdolala domácu Cyrenu Sambovú-Mayelovú. Bronz získala obhajkyňa titulu z Tokia Jasmine Camachová-Quinnová z Portorika za 12,36. 

19:37 - Egypťan Ahmed El-Džendí získal zlatú medailu v modernom päťboji, keď výkonom 1 555 bodov vytvoril svetový rekord. Striebornú medailu si odniesol Japonec Taišu Sato, z bronzu sa tešil Talian Giorgio Malan

19:24 - Kenský atlét Emmanuel Wanyonyi získal zlato na 800 m v rýchlom behu časom 1:41,19. Striebro získal Kanaďan Marco Arop v severoamerickom rekorde 1:41,20 a bronz Alžírčan Djamel Sedjati za 1:41,50.

19:17 - Thomas Bach skončí v roku 2025 na poste prezidenta Medzinárodného olympijského výboru (MOV). V sobotu v Paríži oznámil, že sa nebude uchádzať o znovuzvolenie na tretie funkčné obdobie. Nemecký funkcionár je na čele MOV od roku 2013.

19:14 - Brazílske volejbalistky získali bronzové medaily. V sobotňajšom súboji o tretiu priečku zdolali Turecko 3:1 na sety. Bronz si vybojovali pod piatimi kruhmi tretíkrát v histórii, na konte majú aj striebro z predošlých hier v Tokiu a dvakrát sa radovali zo zlata (2008, 2012).

19:06 - Futbalistky USA získali na olympijskom turnaji vo Francúzsku zlaté medaily. V sobotňajšom finálovom zápase zdolali Brazíliu 1:0 gólom Mallory Swansonovej z 57. minúty. Američanky zaznamenali pod piatimi kruhmi piaty triumf, Brazílčanky neuspeli ani pri svojej tretej finálovej účasti.

Štatistiky zápasu.
Štatistiky zápasu.Flashscore

19:04 - Portugalskí dráhoví cyklisti Iuri Leitao a Rui Oliveira triumfovali v disciplíne madison. Striebro si odniesli Simone Consonni a Elia Viviani z Talianska, bronz si vybojovali Dáni Niklas Larsen a Michael Mörköv.

18:32 - Nórska vzpieračka Solfrid Eila Amena Koandová triumfovala v kategórii do 81 na. Na striebornej pozícii sa umiestnila Egypťanka Sara Ahmedová, bronz si odniesla Neisi Patricia Dajomés Barrerová z Ekvádoru.

18:20 - Nemka Alexandra Burghardtová sa na OH v Paríži zapísala do histórie ako medailová obojživelníčka. Tridsaťročná atlétka vybojovala pod piatimi kruhmi svoju druhú medailu v kariére, keď v piatkovom finále na 4x100 metrov bola členkou bronzovej nemeckej štafety. Prvý cenný kov vybojovala pred dvoma rokmi v zimnej verzii hier, v Pekingu sa radovala zo striebra v pretekoch dvojbobov. 

Burghardtová sa stala iba štvrtou ženou v histórii, ktorá vybojovala medailu na letných i zimných OH. Celkovo je siedmym športovcom, ktorému sa podaril tento kúsok. Prvým bol Američan Eddie Eagan, ktorý v roku 1920 vyhral zlato v boxe a o 12 rokov neskôr na ZOH v Lake Placid bol členom zlatého štvorbobu.

18:02 - Novozélandská golfistka Lydia Koová získala zlatú medailu. Po záverečnom štvrtom kole odsunula na striebornú pozíciu Nemku Esther Henseleitovú, bronz si odniesla Číňanka Lin Si-jü Janet.

Dvadsaťsedemročná Koová ziskom zlata skompletizovala svoju medailovú zbierku z OH. V roku 2016 získala striebornú medailu, pred tromi rokmi na OH 2020 bola bronzová.

17:37 - Stolné tenistky z Číny získali zlato v súťaži družstiev. Vo finálovom súboji zdolali súperky z Japonska presvedčivo 3:0 na zápasy a obhájili titul z Tokia.

16:45 - Vodné pólistky Španielska získali prvýkrát v histórii olympijské zlato. V sobotňajšom finálovom stretnutí zvíťazili v Paríži nad Austrálčankami 11:9. 

16:29 - Hádzanárky Nórska získali tretíkrát v histórii olympijské zlato. V sobotňajšom finálovom stretnutí v Paríži zdolali domáce obhajkyne titulu 29:21. Nórky sa na čele historického rebríčka vyrovnali Dánkam.

