Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Olympijské ťaháky, nedeľa 11. augusta: Derniéra ikonického obra, v maratóne boj o hetrik

Hansen odohrá v Paríži svoj posledný zápas kariéry.
Hansen odohrá v Paríži svoj posledný zápas kariéry.Profimedia
Olympijské hry v Paríži finišujú a v posledný deň sa bude rozdeľovať ešte 13 sád medailí. Prvýkrát v histórii zakončí program atletických disciplín maratón žien a Sifan Hassanová (31) sa pokúsi o unikátny medailový hetrik. Príde aj čas lúčenia ikonického dánskeho hádzanárskeho obra Mikkela Hansena (36) a nakoniec sa francúzske basketbalistky pokúsia ukončiť neporaziteľnosť výberu USA. Večer nastane moment odovzdania štafety ďalšej letnej olympiáde, ktorá sa v roku 2028 uskutoční v Los Angeles.

Atletika

Maratón, ženy

08:00, Paríž

Bývalo tradíciou, že olympijské hry uzatváral maratónsky beh mužov. Ženské preteky na 42 125 metrov sa prvýkrát na sviatku pod piatimi kruhmi objavili až v roku 1984 v Los Angeles, pretože neboli považované za bezpečné. Tento rok prichádza novinka. Práve ženám sa dostáva cti uzavrieť atletickú časť olympiády. Organizátori tým chcú dať symbolicky najavo rovnoprávnosť medzi pohlaviami, čo dokumentuje aj rovnováha v počte účastníkov celého športového sviatku.

Svetový rekord vytvorila tento rok v apríli v Londýne Peres Jepchirchirová a jeho hodnotu nastavila na čas 2:16:16 h. Najväčšími súperkami kenskej bežkyne bude trio atlétok z Etiópie. Na štarte sú Tigst Assefaová, Megertu Alemuová a Amane Shankulaová, ktoré tento rok tiež dokázali pokoriť hranicu 2 hodín a 17 minút.

Najväčšiu pozornosť si zrejme vyslúžila Sifan Hassanová. V Egypte narodená holandská vytrvalkyňa už v Paríži na ovále dokázala získať bronzové medaily v behoch na 5 000 aj 10 000 metrov. Do tretice skúsi byť úspešná aj v uliciach francúzskej metropoly. Zatiaľ čo najkratšiu vzdialenosť bežala už v pondelok, preteky na 10 kilometrov absolvovala len necelé dva dni pred štartom maratónu.

Hádzaná

Dánsko - Nemecko, finále mužov

13:30, Lille, Pierra Mauroy Stadium

Už pred olympiádou oznámil, že to bude veľké lúčenie. Ikonický dánsky obor Mikkel Hansen sa stal trikrát majstrom sveta a olympijské zlato získal pre svoju krajinu už v Riu 2016. Parížska olympiáda je pre neho posledným turnajom kariéry a iste je šťastný, že s tímom došiel až do finále. Dáni suverénnym spôsobom vyhrali základnú skupinu, v play-off však dvakrát zdolali svojich súperov tesne o jeden gól (Švédsko 32:31 a Slovinsko 31:30).

Nemci, ktorí sú druhými finalistami, hrajú v Paríži najlepší turnaj za dlhé roky. V olympijskom finále boli naposledy v roku 2004. Cestou k boju o zlato aj ich tím prežil vo štvrťfinále neuveriteľný záver, keď minútu pred koncom duelu s domácim Francúzskom prehrával o dva góly. Potom prišlo zníženie a senzačné vyrovnanie v poslednej sekunde základnej hracej doby. Predĺženie v eufórii hrajúci Nemci získali pre seba. 

Favoritom je Dánsko, vyhralo posledných päť vzájomných zápasov... Tímový výkon Nemcov aj miesto konania (futbalový štadión v Lille) však môžu zo súboja o najcennejší kov urobiť poriadnu drámu.

Basketbal

USA - Francúzsko, finále žien

15:30, Paríž, Bercy Arena

Ženský basketbalový turnaj má jasného favorita. Američanky sa v Paríži usilujú o svoje desiate zlato v histórii. Zverenky trénerky Lisy Thomaidisovej zvládajú tohtoročné podujatie na výbornú, o čom svedčí aj ich presvedčivé semifonálové víťazstvo 85:69 nad Austráliou. Oveľa viac emócií priniesli zápasy domáceho Francúzska - práve s Austráliou v základnej skupine prehralo a napokon si vydrelo postup zo semifinále s Belgickom, ktoré sa muselo predlžovať.

"Oveľa radšej mám takéto drámy, ako keď sa každý deň vyhráva o 30 bodov," glosovala postup do finále jedna z hlavných opôr tímu Francúzska Gabby Williamsová. V americkej Nevade narodená basketbalistka, ktorá v minulosti hrávala WNBA za Chicago aj Seattle, povedie Francúzsko v boji proti svojej rodnej krajine. Tiež vyzvala francúzske publikum na to, aby podporilo domáci tím v súboji s "neporaziteľnými". Američanky na sviatku pod piatimi kruhmi kraľujú nepretržite od roku 1996 a vyhrali aj posledné štyri majstrovstvá sveta.

Kompletné spravodajstvo z OH v Paríži