Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

OH v Paríži NAŽIVO, 8. deň: Gajanová priamo do semifinále, olympijský rekord Cheptegeia

Aktualizované
Gajanová s druhou priečkou za Reekiovou.
Gajanová s druhou priečkou za Reekiovou.AFP
Olympijské hry v Paríži pokračujú v plnom prúde, z pohľadu zlatých medailí sa doposiaľ najviac darilo Číne. Prvý cenný kov získalo Slovensko už v pondelok vďaka vodnému slalomárovi Matejovi Beňušovi (36) v kategórii C1. Či ho niekto bude v piatok nasledovať, sledujte v špeciáli Flashscore Správ, ktorý mapuje dianie na 33. letných olympijských hrách nielen očami dát.

Kompletný denný program

Slovenky a Slováci v akcii

Piatok ponúkol opäť bohatý program aj s medailovými ambíciami. Džudista Márius Fízeľ sa predstavil v kategórii nad 100 kg, z aprílových majstrovstiev Európy má na konte bronz. Po víťazstve na ippon v 1. kole v druhom už nestačil na súpera z Uzbekistanu Jusupova a so súťažou pod piatimi kruhmi sa rozlúčil. V akcii boli i slovenské atlétky, Viktória Forsterová doobeda v rozbehu na 100 metrov síce dosiahla svoje sezónne maximum, ale na semifinále jej nestačilo. Skončila 47.

Gabriela Gajanová si, naopak, večer na 800 m s časom 2:00,29 min vybehala priamu semifinálovú miestenku. V bazéne bojovala neúspešne o semifinále na 200 m polohových pretekov Tamara Potocká. Obsadila 23. priečku s časom 2:14,20.

Od 15:30 sa odohral hlavný bod piatkového programu z pohľadu Slovenska. Anna Karolína Schmiedlová vyzvala v boji o bronz v tenisovej dvojhre svetovú i pavúkovú jednotku Igu Swiatekovú z Poľska, ktorej podľahla v dvoch setoch 2:6, 1:6 a medailu nakoniec nezískala. Poobede dostali príležitosť opäť vodní slalomári. Jakub Grigar obsadil v kvalifikačnej časovke kajak krosu 19. miesto s časom 71,18s. Matej Beňuš bol 23. s výkonom 73,54. Do sobotných vyraďovacích bojov postúpili obaja. V akcii boli aj ženy, Eliška Mintálová vyjazdila 20. pozíciu (75,26 s) a Zuzana Paňková 30. priečku s časom 79,36 s. Časovka rozhodovala o nasadení do rozjázd

Program a výsledky Slovákov na OH

Tenisový deň

Informácie nielen z olympijského turnaja nájdete v našom pravidelne aktualizovanom tenisovom trackeri.

Novinky

22:10 - Austrálska bikrosárka Saya Sakakibarová získala na OH 2024 zlato v BMX racing. V piatkovom finále v Saint-Quentin-en-Yvelines sa zo striebra tešila holandská cyklistka Manon Veenstrová, bronz si vybojovala Zoe Claessensová zo Švajčiarska.

22:00 - Olympijské preteky BMX racing v Paríži totálne ovládli domáci bikrosári. Triumfoval Joris Daudet pred krajanmi Sylvainom Andrem a Romainom Mahieuom. Spomedzi nefrancúzskych cyklistov bol v piatkovom finále najlepší štvrtý Švajčiar Cedric Butti.

21:53 - Ugandský atlét Joshua Cheptegei triumfoval v behu na 10.000 m v novom olympijskom rekorde 26:43,14 min. Na stupňoch víťazov ho doplnili strieborný Etiópčan Berihu Aregawi (26:43,44) a bronzový Američan Grant Fischer (26:43,46).

Cheptegei s novým olympijským rekordom.
Cheptegei s novým olympijským rekordom.AFP / Flashscore

21:45 - Maďarskí šermiari vybojovali zlato v korde družstiev. V piatkovom finále v Grand Palais zvíťazili nad Japoncami tesne 26:25. Z bronzu sa radujú českí kordisti, ktoré v súboji o 3. miesto zdolali Francúzov 43:41.

21:08 - Francúzsky plavec Leon Marchand triumfoval v Paríži vo finále na 200 m polohové preteky a získal na OH 2024 už štvrté zlato. Domáci favorit zvíťazil v piatkovom finále v novom olympijskom rekorde 1:54,06 min, keď iba šesť stotín zaostal za svetovým rekordom Američana Ryana Lochteho. Striebro si vyplával Brit Duncan Scott (1:55,31), na bronzovej pozícii dohmatol Wang Šun z Číny (1:56,00).

