Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

OH v Paríži NAŽIVO, 9. deň: Historické zlato pre Svätú Luciu, Grigar s Mintálovou s postupom

Aktualizované
Eliška Mintálová sa dostala do eliminačného kola.
Eliška Mintálová sa dostala do eliminačného kola.AFP
Olympijské hry v Paríži pokračujú v plnom prúde, z pohľadu zlatých medailí sa doposiaľ najviac darilo Číne. Prvý cenný kov získalo Slovensko už v pondelok vďaka vodnému slalomárovi Matejovi Beňušovi (36) v kategórii C1. Či ho niekto bude v sobotu nasledovať, sledujte v špeciáli Flashscore Správ, ktorý mapuje dianie na 33. letných olympijských hrách nielen očami dát.

Kompletný denný program

Slovenky a Slováci v akcii

Sobotu odštartovali o 9:00 dve strelkyne v skeete, Danka Barteková je po 1. dni kvalifikácie na postupovej šiestej priečke s tromi chybami a Vanesa Hocková figuruje na 12. pozícii s nástrelom 71 bodov. Od 11:00 sa rozbehli cyklistické preteky s hromadným štartom mužov aj s Lukášom Kubišom. Medzi elitou sa nestratil. Cieľovú pásku preťal na 29. priečke s mankom +3:42 min. na víťaza Evenepoela.

Poobede patrilo vodným slalomárom. Eliška Mintálová po 2. mieste postúpila do eliminácie, kým Zuzana Paňková z tretieho putovala do podvečerných opráv. V nej to 19-ročnej Slovenke nevyšlo a s bojom o medaily sa rozlúčila. Jakub Grigar a Matej Beňuš sa predstavili v 1. vyraďovacom kole kajak krosu. Viac sa darilo Grigarovi, ktorý z druhej pozície putoval do eliminácie. Naopak, Beňuš, podobne ako Paňková, mal pred sebou opravy, ale rovnako neuspel a s disciplínou sa rozlúčil.

Program a výsledky Slovákov na OH

Tenisový deň

Informácie nielen z olympijského turnaja nájdete v našom pravidelne aktualizovanom tenisovom trackeri.

Novinky

22:24 - Francúzski plavci triumfovali v miešanej štafete na 4x100 m polohové preteky, keď časom 3:37,43 min utvorili nový svetový rekord. Domáci reprezentanti mali na strieborných Číňanov náskok 12 stotín, bronz si odniesli Austrálčania.

22:18 - Nórsky atlét Markus Rooth sa stal prekvapujúcim víťazom desaťboja. Nazbieral 8 796 bodov. Striebro získal Nemec Leo Neugebauer výkonom 8 748, bronz Lindon Victor z Grenady za 8 711.

22:01 - Olympijskou šampiónkou v trojskoku sa v Paríži stala Thea Lafondová z Dominiky. Pre svoju krajinu zariadila historicky prvú medailu pod piatimi kruhmi.

21:48 - Americká plavkyňa Katie Ledecká získala už deviatu zlatú medailu na OH, keď v Paríži triumfovala v sobotňajšom finále na 800 m v.sp.. Striebro si odniesla Austrálčanka Ariarne Titmusová, bronzový stupienok obsadila Američanka Paige Maddenová. Ledecká vyrovnala ženský rekord vo všetkých športoch v počte zlatých medailí na OH.

Ledeckej zlatý výkon.
Ledeckej zlatý výkon.Flashscore

21:30 - Atlétka zo Svätej Lucie Julien Alfredová získala zlato v behu na 100 m a pre svoj štát vybojovala vôbec prvú medailu na olympiáde vo všetkých športoch. V parížskom finále triumfovala presvedčivo v čase 10,72 s.

21:22 - Kanadská plavkyňa Summer McIntoshová zvíťazila na 200 m polohové preteky, keď časom 2:06,56 utvorila nový olympijský rekord. Striebornú medailu si odniesla Američanka Kate Douglassová, ktorá za víťazkou zaostala o 36 stotín. Na bronzovej pozícii dohmatla Austrálčanka Kaylee McKeownová.

21:15 - Americký atlét Ryan Crouser triumfoval tretíkrát za sebou na olympiáde vo vrhu guľou. V Paríži stačilo svetovému rekordérovi k zisku zlata 22,90 m. Crouser predviedol svoj najlepší pokus v tretej sérii a stal sa prvým trojnásobným olympijským šampiónom v guli. 

