Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

OH v Paríži NAŽIVO, posledný deň: Športový sviatok je za nami, Slováci sa rozlúčili s Parížom

Aktualizované
Záverečný ceremoniál sa niesol vo veľkolepom duchu.
Záverečný ceremoniál sa niesol vo veľkolepom duchu.TASR
Posledný deň olympijských hier je za nami. Organizátori mali na nedeľňajší program pripravených posledných 13 z 329 medailových sád. O 21:00 sa začal záverečný ceremoniál. Hlavné udalosti OH ste sledovali v špeciáli Flashscore Správ, ktorý mapoval dianie na 33. letnej olympiáde.

Kompletný denný program

Slovenky a Slováci v akcii

Záverečný deň svetového sviatku športu pod piatimi kruhmi v Paríži bol bez účasti olympionikov spod Tatier.

Ako sa darilo Slovákom na OH?

Novinky

23:59 - Hry v Paríži trvali 19 súťažných dní, začali sa v stredu 24. júla pred otváracím ceremoniálom, ktorý sa konal na Seine o dva dni neskôr. Olympijský oheň zhasol krátko pred polnocou v nedeľu 11. augusta a prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach vyhlásil olympiádu za ukončenú.

22:00 - Slovensko sa oficiálne rozlúčilo s olympiádou v Paríži. Vlajku na záverečnom ceremoniáli niesla dvojica Tajmuraz Salkazanov - Viktória Forsterová.

21:07 - Zatiaľ čo otvárací ceremoniál sa konal na Seine a v jej okolí, ten záverečný tradične prebieha na štadióne. Na Stade de France môžu prísť aj neutrálni športovci z Ruska a Bieloruska, ktorým Medzinárodný olympijský výbor zakázal účasť na otváracom ceremoniáli.

20:45 - Jedna medaila je obrazom športu na Slovensku, zhodnotil výsledok na olympiáde Fízeľ.

18:35 - Slovensko skončilo v medailovej bilancii krajín na OH v Paríži na 84. mieste spoločne s Pobrežím Slonoviny, Albánskom, Katarom, Kapverdami, Peru, Zambiou, Singapurom a Tímom utečencov. Jedinú slovenskú medailu získal vodný slalomár Matej Beňuš, ktorý vybojoval bronz v C1.

Na čelo poradia sa po záverečnom 16. súťažnom dni vyšvihli USA. Vďaka finálovému triumfu basketbalistiek nad Francúzskom predstihli Čínu, Američania vybojovali vo Francúzsku celkovo 40 zlatých, 44 strieborných a 42 bronzových medailí. Číňania obsadili druhé miesto s bilanciou 40-22-24, tretia priečka patrí Japoncom (20-12-13).

Slovensko si v porovnaní s OH 2020 v Tokiu v medailovej bilancii výrazne pohoršilo. V japonskej metropole skončilo na 50. pozícii s jednou zlatou, dvoma striebornými a jednou bronzovou medailou. Titul olympijskej šampiónky v trape získala Zuzana Rehák Štefečeková, striebro vodný slalomár Jakub Grigar s golfistom Rorym Sabbatinim a bronz štvorkajak v zložení Samuel Baláž, Denis Myšák, Erik Vlček, Adam Botek.

Konečné medailové umiestnenie krajín.
Konečné medailové umiestnenie krajín.Flashscore

17:22 - Americké basketbalistky získali zlaté medaily a napodobnili úspech svojich krajanov. V nedeľňajšom dramatickom finále zvíťazili nad domácimi Francúzkami 67:66, olympijský turnaj tak vyhrali ôsmykrát za sebou a celkovo jubilejný desiaty raz. Viac v článku.

16:48 - Americkí olympijskí predstavitelia sa odvolajú proti rozhodnutiu, ktoré viedlo k tomu, že ich gymnastka Jordan Chilesová musí vrátiť bronzovú medailu z OH v Paríži, tú pôvodne získala vo finále prostných.

"Pevne veríme, že Jordan právom získala bronzovú medailu. V počiatočnom hodnotení Medzinárodnej gymnastickej federácie (FIG) aj pri následnom odvolacom procese CAS sa vyskytli chyby, ktoré je potrebné riešiť. Olympijský a paralympijský výbor USA pri odvolacom procese nedostal dostatočný čas ani upozornenie na účinné napadnutie rozhodnutia," uviedol Olympijský a paralympijský výbor USA. 

15:20 - Vodní pólisti Srbska získali zlaté olympijské medaily. Srbi zvíťazili v nedeľňajšom finále nad Chorvátskom 13:11 a radovali sa z tretieho triumfu za sebou.

15:00 - Hádzanári Dánska získali druhýkrát v histórii olympijské zlato. Sérioví majstri sveta v nedeľňajšom finálovom stretnutí v Paríži zdolali Nemecko 39:26. Severania napodobnili pod piatimi kruhmi triumf z Ria de Janeiro v roku 2016.