20:55 - Austrálska plavkyňa Kaylee McKeownová sa stala olympijskou šampiónkou na 200 m znak. V piatkovom finále zvíťazila v novom olympijskom rekorde 2:03,73 min a po triumfe na znakárskej stovke tak zaknihovala v Paríži víťazné double.

20:48 - Austrálsky plavec Cameron McEvoy triumfoval vo finále na 50 m voľný spôsob. Zlato získal v čase 21,25 s. O päť stotín sekundy zdolal Brita Benjamina Prouda, bronz si vyplával domáci Francúz Florent Manaudou (21,56).

McEvoy s tesným zlatom.
McEvoy s tesným zlatom.Flashscore

20:32 - Olympijským šampiónom v skokoch na trampolíne sa v Paríži stal Ivan Litvinovič. Bieloruský gymnasta, ktorý má štatút neutrálneho športovca, triumfoval v piatkovom finále v hale Bercy so ziskom 63,090 bodu a obhájil zlato z Tokia. Za ním sa umiestnila dvojica čínskych reprezentantov, striebro získal Wang C'-saj (61,890), bronz Jen Lang-jü (60,950).

20:15 - Srbská atlétka Angelina Topičová nebude v Paríži bojovať o medaily v skoku do výšky. V piatok síce úradujúca vicemajsterka Európy postúpila z kvalifikácie do finále, no zlomila si členok.

19:55 - Slovenská atlétka Gabriela Gajanová postúpila do semifinále behu na 800 m. V prvom rozbehu finišovala úradujúca vicemajsterka Európy na 2. priečke časom 2:00,29 min a dostala sa medzi trojicu postupujúcich priamo.

Gajanová s priamou miestenkou do semifinále.
Gajanová s priamou miestenkou do semifinále.Flashscore

19:30 - Americkí atléti zabehli na OH v Paríži nový svetový rekord v miešanej štafete 4x400 m. Štvorica Vernon Norwood, Shamier Littleová, Bryce Deadmon a Kaylyn Brownová dosiahla v prvom rozbehu čas 3:07,41 min.

19:00 - Prípravu Elišky Mintálovej na jazdu v kajak krose skomplikovalo bodnutie čmeliakom, pričom 25-ročná kajakárka je na včely alergická. "Približne pol hodinu pred štartom sme si s trénerom pozerali trať a zrazu som cítila bolesť na bruchu a až potom som si všimla čmeliaka. Trošku som sa zľakla, lebo som alergická a rýchlo sme dali na bodnú radu ľad, priložili sme ocot a našťastie som mala so sebou lieky na antihistaminiká. Dosť výrazne mi zatiahlo krk a na chvíľu som horšie počula, no pred samotným štartom to už bolo relatívne v poriadku. Už tá rana ani nebolí, len mám ešte trošku zatiahnutý krk," povedala po svojej jazde Mintálová.

18:15 - Francúz Teddy Riner vybojoval zlatú medailu v kategórii nad 100 kg a stal sa najdekorovanejším džudistom v olympijskej histórii. Pod piatimi kruhmi získal už svoj šiesty cenný kov, z toho rekordné štvrté zlato (4-0-2). Riner zdolal vo finále v Champ-de-Mars aréne Kima Min-jonga z Kórejskej republiky na ippon. Bronz získali Temur Rachimov z Tadžikistanu a Uzbek Ališer Jusupov, premožiteľ Slováka Máriusa Fízeľa v 2. kole.

Tedy Riner získal v kategórii nad 100 kg zlato.
Tedy Riner získal v kategórii nad 100 kg zlato.AFP / Flashscore

17:55 - V piatkovej časovke kajak krosu v kategórii žien patrilo 20. miesto Eliške Mintálovej za 75,26, Zuzana Paňková obsadila 30. pozíciu výkonom 79,36. Časovka rozhodovala o nasadení do rozjázd.

17:30 - Juhokórejskí lukostrelci Lim Si-hyeon a Kim Woo-jin získali na OH v Paríži zlato v súťaži miešaných tímov. V piatkovom finále triumfovali nad nemeckou dvojicou Michelle Kroppen, Florian Unruh 6:0. Bronz si vybojovali Američania po víťazstve v súboji o tretie miesto nad Indiou 6:2.

Juhokórejčania nedali Nemcom šancu.
Juhokórejčania nedali Nemcom šancu.Flashscore

17:15 - Čínska dvojica S' Wej Čeng, Ja Čchiung Chuang si vybojovala zlato v bedmintonovom mixe. Najvyššie nasadená dvojica zdolala vo finále miešanej štvorhry juhokórejský pár Won Ho Kim, Na Eun Jeong 2:0 a vylepšila svoje strieborné umiestnenie z Tokia. Bronz majú rovnako ako pred tromi rokmi Japonci Juta Watanabe a Arisa Higašinová.