21:08 - Šermiarky Ukrajiny triumfovali v šabli družstiev. Oľga Charlanová, Alina Komaščuková, Olena Kravacká a Julia Bakastová zvíťazili vo finále nad reprezentantkami Kórejskej republiky 45:42. Bronzové medaily si odniesli Japonky po triumfe nad Francúzkami 45:40.

20:44 - Maďarský plavec Kristóf Milák triumfoval vo finále na 100 m motýlik na OH v Paríži. Kanaďan Josh Liendo za ním zaostal o 9 stotín, bronz si odniesol ďalší kanadský reprezentant Ilya Kharun.

Finále 100 m motýlik.
Finále 100 m motýlik.Flashscore

19:30 - Francúzsky džudista Teddy Riner získal už svoje piate olympijské zlato, keď triumfoval so svojím tímom v sobotňajšom finále mixu na OH v Paríži. Strieborné medaily si odniesli zdolaní finalisti Japonci, bronz získali reprezentanti Brazílie a Kórejskej republiky.

19:10 - Slovenskí vodní slalomári Zuzana Paňková a Matej Beňuš nebudú v Paríži bojovať o medaily v kajak krose. V sobotu večer neuspeli v opravách. Paňková obsadila vo štvrtej opravnej jazde 3. miesto za Češkou Terezou Fišerovou a Španielkou Maialen Chorrautovou. Nenasledovala tak tímovú kolegyňu Elišku Mintálovú, ktorá postúpila do nedeľnej eliminácie z 1. kola. Beňuš sa predstavil v prvej opravnej jazde a ďalej išli jeho konkurenti Ír Noel Hendrick a Wu Šao-hsuan z Taiwanu.

18:28 - Írsky gymnasta Rhys McClenaghan potvrdil pozíciu favorita a stal sa olympijským šampiónom na koni. Vo finále parížskej súťaže dostal známku 15,533 b. Striebro získal Nariman Kurbanov z Kazachstanu za 15,433, bronz Američan Stephen Nedoroscik výkonom 15,300 b.

18:15 - V súťaži mužov sa z dvojice Slovákov viac darilo Jakubovi Grigarovi, ktorý postúpil do eliminácie z 2. priečky 8. jazdy. Mateja Beňuša čakala oprava, keď v 11. jazde prišiel do cieľa na 3. priečke.

18:00 - Belgický cyklista Remco Evenepoel pridal v Paríži k triumfu v časovke zlato aj v cestných pretekoch. Zvíťazil po samostatnom úniku s náskokom 1:11 min pred domácim Valentinom Madouasom. Bronz získal po triumfe v špurte sedemčlennej skupiny ďalší Francúz Christophe Laporte s mankom +1:16. Jediný slovenský pretekár v súťaži Lukáš Kubiš obsadil 29. miesto s odstupom +3:42 min. Čítajte viac.

17:29 - Americká gymnastka Simone Bilesová druhýkrát v kariére triumfovala na olympiáde v preskoku, keď po úspechu v Riu de Janeiru získala zlato aj v Paríži so známkou 15,300. Striebro získala Brazílčanka Rebeca Andradeová (14,966), bronz Američanka Jade Careyová (14,466).

Bilesovej finálový výkon.
Bilesovej finálový výkon.Flashscore

16:40 - Slovenská vodná slalomárka Eliška Mintálová postúpila do eliminácie kajak krosu. V sobotňajšej deviatej jazde 1. kola obsadila 2. miesto za Andorrčankou Monicou Doriovou Vilarrublovou. Zuzane Paňkovej patrilo v 4. jazde 3. miesto a ešte v sobotu večer ju čakali opravy. Eliminácie boli na programe v nedeľu.

16:35 - Americký reprezentant v športovej streľbe Vincent Hancock získal zlatú medailu v skeete. V sobotnom finále v Chateauroux triumfoval nástrelom 58 bodov pred krajanom Connerom Lynnom Princeom (57), tretí skončil Taiwančan Meng Yuan Lee (45). Tridsaťpäťročný Hancock vybojoval pod piatimi kruhmi už štvrtý najcennejší kov. Zo zlata sa tešil aj na OH 2008 v Pekingu, OH 2012 v Londýne a OH 2020 v Tokiu.

16:30 - Čínska stolná tenistka Čchen Meng získala zlatú medailu. V sobotňajšom finálovom stretnutí zdolala krajanku Sun Jing-ša 4:2 na sety. Čchen Meng v repríze finále z Tokia obhájila olympijský titul.

