Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

OH v Paríži NAŽIVO, 7. deň: Czaková bojovala s teplotou, Ledecká prepísala históriu

Aktualizované
Czaková sa v akcii predstavila aj s ďalšou Slovenkou Burzalovou.
Czaková sa v akcii predstavila aj s ďalšou Slovenkou Burzalovou.TASR
Olympijské hry v Paríži majú za sebou úvodných šesť dní, počas ktorých domáci Francúzi dosiahli už na 26 cenných kovov. Zatiaľ čo Slováci slávili zásluhou bronzového vodného slalomára Mateja Beňuša (36), česká výprava na umiestnenie na stupňoch víťazov stále čaká. Hlavné udalosti sledujte v špeciáli Flashscore Správ, ktorý mapuje všetko dianie na 33. letnej olympiáde.

Kompletný denný program

Slováci a Slovenky v akcii

Do ostrého športového diania vo Francúzsku zasiahlo sedem slovenských mien. Najpočetnejšie zastúpenie mali chodci, na trati dlhej 20 km sa ukázali Dominik Černý, Hana Burzalová a Mária Katerinka Czaková, medaily však nezískajú. Plávanie zastupoval Matej Duša, v 6. rozplavbe skončil posledný. V trošku iných vodných podmienkach sa predstavil Jakub Grigar (postup do finále K1), v hre bol aj Róbert Kubín, vo windsurfingu sa umiestnil predposledný. Anna Karolína Schmiedlová po neúspechu v semifinále dostane šancu získať bronzovú medailu.

Program a výsledky Slovákov na OH

Tenisový deň

Informácie nielen z olympijského turnaja nájdete v našom pravidelne aktualizovanom tenisovom trackeri.

Novinky

23:04 - Hádzanárky Francúzska zvíťazili aj vo svojom štvrtom zápase na olympijskom turnaji v Paríži. Domáce reprezentantky zdolali vo štvrtkovom dueli B-skupiny Angolu 38:24 a vedú tabuľku s plným počtom bodov.

22:56 - Americké basketbalistky uspeli aj vo svojom druhom zápase na olympijskom turnaji. Vo štvrtkovom stretnutí C-skupiny zvíťazili nad Belgičankami 87:74 a v predstihu si zaistili účasť vo štvrťfinále. Američanky, ktoré sa usilujú o zisk historického ôsmeho olympijského titulu v sérii, vedú tabuľku pred Nemkami, tie zdolali obhajkyne strieborných medailí Japonky 75:64 a majú na konte takisto štyri body.

22:45 - Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v semifinále dvojhry na olympijskom turnaji v Paríži. Na antuke v areáli Roland Garros prehrala s trinástou nasadenou Chorvátkou Donnou Vekičovou za 65 minút 4:6, 0:6. V piatok o 15:00 nastúpi v dueli o bronzovú medailu proti svetovej i nasadenej jednotke Poľke Ige Swiatekovej. Viac v článku.

22:27 - Austrálske plavkyne Mollie O'Callaghanová, Lani Pallisterová, Brianna Throssellová a Ariarne Titmusová zvíťazili vo finále štafety na 4x200 m v.sp. na OH v Paríži. Strieborné medaily si odniesli Američanky, bronz vybojovali reprezentantky Číny. Austrálčanky vytvorili časom 7:38,08 nový olympijský rekord. Súčasťou strieborného amerického kvarteta bola aj Katie Ledecká, ktorá získala už svoju 13. olympijskú medailu, čím sa stala najdekorovanejšou plavkyňou v histórii OH.

22:12 - Paríž v znamení lučenia. Murray odohral pod piatimi kruhmi posledný zápas v kariére.

21:40 - Americké šermiarky získali na OH v Paríži zlaté medaily vo fleurete družstiev. Vo finále v parížskom Grand Palais zdolali reprezentantky Talianska 45:39. Bronz vybojovali Japonky, ktoré v súboji o tretie miesto zvíťazili nad Kanaďankami 33:32.

21:28 - Americká plavkyňa Kate Douglassová získala zlatú medailu po triumfe vo finále 200 m prsia. Na striebornej pozícii dohmatla reprezentantka Juhoafrickej republiky Tatjana Smithová, bronz si odniesla Holanďanka Tes Schoutenová.

20:57 - Maďarský plavec Hubert Kós získal zlatú medailu po triumfe vo štvrtkovom finále na 200 m znak. Striebro si odniesol Grék Apostolos Christou, bronz patrí Švajčiarovi Romanovi Mityukovovi.