16:14 - Čínske reprezentantky v modernej gymnastike Ting Sin-i, Kuo Čchi-čchi, Chao Tching, Chuang Čang-ťia, Jang-Wang a Lan-ting triumfovali vo finále spoločných skladieb. Strieborné medaily si odniesli reprezentantky Izraela, z bronzu sa tešili Talianky.

15:42 - Vodné pólistky Maďarska zvíťazili v súboji o 5. miesto na olympijskom turnaji v Paríži nad Talianskom 15:12 po rozstrele.

15:27 - Vlajkonosičmi slovenskej výpravy na záverečnom ceremoniáli Hier XXXIII. olympiády v Paríži budú atlétka Viktória Forsterová a zápasník Tajmuraz Salkazanov. V sobotu to v priestoroch slovenského domu potvrdil vedúci slovenskej výpravy Roman Buček. Viac v článku.

14:45 - Kenský maratónec Eliud Kipchoge sa s určitosťou nezúčastní na ďalších OH 2028 v Los Angeles. Vyhlásil to po sobotných nevydarených pretekoch v Paríži, ktoré po prvý raz v kariére nedokončil.

Tridsaťdeväťročný Keňan je jediný žijúci vytrvalec, ktorý dvakrát za sebou vyhral olympijský maratón (2016 a 2020).

"Je to pre mňa ťažké obdobie. Toto boli moje najhoršie preteky v kariére, ešte nikdy sa mi nestalo, že by som zo súťaže odstúpil. O tom je však život. Na budúcich hrách ma uvidíte, ale v inej podobe. Bežať už nebudem, možno budem ľudom dodávať motiváciu. Musím prísť domov, sadnúť a premyslieť si, čo ďalej," uviedol Kipchoge pre portál olympics.com.

14:30 - Volejbalisti domáceho Francúzska obhájili zlaté medaily. V sobotňajšom finále zvíťazili nad Poľskom hladko 3:0 na sety. Bronz si odniesli reprezentanti USA po víťazstve nad Talianskom 3:0.

14:00 - Kanadská kanoistka Katie Vincentová vytvorila svetový rekord v disciplíne C1 na 200 m. Vo finále OH v Paríži dosiahla čas 44,12 sekundy a pred striebornou Američankou Nevin Harrisonovou triumfovala s náskokom jednej stotiny sekundy. Bronz si odniesla Yarisleidis Cirilová z Kuby (44,36).

13:54 - Čínsky vzpierač Liou Chuan-chua získal zlato v kategórii do 102 kg. V sobotnej súťaži zvíťazil v dvojboji s výkonom 406 kg. Striebro získal Akbar Djuraev z Uzbekistanu (404). Bronz patrí Bielorusovi Jauhenimu Cikhancouovi z tímu neutrálnych športovcov (402).

13:32 - Český reprezentant Josef Dostál triumfoval v sobotňajšom finále K1 na 1000 m. Striebornú medailu si odniesol Maďar Adam Varga so stratou 69 stotín, bronz jeho krajan Bálit Kopász.

13:27 - Slovinská športová lezkyňa Janja Garnbretová zvíťazila na olympijských hrách v Paríži v disciplíne boulder and lead. Striebro získala Brooke Raboutouová z USA a pódium doplnila Jessica Pilzová z Rakúska.

13:20 - Novozélandská kanoistka Lisa Carringtonová zvíťazila v sobotňajšom finále K1 na 500 m. Časom 1:47,36 minúty vytvorila nový olympijský rekord. Striebornú medailu si odniesla Maďarka Tamara Csipesová, z bronzu sa tešila Dánka Emma Aastrand Jorgensenová.

12:47 - Basketbalisti Srbska získali bronzové medaily. V sobotnom súboji o tretie miesto zdolali úradujúcich majstrov sveta Nemcov 93:83. Bol to pre nich tretí cenný kov pod piatimi kruhmi, majú na konte aj dve striebra (1996 a 2016).

Štatistiky duelu.
Štatistiky duelu.Flashscore

12:00 - Stolné tenistky z Kórejskej republiky si vybojovali bronz v súťaži družstiev. V sobotu zvíťazili nad súperkami z Nemecka 3:0 na zápasy, stratili iba dva sety v štvorhre. V sobotu sa v repríze tokijského finále proti sebe postavia obhajkyne titulu z Číny a Japonky.