16:15 - Filipínsky gymnasta Carlos Edriel Yulo získal zlato v prostných so známkou 15,000. Stal sa iba druhým olympijským šampiónom zo svojej krajiny a vôbec prvým medailistom v gymnastike. Striebro pripadlo obhajcovi titulu Izraelčanovi Arťomovi Dolgopjatovi (14,966), bronz vybojoval Brit Jake Jerman (14,933).

Výsledky mužov v prostných.
Výsledky mužov v prostných.Flashscore

15:55 - Družstvo Nemecka získalo zlato v jazdeckej drezúre družstiev na OH v Paríži. O úspech sa zaslúžilo kvarteto Frederic Wandres, Soenke Rothenberger, Jessica von Bredowová-Werndlová a Isabell Werthová. Striebro patrí Dánom, bronz si vybojovala Veľká Británia.

15:20 - Zlatú medailu zo súťaže jednotlivkýň v lukostreľbe získala Lim Si-hyeon z Kórejskej republiky. V sobotňajšom finále zdolala krajanku Nam Suh-yeon 7:3 na sety a zavŕšila v Paríži svoj zlatý hetrik. Súboj o bronz vyhrala domáca reprezentantka Lisa Barbelinová, ktorá nedopustila absolútnu dominanciu Kórejčaniek na pódiu a zdolala Jeon Hun-young 6:4.

15:12 - Slovenská strelkyňa Danka Barteková je po prvom dni kvalifikácie skeetu na olympijských hrách v Paríži na postupovej šiestej priečke. Držiteľka bronzu z Londýna 2012 urobila v troch položkách tri chyby a nazbierala 72 bodov. Jej krajanka Vanesa Hocková je s nástrelom 71 bodov priebežne dvanásta. V nedeľu sú na programe zvyšné dve položky kvalifikácie i finále, kam sa prebojuje šesť najlepších. Čítajte viac.

Poradie kvalifikácie po 75 zo 125 výstreloch. Hocková má na konte 71 bodov.
Poradie kvalifikácie po 75 zo 125 výstreloch. Hocková má na konte 71 bodov.Flashscore

14:55 - Japonská stolná tenistka Hina Hajatová získala bronzovú medailu. V súboji o tretie miesto zdolala reprezentantku Kórejskej republiky Šin Ju-pin 4:2 na sety.

14:45 - Izraelský reprezentant Tom Reuveny získal zlatú medailu vo windsurfingu. V sobotňajšom finále triumfoval v triede iQFOiL pred Graeom Morrisom z Austrálie, bronz si vybojoval Holanďan Luuc van Opzeeland. Slovenský reprezentant Robert Kubín nepostúpil do finále, v celkovej klasifikácii obsadil predposlednú 23. priečku.

14:28 - Talianska reprezentantka Marta Maggettiová získala zlatú medailu vo windsurfingu. V sobotňajšom finále triumfovala v triede iQFOiL pred Sharon Kantorovou z Izraelu, bronz si vybojovala Emma Wilsonová z Veľkej Británie.

13:02 - V sobotu sa od 11:00 rozbehli cyklistické preteky s hromadným štartom. Medzi pretekármi nechýba ani slovenský zástupca Lukáš Kubiš. Slávnostný štart odmával legendárny Peter Sagan. Cyklisti absolvujú "klasikársku" trať dlhú 272,1 km.

Sagan odštartoval hromadné preteky v cyklistike.
Sagan odštartoval hromadné preteky v cyklistike.Profimedia

12:42 - Organizátori parížskej olympiády informovali, že kvalita vody v rieke Seina sa opäť znížila. Silné dažde v dejisku OH spôsobili, že rieka nie je bezpečná na kúpanie. Pokles kvality vody znemožnil tréning na pondelňajšie preteky miešaných družstiev v triatlone.

12:30 - Aj po druhej sérii streľby sa slovenské strelkyne Danka Barteková s Vanesou Hockovou držia medzi najlepšími pretekárkami skeetu. Obe trafili 48 terčov z doterajších 50. V rámci prvého dňa kvalifikácie ich čaká ešte tretia séria.

11:58 - Nemecký reprezentant vo veslovaní Oliver Zeidler získal zlatú medailu v disciplíne skif. V sobotňajšom finále triumfoval s náskokom 5,39 sekundy pred Yauhenim Zalatym z Bieloruska, ktorý má štatút neutrálneho športovca. Bronz si vybojoval Holanďan Simon van Dorp (+7,15 s).