20:56 - Kanadská plavkyňa Summer McIntoshová zvíťazila vo finále na 200 m motýlik, keď časom 2:03,03 min. vytvorila nový olympijský rekord. Striebornú medailu si odniesla Američanka Regan Smithová, bronz vybojovala Číňanka Čang Jü-fej.

20:37 - Americká gymnastka Simone Bilesová potvrdila rolu najväčšej favoritky a získala na OH v Paríži zlatú medailu vo viacboji jednotlivkýň. Vo štvrtkovom finále v Aréne Bercy triumfovala s náskokom 1,199 bodu pred Brazílčankou Rebecou Andradeovou, tretia skončila ďalšia reprezentantka USA a obhajkyňa titulu z Tokia Sunisa Leeová. Bilesová vybojovala v Paríži druhé zlato, s americkým tímom triumfovala v utorok aj vo viacboji družstiev.

19:22 - Slovenský windsurfista Róbert Kubín nepostúpil do bojov o medaily v triede iQFoil na OH v Paríži. Vo štvrtkových troch jazdách sa neposunul vo výsledkovej listine a po základnej časti skončil na predposlednom 23. mieste.

Kubín figuroval po stredajšej desiatej jazde na 23. pozícii. Vo štvrtok mali windsurfisti absolvovať dokopy päť jázd, no napokon im nepriaznivé poveternostné podmienky dovolili odjazdiť iba tri. V jedenástej skončil slovenský reprezentant na 21., v dvanástej 20. a v trinástej na 20. priečke. V prístavnom meste Marseille vanul príliš slabý vietor, organizátori súťaže neustále posúvali a nakoniec pretekári zvyšné dve jazdy ani neabsolvovali. Z programu úplne vyškrtli aj jazdy číslo 16 až 20 a základnú časť uzavreli po 13. jazde. Kubín mal po nej celkové skóre 199, na postup bolo potrebných 98.

18:47 - Talianska džudistka Alice Bellandiová vybojovala zlatú medailu v kategórii do 78 kg. Jednotka svetového rebríčka zdolala vo finále Izraelčanku Inbar Lanirovú. Bronzové medaily si odniesli Číňanka Ma Čen-čao a Patricia Sampaiová z Portugalska.

18:17 - Jakub Grigar obsadil 6. miesto vo finále K1 a neobhájil striebro z Tokia. Štvrtkovú jazdu síce prešiel bez penalizácie, no na zlatého Giovanniho De Gennara z Talianska stratil 1,99 sekundy. Striebro si vybojoval domáci Francúz Titouan Castryck a bronz patrí Pauovi Echanizovi zo Španielska. Viac v článku.

Výsledky finále.
Výsledky finále.Flashscore

18:12 - Azerjbajdžanský džudista Zelym Kocojev získal zlatú medailu v kategórii do 100 kg. Vo finále zdolal Gruzínca Iliu Sulamanidzeho. Bronzové medaily vybojovali Peter Paltchik z Izraela a Muzaffarbek Turobojev z Uzbekistanu.

17:37 - Svetový rekordér v desaťboji Kevin Mayer nebude štartovať na OH v Paríži. Domáceho reprezentanta vyradilo zranenie stehenného svalu. Vo štvrtok to oznámil Francúzsky olympijský výbor. Vyšetrenie magnetickou rezonanciou odhalilo výrazné natrhnutie svalu v stehne. Mayer hral preteky s časom, ale nestihol sa napokon zotaviť do štartu olympijskej súťaže. So ziskom 9 126 bodov je držiteľom svetového maxima v desaťboji, v zbierke má aj dva tituly majstra sveta (2017, 2022). 

16:10 - Slovenský vodný slalomár Jakub Grigar postúpil na OH v Paríži do finále K1. Obhajca striebra si síce v semifinále pripísal dve trestné sekundy, no zaradil sa na priebežné tretie miesto časom 92,00 sekundy a zaistil si miesto medzi elitnou dvanástkou. Boj o medaily bol na programe od 17:30.

Výsledky semifinále.
Výsledky semifinále.Flashscore

15:38 - Organizátori OH v Paríži presunuli štvrtkové finálové preteky v triede 49er na piatok. Dôvodom bol slabý vietor v prístavnom meste Marseille, kde sa konajú súťaže v jachtingu. Vo štvrtok sa malo konať o 14:43 finále triedy 49er mužov a o hodinu neskôr finále 49erFX žien. Preteková komisia však pre nedostatočne silný vietor súťaže najprv prerušila a neskôr popoludní rozhodla o definitívnom odklade na piatok.