11:52 - Vodné pólistky Holandska získali bronzové medaily. V zápase o tretie miesto zvíťazili nad Američankami 11:10.

11:41 - Hádzanárky Dánska získali na OH v Paríži bronzové medaily. V nedeľnom súboji o tretiu priečku zdolali Švédky 30:25 a získali prvý cenný kov od roku 2004. Úvod severského derby bol vyrovnaný. Od stavu 5:5 však viedli už len Dánky a tesný náskok si udržiavali až do polčasu, ktorý vyhrali o dva góly. V druhom dejstve nepoľavili zo svojho výkonu a po 20 rokoch sa tešili z pódiového umiestnenia. Na predchádzajúce dva olympijské turnaje sa nekvalifikovali. Dánky získali pod piatimi kruhmi aj tri zlaté medaily (1996, 2000 a 2004).

11:22 - Slovenský zápasník Tajmuraz Salkazanov prehral na olympijskom turnaji v 1. kole repasáže s Bielorusom Magomedchabibom Kadimagomedovom z tímu neutrálnych športovcov a s OH sa rozlúčil. Súboj sa skončil nerozhodne 6:6 na body, v prospech súpera rozhodla vyššie ohodnotená akcia. Salkazanov tak vo voľnom štýle v kategórii do 74 kg zaznamenal dve prehry, už v piatok podľahol v osemfinále Uzbekovi Razambekovi Žamalovovi 3:11 na body. Viac v článku.

Salkazanov na OH v Paríži skončil.
Salkazanov na OH v Paríži skončil.TASR / Flashscore

10:19 - Etiópsky bežec Tamirat Tola sa v sobotu stal víťazom maratónu mužov. Do cieľa prišiel v čase 2:06:26 h, čím vytvoril nový olympijský rekord. Druhý preťal cieľovú pásku Belgičan Bašir Abdi s mankom 21 sekúnd. Bronzový skončil Benson Kipruto z Kene (+34 s). Tola na tróne pre olympijského víťaza vystriedal dvojnásobného obhajcu prvenstva Keňana Eliuda Kipchogeho.

Tola vyhral zlato v olympijskom rekorde.
Tola vyhral zlato v olympijskom rekorde.Flashscore

09:14 - Okrem nižšie spomínaného finále basketbalového turnaja mužov budú sobotným lákadlami aj ženské súboje o zlaté medaily. O hádzanársky trón zabojujú Nórky a domáce Francúzky, v bitke o najcennejší kov z futbalového podujatia sa stretnú Američanky a Brazílčanky. Viac v článku.

07:52 - "Myslím si, že si to všetci užili. Neskončilo sa to dobre, ale boli tu emócie, krásna cesta a medaila. Sme nádherná krajina, keď držíme spolu. Je krásne vidieť ľudí s dresmi a vlajkami na olympiáde. Ťažko oslavovať túto medailu, ale musíme to urobiť. Bol to príbeh, úžasná ľudská cesta," uviedol tréner Thierry Henry po prehre domáceho Francúzska vo finále futbalového turnaja. Viac v článku.

07:14 - Domáce prostredie bude pomáhať dvom francúzskym tímom pri obhajobe tokijského zlata. Volejbalisti vyzvú Poľsko a hádzanárky sa v repríze finále posledných majstrovstiev sveta stretnú s Nórskom. Francúzsko má už teraz 56 medailí, čo je jeho druhý najlepší výsledok v histórii. Rekord z roku 1900, keď hry hostilo, už ale neprekoná. Vtedy bolo so 102 cennými kovmi najúspešnejšou výpravou, čo sa mu odvtedy už nikdy nepodarilo.

Medailové poradie pred predposledným dňom OH.
Medailové poradie pred predposledným dňom OH.Flashscore

06:45 - Americkí basketbalisti majú nakročené k piatemu olympijskému triumfu v rade. Poslednou prekážkou je rovnako ako v Tokiu Francúzsko, ale finále môže priniesť ešte dramatickejšiu bitku ako vtedy. Francúzi zostavili po troch rokoch silnejší tím s najlepším nováčikom NBA Victorom Wembanyamom. Majú aj podporu hľadiska, ktoré ich v semifinále dohnalo k výhre nad nemeckými majstrami sveta, zatiaľ čo Američania až v závere odvrátili prehru so Srbskom. Kevin Durant má šancu, že si ako prvý basketbalista zavesí na krk štvrté olympijské zlato.