14:58 - Americká dráhová cyklistka Jennifer Valenteová vybojovala zlatú medailu v omniu so ziskom 144 bodov. Na druhom mieste skončila s 13-bodovým odstupom Poľka Daria Pikuliková, pódium doplnila Novozélanďanka Ally Wollastonová (125 bodov). Dvadsaťdeväťročná Valenteová obhájila zlato z OH v Tokiu. V tejto disciplíne je zároveň dvojnásobná majsterka sveta.

Zlato smeruje do rúk Valenteovej.
Zlato smeruje do rúk Valenteovej.Flashscore

14:27 - Talianske volejbalistky získali na zlaté medaily. V nedeľňajšom finále zvíťazili nad obhajkyňami prvenstva z USA 3:0 a pod piatimi kruhmi získali vôbec prvý cenný kov v histórii. Ich najlepším výsledkom bolo trikrát 5. miesto (OH 2004, 2008, 2012).

14:20 - Japonská zápasníčka Juka Kagamiová získala zlatú medailu vo voľnom štýle do 76 kg. Vo finále zdolala Američanku Kennedy Alexis Bladesovú, bronz si vybojovali Milaimy Marinová-Potrilleová z Kuby a Kolumbijčanka Tatiana Renteriová. Všetky zápasníčky sa na pódium pod piatimi kruhmi postavili premiérovo.

14:02 - Čínska vzpieračka Wen-Wen Li triumfovala v kategórii nad 81 kg výkonom 309 kg. Striebro získala Kórejčanka Hyejeong Park (299 kg), bronz vybojovala Britka Emily Campbellová (288 kg).

13:40 - Holandský dráhový cyklista Harrie Lavreysen sa stal víťazom mužských pretekov v keirine. V nedeľňajšom dramatickom finále skončil druhý Austrálčan Matthew Richardson s odstupom 56 tisícin sekundy, tretí bol ďalší Austrálčan Matthew Glaetzer (+0,881 s).

Výsledky finálovej jazdy.
Výsledky finálovej jazdy.Flashscore

13:27 - Olympijskou šampiónkou v šprinte sa stala novozélandská dráhová cyklistka Ellesse Andrewsová. V nedeľňajšom finále zdolala v dvoch jazdách Nemku Leu Friedrichovú. Bronz si vyjazdila Britka Emma Finucaneová, štvrtá skončila Holanďanka Hetty van de Wouwová.

13:23 - Bahrajnský zápasník Achmed Tažudinov získal zlatú medailu vo voľnom štýle do 97 kg. Vo finále zdolal Gruzínca Givu Mačarašviliho, bronz si vybojovali Magomedkhan Magomedov z Azerbajdžanu a Iránčan Amirali Azarpira. Všetci traja zápasníci sa na pódium pod piatimi kruhmi postavili premiérovo.

13:20 - Basketbalistky Austrálie získali bronzové medaily. V nedeľňajšom súboji o tretie miesto zdolali Belgičanky 85:81. Je to pre nich šiesty cenný kov pod piatimi kruhmi (0-3-3), Belgičanky na medailový úspech zatiaľ nedosiahli. 

13:04 - Maďarská reprezentantka v modernom päťboji Michelle Gulyásová získala zlatú medailu v individuálnej súťaži žien. V novom svetovom rekorde 1 461 bodov odsunula na druhú priečku domácu Francúzku Elodie Clouvelovú, bronz si vybojovala Seung-min Seong z Kórejskej republiky.

Gulyásová vytvorila nový svetový rekord.
Gulyásová vytvorila nový svetový rekord.Flashscore

12:42 - Japonský zápasník Kotaro Kijooka si vybojoval zlatú medailu vo voľnom štýle do 65 kg. Vo finále zdolal Rahmana Amouzadkhaliliho z Iránu. Bronzové medaily získali Portoričan Sebastian Rivera a Albánec Islam Dudajev.

12:28 - Šprintér Dominique Lasconi Mulamba z Konga mal počas OH v Paríži pozitívny dopingový test na zakázanú látku. Dočasne mu preto pozastavili činnosť, informovala v nedeľu Medzinárodná testovacia agentúra (ITA). Mulamba štartoval v behu na 100 metrov. Do rozbehov sa dostal z predkola časom 10,54 s, v nich sa ešte zlepšil o jednu stotinu, no postup ďalej si nevybojoval. Pozitívny test mal 4. augusta, deň po svojom behu. Teraz môže požiadať o analýzu B-vzorky.

11:57 - Vodní pólisti USA získali bronzové medaily. V nedeľňajšom zápase o 3. miesto zvíťazili nad Maďarskom 11:8 po rozstrele. V riadnom hracom čase sa duel skončil 8:8. Američania získali na olympijskom turnaji štvrtý bronz v histórii, na konte majú aj tri striebra. Maďari nedokázali obhájiť 3. miesto z Tokia.

