Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Olsson verí, že sa po mŕtvici vráti k futbalu. Môžem behať a moja pamäť je dobrá, hovorí

Olsson verí, že sa po mozgovej príhode vráti k futbalu.
Olsson verí, že sa po mozgovej príhode vráti k futbalu.AFP
Smutný príbeh, ktorý môže mať nakoniec šťastný koniec. Švédsky futbalista Kristoffer Olsson (28) verí, že sa po vážnej mozgovej príhode dokáže naplno vrátiť k profesionálnej kariére. Povedal to v rozhovore pre denník Aftonbladet. Stredopoliar dánskeho Midtjyllandu strávil po februárovej mŕtvici mesiac vo vážnom stave v nemocnici a v súčasnosti stále zostáva v neurocentre v Hammeli, kde rehabilituje.

Olsson skolaboval doma koncom februára po tom, ako ho v dôsledku mimoriadne zriedkavého zápalového postihnutia ciev v mozgu postihlo niekoľko malých krvných zrazenín v oboch hemisférach. Lekári tvrdia, že jeho prognóza je stále neistá, hoci robí veľké pokroky a obnovila sa mu motorika i reč.

Stále však nevie, kedy bude môcť byť prepustený do domácej starostlivosti a vrátiť sa do bežného života. "Človek sa chce čo najskôr vrátiť a bojovať, ale ja sa tým nestresujem, dám tomu potrebný čas. Už sa môžem dobre pohybovať, zvládnem behať a pamäť mám dobrú. Zlepšujem sa zo dňa na deň," opísal švédsky stredopoliar.

Olsson a jeho čísla.
Olsson a jeho čísla.Flashscore

Prvýkrát sa na verejnosti objavil na nedeľňajšom zápase posledného kola dánskej ligy, v ktorom si Midtjylland zabezpečil titul. Po záverečnom hvizde oslavoval so spoluhráčmi a za hlasného potlesku fanúšikov obišiel ihrisko s trofejou v náručí.

V rozhovore pre denník Aftonbladet prezradil, že si nepamätá nič z prvých troch týždňov po kolapse, ktoré strávil na prístrojoch a podľa vlastných slov v podstate umieral. Teraz si vyskúšal už aj kopať do lopty v rehabilitačnom centre. 

"Zahral som si trochu futbal s jednou zamestnankyňou. Bola v bráne," povedal s úsmevom. "Snívam o tom, že sa vrátim do tímu a budem trénovať," dodal.

Olsson, majster Európy do 21 rokov z Prahy z roku 2015, nastúpil za švédsku seniorskú reprezentáciu v 47 zápasoch, naposledy v novembri proti Estónsku. V Midtjyllande pôsobí druhýkrát v kariére od roku 2022, v minulosti hral aj za Anderlecht, Krasnodar, AIK Štokholm a Arsenal.