15:20 - Nemecké basketbalistky zvíťazili aj vo svojom druhom zápase na olympijskom turnaji v Paríži. Vo štvrtkovom stretnutí C-skupiny zdolali obhajkyne strieborných medailí Japonky 75:64. V B-skupine triumfovali Austrálčanky nad Kanaďankami 70:65.

14:47 - Talianska boxerka Angela Cariniová odstúpila po 46 sekundách zápasu s kontroverznou Alžírčankou Imán Chalífovou, ktorá bola na minuloročných majstrovstvách sveta vylúčená za vysokú hladinu testosterónu. Talianka v ringu odmietla podať ruku svojej súperke a odišla v slzách. V prvých rozhovoroch neuviedla, prečo duel predčasne ukončila.

14:10 - Slovenská chodkyňa Mária Katerinka Czaková musela ísť bezprostredne po olympijských pretekoch na 20 km do opatery zdravotníkov. V Paríži pod Eiffelovou vežou dosiahla svoje olympijské maximum a obsadila 34. miesto. V cieli však mala viac ako 40-stupňovú horúčku a absolvovala ľadový kúpeľ. Viac v článku.

Czaková mala vysokú teplotu.
Czaková mala vysokú teplotu.TASR

13:27 - Trojnásobný cyklistický majster sveta Peter Sagan zavíta v sobotu 3. augusta do priestorov Slovenského olympijského domu v Paríži. Čaká ho tam aj autogramiáda. Sagan príde do Maison Slovaque približne o 18:00, krátko po skončení olympijských pretekov mužov v cestnej cyklistike. Na pódiu potom absolvuje krátky rozhovor a následne autogramiádu, informoval oficiálny portál Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV).

12:28 - Veslári USA získali na OH v Paríži zlatú medailu v disciplíne štvorka bez kormidelníka. V A-finále na kanáli vo Vaires-sur-Marne vyhrali Nicholas Mead, Justin Best, Michael Grady a Liam Corrigan o 85 stotín sekundy pred kvartetom Nového Zélandu, bronz patrí posádke Veľkej Británie.

12:07 - Holandské reprezentantky vo veslovaní vybojovali zlatú medailu v disciplíne štvorka bez kormidelníka. Kvarteto Marloes Oldenburgová, Hermine Drenthová, Tinka Offereinsová a Benthe Boonstraová mali v A-finále na kanáli vo Vaires-sur-Marne náskok 18 stotín pred Veľkou Britániou, bronz patrí Novému Zélandu.

12:00 - Rumunskí veslári Andrei-Sebastian Cornea a Marian-Florian Enache získali zlatú medailu v dvojskife. V A-finále na kanáli vo Vaires-sur-Marne triumfovali časom 6:12,58 min a pred holandskou posádkou Melvin Twellaar, Stefan Broenink mali v cieli náskok 1,34 s. Bronz získali Íri Daire Lynch a Philip Doyle.

11:40 - Slovenský plavec Matej Duša nepostúpil do semifinále na 50 m voľným spôsobom. Vo štvrtkovej šiestej rozplavbe obsadil posledné ôsme miesto časom 22,64 s, čo nestačilo na najlepšiu šestnástku. Viac v článku.

Výsledky 6. rozplavby.
Výsledky 6. rozplavby.Flashscore

11:29 - Čínska reprezentantka a úradujúca svetová rekordérka Ťia-jü Jang získala zlatú medailu v chôdzi na 20 km. Vo štvrtkových pretekoch prišla do cieľa na Trocadere v druhom najlepšom olympijskom čase 1:25:54 h. Druhá skončila po neúspešnej stíhacej jazde úradujúca majsterka sveta Maria Perezová zo Španielska so stratou 25 sekúnd a bronz si odniesla Jemima Montagová z Austrálie (+31 s). Z dvojice Sloveniek skončila lepšie na 34. mieste Mária Katerinka Czaková. Hana Burzalová skončila pri olympijskej premiére na 37. pozícii. Viac v článku.

Slovenky finišovali vo štvrtej desiatke.
Slovenky finišovali vo štvrtej desiatke.Flashscore

11:02 - Olympijskému bazénu zatiaľ vládne austrálska výprava a vo štvrtok môže pridať ďalšie zlato v štafete kraulu žien na 4x200 metrov. Pre Molliu O'Callaghanovú by to bol ďalší krok na ceste k titulu najúspešnejšej plavkyne hier. Jej konkurentkou je 17-ročná Kanaďanka Summer McIntoshová, od ktorej experti očakávajú druhé zlato na trati 200 metrov motýlik.