11:32 - Americká gymnastka Jordan Chilesová musí vrátiť bronzovú medailu, ktorú pôvodne získala vo finále prostných. V nedeľu to potvrdil Medzinárodný olympijský výbor (MOV), ktorý tak reagoval na verdikt Športového arbitrážneho súdu (CAS). Ten v sobotu vyhovel odvolaniu Any Barbosuovej, reprezentantka Rumunska sa tak dodatočne dočká cenného kovu.

Chilesová (vpravo) bude musieť vrátiť svoj cenný kov.
Chilesová (vpravo) bude musieť vrátiť svoj cenný kov.TASR

10:45 - Vodní pólisti Grécka obsadili na olympijskom turnaji v Paríži piatu priečku. Obhajcovia striebra z Tokia vyhrali v nedeľnom súboji o konečné umiestnenie nad Španielskom 15:13.

10:40 - Hádzanári Španielska získali bronzové medaily. V nedeľnom súboji o tretiu priečku vyhrali nad Slovinskom 23:22 a zopakovali tak umiestnenie z predchádzajúcich hier v Tokiu. Španieli vyrovnali svoje historické maximum na OH, je to už ich piaty bronz. Ešte nikdy v dejinách neprehrali olympijský súboj o tretie miesto. Slovinci na svoj prvý cenný kov stále čakajú, vylepšili však svoje doteraz najlepšie umiestnenie z Ria de Janeiro 2016 (6. miesto).

10:34 - Holandská bežkyňa Sifan Hassanová sa stala víťazkou maratónu žien. Do cieľa prišla v čase 2:22,55 h, čím vytvorila nový olympijský rekord. Druhá finišovala Etiópčanka Tigst Assefová s mankom troch sekúnd. Bronz si vybojovala Hellen Obiriová z Kene (+15 s). Hassanová získala v Paríži už tretiu medailu, po bronzoch z behov na 5 000 a 10 000 m má aj najcennejší kov.

Hassanová vytvorila olympijský rekord.
Hassanová vytvorila olympijský rekord.Flashscore

10:22 - Mužský olympijský turnaj v areáli Rolanda Garrosa si podmanili boxeri Uzbekistanu. Reprezentanti tohto stredoázijského štátu získali päť zo siedmich možných zlatých medailí a venovali ich svojmu trénerovi Tulkinovi Kiličevovi, ktorý sa zotavuje v parížskej nemocnici po srdcovej zástave, tá ho postihla vo štvrtok pri oslavách prvého triumfu jeho zverencov. Rýchlym zásahom mu pravdepodobne zachránili život dvaja členovia britského tímu.

09:10 - Belgičanka Lotte Kopecká chce na záver programu na velodrome dokázať, že je najvšestrannejšou cyklistkou. Bola trochu sklamaná, že si z cesty odviezla len jeden bronz, vylepšiť to môže na dráhe v omniu, ktoré sa skladá zo štyroch disciplín.

08:24 - Okrem ženského súboja o basketbalové zlato sa fanúšikovia môžu tešiť aj na bitku o mužský hádzanársky trón. Vo finále sa predstavia Dáni, ktorí by Mikkelovi Hansenovi radi dopriali zlaté lúčenie s kariérou. Proti však budú Nemci, tí sa na turnaji zachránili gólom v poslednej sekunde vo štvrťfinále a napokon zabojujú o olympijský titul. Zápas o tretie miesto si zahrajú Španieli so Slovincami.

07:28 - Basketbalové finále žien má rovnaké zloženie ako mužský súboj o zlato, teda Francúzsko proti USA. Aj v ňom je favoritom tím Spojených štátov amerických, ktorý na hrách naposledy utrpel prehru v roku 1992 v Barcelone. K posledným piatim triumfom pomohla Diana Taurasiová a v nedeľu sa môže radovať už na šiestych hrách. Viac zlatých olympiád má na konte len nemecká jazdkyňa Isabell Werthová. V bitke o bronz sa stretnú Belgičanky s Austrálčankami.

06:45 - Slovensko figuruje v medailovej bilancii krajín na OH v Paríži pred záverečným súťažným dňom na spoločnom 82. mieste. Je na chvoste krajín, ktoré zaknihovali aspoň jeden cenný kov. Jedinú slovenskú medailu získal vodný slalomár Matej Beňuš, ktorý vybojoval bronz v C1.

Na čelo poradia sa dostali Číňania, na konte majú 39 zlatých, 27 strieborných a 24 bronzových medailí. Druhí sú Američania s bilanciou 38-42-42, no so suverénne najvyšším počtom cenných kovov. Tretia zostala Austrália, štvrté je Japonsko.

Medailové poradie pred posledným dňom OH.
Medailové poradie pred posledným dňom OH.Flashscore