17:10 - Juhokórejskí lukostrelci Lim Si-hyeon a Kim Woo-jin získali zlato v súťaži miešaných tímov. V piatkovom finále triumfovali nad Nemecko dvojicou Michelle Kroppen, Florian Unruh 6:0. Bronz si vybojovali Američania po víťazstve v súboji o tretie miesto nad Indiou 6:2.

16:40 - Slovenský vodný slalomár Jakub Grigar obsadil v piatkovej časovke kajak krosu 19. miesto výkonom 71,18 s. Jeho krajan Matej Beňuš skončil na 23. mieste časom 73,54. Časovka rozhodovala o nasadení do rozjázd. V časovke sa predstavilo 38 pretekárov a všetci postúpili do vyraďovacích bojov, ktoré sú na programe v sobotu. Najrýchlejší čas dosiahol Brit Joseph Clarke 66,08.

16:10 - Slovenská plavkyňa Tamara Potocká je už po kolapse v poriadku a zotavuje sa vo svojej izbe v olympijskej dedine. Z lekárskej starostlivosti ju prepustili okolo tretej popoludní, informovali zástupcovia slovenskej výpravy.

Potocká a jej rozplavba.
Potocká a jej rozplavba.TASR

15:55 - Britskí reprezentanti v jazdectve v zložení Ben Maher, Harry Charles a Scott Brash získali zlato v parkúrovom skákaní tímov. Striebro si vybojovali Američania a bronz domáci Francúzi.

14:50 - Olympijskou šampiónkou v skokoch na trampolíne sa v Paríži stala Bryony Pageová z Veľkej Británie. Vo finále triumfovala so ziskom 56,480 bodu pred bieloruskou gymnastkou Vijaletou Bardziluskou, ktorá má štatút neutrálneho športovca. Bronz získala Sophiane Methotová z Kanady.

14:30 - Španielski jachtári Diego Botin a Florian Trittel získali zlato v triede 49er na olympijských hrách v Paríži s celkovým skóre 70 bodov. Striebro patrí novozélandskej dvojici Isaac McHardie, William McKenzie (82) a bronz si vybojovali Ian Barrows a Hans Henken z USA (88).

14:05 - Britské veslárky Emily Graigová a Imogen Grantová získali zlaté medaily v dvojskife ľahkých váh. Pred striebornými Rumunkami Gianinu Van Groningenovou a Ionelu-Liviou Cozmiucovou mali v cieli náskok 1,72 sekundy. Bronzové medaily si vybojovali reprezentantky Grécka Dimitra Eleni Kontouová a Zoi Fitsiouová.

Veľká Británia ovládla dvojskif ľahkých váh.
Veľká Británia ovládla dvojskif ľahkých váh.Flashscore

13:50 - Írski veslári Fintan McCarthy a Paul O´Donovan vybojovali zlaté medaily v skife ľahkých váh. V piatkovom finále triumfovali s náskokom 2,34 pred Talianmi Stefanom Oppem a Gabrielom Soaresom. Bronzové medaily si odniesli Gréci Petros Gkaidatzis a Antonios Papakonstantinou.

13:25 - Holandské reprezentantky vo veslovaní Ymkje Cleveringová a Veronique Meesterová vybojovali zlaté medaily v disciplíne dvojka bez kormidelníka. V piatkovom finále triumfovali s náskokom 4,30 sekundy na strieborné Rumunky Ioanu Vrinceanuovú a Roxanu-Iulianu Angheovú. Bronzové medaily si odniesli Austrálčanky Jessica Morrisonová a Annabelle McIntyreová.

13:15 - Chorvátski reprezentanti vo veslovaní Valent a Martin Sinkovičovci zvíťazili vo finále dvojok bez kormidelníka. Strieborné medaily získali Ollie Wynne-Griffith a Tom George z Veľkej Británie, bronz si odniesli Švajčiari.

12:40 - Slovenská atlétka Viktória Forsterová nepostúpila do semifinále stovky. K postupu medzi 24 najlepších jej nestačilo ani sezónne maximum 11,44 s. Celkovo obsadila 47. priečku. Čítajte viac.