11:20 - Zlatú medailu v osemveslici mužov s kormidelníkom si vybojovala posádka Veľkej Británie. Kráľovskú veslársku disciplínu vyhrala s náskokom 1,04 sekundy pred Holandskom, bronz získali reprezentanti USA (+2,40).

Výsledkový servis.
Výsledkový servis.Flashscore

10:59 - Zlatú medailu v osemveslici žien s kormidelníkom si vybojovala favorizovaná posádka Rumunska. Kráľovskú veslársku disciplínu vyhrala s náskokom 4,45 sekundy pred Kanadou, bronz získala Veľká Británia (+5,12).

10:43 - Holandská reprezentantka vo veslovaní Karolien Florijnová získala zlatú medailu v disciplíne skif na OH v Paríži. V sobotňajšom finále triumfovala s náskokom 1,86 sekundy pred Emmou Twiggovou z Nového Zélandu, bronz si vybojovala Litovčanka Viktorija Senkuteová (+3,57 s). 

10:10 - V súťaži žien v streleckej disciplíne pištoľ 25 m získala zlato na OH v Paríži reprezentantka Kórejskej republiky Jang Ťi. V sobotňajšom finále na strelnici v Chateauroux zaznamenala 37 bodov. Rovnaký počet nastrieľala aj domáca Camille Jedrzejewská, ktorá však podľahla súperke v napínavom rozstrele. Bronz si vybojovala Veronika Majorová z Maďarska (31).

Stupeň víťaziek v disciplíne pištoľ 25 metrov.
Stupeň víťaziek v disciplíne pištoľ 25 metrov.Flashscore

09:45 - Prvú sériu streľby majú Slovenky za sebou. Ako Danka Barteková, tak aj Vanesa Hocková trafili z 25 terčov zhodne 24 a držia sa medzi najlepšími pretekárkami skeetu. V sobotu ich čakajú ešte ďalšie dve položky.

09:00 - Francúz Léon Marchand je štvrtým plavcom v histórii, ktorý získal štyri zlaté medaily na jednej olympiáde, ale porovnávanie s legendami Michaelom Phelpsom, Markom Spitzom a Kristin Ottovou označil za bláznivé. Dvadsaťdvaročný Marchand v Paríži dominoval na 200 a 400 m polohové preteky, ďalšie zlaté medaily pridal na motýliku a 200 m prsia. Štyrmi triumfami na jednej olympiáde napodobnil práve Phelpsa, Spitza a Ottovú. Čítajte viac.

08:10 - Jednou z posledných slovenských medailových želiezok je Danka Barteková. Skúsená strelkyňa v skeete ovládla majstrovstvá sveta v roku 2023, z olympiády má na konte bronz z Londýna 2012. Prvý raz pod piatimi kruhmi štartovala v Pekingu 2008, odvtedy nevynechala ani jedno podujatie. Bez šancí nie je ani Vanesa Hocková, ktorá zažije premiéru na OH, ale môže sa pýšiť 4. miesto z MS 2022.

Podarí sa Danke Bartekovej nadviazať na bronzový Londýn 2012?
Podarí sa Danke Bartekovej nadviazať na bronzový Londýn 2012?Profimedia

07:45 - V sobotu 3. augusta sa na olympijských hrách v Paríži rozdá 31 medailových kolekcií. Najväčšími udalosťami budú cyklistické preteky jednotlivcov a dve ženské finále - najprv tenisové v areáli Rolanda Garrosa a potom večer šprint na 100 m na Stade de France. Hrdinami soboty by sa mohli stať Remco Evenepoel, Mathieu van der Poel, Donna Vekičová, Čeng Čchin-wen či Sha'Carri Richardsonová. Čítajte viac.

07:30 - Čína naďalej vládne medailovej tabuľke olympiády, pred sobotou má na konte najviac zlatých medailí - 13. V tesnom závese sú Francúzsko s Austráliou (zhodne po 11), zatiaľ čo najviac cenných kovov vybojovali Spojené štáty americké - 43. Slovensko v poradí opäť kleslo, keď sa drží na delenej 50. priečke vďaka bronzu Mateja Beňuša.

Medailová bilancia na začiatku soboty.
Medailová bilancia na začiatku soboty.Flashscore