10:25 - Čínsky reprezentant v športovej streľbe Liou Jü-kchun triumfoval vo finále trojpolohovej ľubovoľnej malokalibrovky. Na strelnici v Châteauroux si vo štvrtok vybojoval striebro Serhij Kuliš z Ukrajiny, tretí skončil Ind Swapnil Kusale.

10:00 - Na olympijských hrách v Paríži sa vo štvrtok 1. augusta bude rozdávať 20 sád medailí. Gymnastický individuálny viacboj bude aj bitkou dvoch posledných olympijských víťaziek a krajaniek Simone Bilesovej a Sunisy Leeovej. Tenista Andy Murray sa bude pokúšať o ďalšie predĺženie kariéry a v plaveckom bazéne sa čaká ďalšie zlato tínedžerky Summer McIntoshovej i rekordný zápis ikonickej Katie Ledeckej. Viac v článku.

09:28 - Ekvádorský reprezentant Brian Pintado získal zlatú medailu v chôdzi na 20 km. V úvodnej disciplíne atletického programu dosiahol čas 1:18:55 h. Druhý skončil Brazílčan Caio Bonfim s mankom 14 sekúnd a bronz si vybojoval úradujúci majster sveta Alvaro Martin zo Španielska (+16 s). Jediný slovenský reprezentant Dominik Černý skončil na 34. mieste so stratou 4:30 minúty. Viac v článku.

Černý obsadil 34. pozíciu.
Černý obsadil 34. pozíciu.Flashscore

09:15 - Nigérijská reprezentantka v atletike Favour Ofiliová nebude štartovať v behu na 100 m. Dvadsaťjedenročná bežkyňa povedala, že Nigérijská atletická federácia (AFN) ju nestihla na túto súťaž včas prihlásiť. Predstaví sa v iných dvoch disciplínach.

"S veľkou ľútosťou oznamujem, že mi bolo povedané, že na týchto olympijských hrách nebudem súťažiť v behu na 100 metrov. Pracovala som štyri roky, aby som získala túto príležitosť. Načo?" napísala Ofiliová na sociálnej sieti. Nie je to jej prvá negatívna skúsenosť, Nigérijčanka sa nezúčastnila na predošlých hrách v Tokiu, pretože jej krajina nesplnila požiadavky na dopingové testovanie športovcov.

08:33 - Preteky v surfingu na olympijských hrách ďalej komplikuje počasie na Tahiti. Jazdy rozhodcovia zrušili, pretože podmienky na pláži Teahupo'o vyhlásenej vysokými vlnami boli po silnej búrke, ktorá prešla regiónom, príliš nebezpečné. Usporiadatelia dúfajú, že by sa súťaže mohli opäť rozbehnúť vo štvrtok o 19:00.

07:41 - Atletické súťaže sa nezačali podľa pôvodného plánu. Pre silnú búrku vo francúzskej metropole museli organizátori odložiť štart chodeckých pretekov mužov i žien na 20 km. Muži aj so slovenským reprezentantom Dominikom Černým mali svoje preteky začať o 7:30, ale posunuli ich na 8:00. O polhodinu neskôr ako bolo plánované sa na trať vydajú aj ženy, ich súťaž s Máriou Katerinkou Czakovou a Hanou Burzalovou sa začne až o 9:50.

07:29 - Lákadlom fanúšikov slovenského športu bude najmä semifinálové vystúpenie Anny Karolíny Schmiedlovej. Košická tenistka na najväčšom pódiu neprestáva udivovať a zabojuje o postup do finále. Súperkou jej bude Donna Vekičová, na olympijskom turnaji už piata protivníčka, ktorá je v rebríčku WTA vyššie ako Slovenka. Duel by sa mal začať o 20:30. Viac v článku.

06:45 - Slovensko vďaka bronzu Mateja Beňuša v C1 figuruje v medailovej bilancii krajín na olympijských hrách v Paríži na spoločnom 41. mieste s ďalšími šiestimi krajinami. Na čelo poradia sa po piatom súťažnom dni (po 74 z 329 medailových rozhodnutí) posunula Čína, na konte má deväť zlatých, sedem strieborných a tri bronzové medaily. Druhé miesto patrí domácemu Francúzsku s bilanciou 8-10-8. Na tretej pozícii figuruje Japonsko (8-3-4).

Medailová štatistika krajín pred štartom štvrtkových súťaží na OH.
Medailová štatistika krajín pred štartom štvrtkových súťaží na OH.Flashscore