Forsterovej sezónne maximum na semifinále v rozbehu nestačilo.
Forsterovej sezónne maximum na semifinále v rozbehu nestačilo.Flashscore

12:22 - Čínski reprezentanti Lung Tao-i a Wang Cung-jüan zvíťazili v synchronizovaných skokoch z 3 m dosky na OH v Paríži. Strieborné medaily si odniesli Mexičania Juan Manuel Celaya a Osmar Olvera, bronz získali Briti Anthony Harding a Jack Laugher.

12:02 - Po skončení rozplavby Tamara Potocká skolabovala, odniesli ju na nosidlách a museli jej poskytnúť lekársku starostlivosť, informovala o tom agentúra Reuters. Potockej nasadili na tvár dýchaciu masku, podľa mediálneho manažéra arény La Defense bola po kolapse pri vedomí. Podľa členky slovenskej plaveckej výpravy Ivany Langeovej bol príčinou kolapsu astmatický záchvat. Čítajte viac.

Potocká po rozplavbe skolabovala, odniesli ju na nosidlách.
Potocká po rozplavbe skolabovala, odniesli ju na nosidlách.Profimedia

11:45 - Slovenská plavkyňa Tamara Potocká nepostúpila do semifinále na 200 m pol. pr. na olympijských hrách v Paríži V rozplavbách obsadila 23. miesto časom 2:14,20. Za svojím vlastným slovenským rekordom z júnových ME v Belehrade zaostala o takmer dve sekundy.

11:30 - Márius Fízeľ ukončil svoje pôsobenie na OH v Paríži v 2. kole. Nad jeho sily bol favorizovaný Uzbek Ališer Jusupov, ktorý zvíťazil na ippon. Čítajte viac.

Fízeľ v 1. kole uspel, v 2. kole bol však na favorita prikrátky.
Fízeľ v 1. kole uspel, v 2. kole bol však na favorita prikrátky.Profimedia/Flashscore

10:37 - Slovenský džudista Márius Fízeľ nezaváhal v 1. kole na OH v Paríži. V premiére pod piatimi kruhmi zdolal v kategórii nad 100 kg reprezentanta Fidži Gerarda Takayawu na ippon. Fízeľa v 2. kole čaká favorizovaný Uzbek Ališer Jusupov, bronzový medailista z uplynulých dvoch svetových šampionátov. Celá súťaž ako tradične vyvrcholí v priebehu jediného dňa.

10:28 - Švajčiarska reprezentantka v športovej streľbe Chiara Leoneová získala zlatú medailu na OH v Paríži po triumfe vo finále trojpolohovej ľubovoľnej malokalibrovky. Striebro si odniesla Američanka Sagen Maddalenová, bronz vybojovala Čang Čchiung-jüe z Číny.

10:20 - Léon Marchand, jeden z hrdinov doterajších olympijských hier v Paríži, sa môže tešiť na finále poslednej individuálnej disciplíny. Po troch triumfoch na 200 m prsia, 200 m motýlik a 400 m znak sa francúzsky plavec pokúsi uzavrieť skvelú bilanciu na krátkej trati. Do piatkového finále vstúpi ako hlavný favorit na titul s najlepším časom zo semifinále.  

09:10 - Olympijský surfing spozná nových šampiónov. Po tom, čo sa vo štvrtok na Tahiti po dvoch dňoch nepriaznivých podmienok rozbehli súťaže, vypadla vo štvrťfinále víťazka z Tokia Clarissa Moorová z USA. Držiteľ zlata zo surfovej premiéry pod piatimi kruhmi Ítalo Ferreira sa ani nevošiel do nabitej brazílskej nominácie.

08:30 - Slovenka Anna Karolína Schmiedlová musí rýchlo zahodiť smútok zo štvrtkovej semifinálovej prehry krátko pred 23. hodinou a sústrediť sa na boj o bronz na olympijských hrách v Paríži. V pavúku ženskej dvojhry bude v piatok najskôr o 15:00 jej poslednou súperkou svetová i turnajová jednotka a zároveň najväčšia favoritka Iga Swiateková z Poľska. Sedemnásobná grandslamová šampiónka a štvornásobná víťazka French Open je jasnou favoritkou, ale aj ona vo štvrtok ukázala, že nie je neporaziteľná. Čítajte viac.

07:45 - Americkí plavci si z olympijského bazéna odniesli hneď 20 medailí. Na prekvapenie všetkých však doteraz získali zlato len štyrikrát, aj preto sú Američania v medailovej bilancii až na druhom mieste za vedúcou Čínou. Bilanciu budú chcieť vylepšiť v piatkovom finálovom bloku. Slovensko sa vďaka bronzu Mateja Beňuša drží na delenej 46. priečke.

Medailová bilancia na úvod 8. dňa.
Medailová bilancia na úvod 8. dňa.Flashscore