Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Olympijské ťaháky, nedeľa 4. augusta: Posledná šanca Djokoviča, hladká stovka a golfové finále

Novak Djokovič má pravdepodobne poslednú šancu vyhrať olympiádu.
Novak Djokovič má pravdepodobne poslednú šancu vyhrať olympiádu.Profimedia
Na olympijských hrách v Paríži sa v nedeľu 4. augusta rozdá 20 kolekcií medailí. Najsledovanejšie finále sa odohrajú na ihrisku v Le Golf National, v tenisovom areáli Roland Garros a večer pri šprinte mužov na Stade de France. Xander Schauffele (30) má veľkú šancu obhájiť golfové zlato z Tokia, úradujúci majster sveta Noah Lyles (27) chce triumfovať na hladkej stovke, zatiaľ čo Novak Djokovič (37) má poslednú šancu skompletizovať zbierku titulov, ale v ceste mu stojí Carlos Alcaraz (21).

Golf

Finále - muži

12:28 Guyancourt, L'Albatros Le Golf National

Golf sa v roku 2016 vrátil na olympijské hry po dlhých 112 rokoch a turnaj pod piatimi kruhmi sa okamžite stal lákavým podujatím pre mnohých profesionálov. V Riu zvíťazil Brit Justin Rose, v Tokiu Xander Schauffele. Práve forma a hra Američana v Le Golf National v tomto roku naznačujú, že je na najlepšej ceste obhájiť tri roky staré zlato. Schauffele sa len nedávno zbavil nálepky muža, ktorý nevie vyhrávať veľké podujatia, keď tento rok triumfoval na dvoch majors.

V Paríži je po troch dňoch na prvom mieste so skóre -14 spolu so Španielom Jonom Rahmom. V žiadnom prípade však nie je rozhodnuté, pretože len bod za vedúcou dvojicou je Brit Tommy Fleetwood, ktorý práve na olympijskom ihrisku priviedol Európu k víťazstvu v Ryder Cupe 2018. O ďalšie dve rany zaostáva Japonec Hideki Matsujama, ktorý po nevydarenej sobote klesol na delené štvrté miesto.

To patrí pred záverečným dňom aj Dánovi Nicolaiovi Hojgaardovi. Ten zasa v tretí deň zahral deväť rán pod par a vyrovnal rekord ihriska. Šesť najlepších hráčov odštartuje na záverečných 18 jamkách turnaja o 12:28, resp. 12:39.

Tenis

Finále - muži: Novak Djokovič - Carlos Alcaraz

14:00, Paríž, Roland Garros, kurt Philippa Chatriera

Vo svete tenisu momentálne neexistuje väčší zápas. Dlhoročný vládca a 24-násobný grandslamový víťaz proti následníkovi trónu v ikonickom prostredí na Roland Garros. Novak Djokovič vyhral snáď už všetko, ale olympijský triumf mu stále uniká. Aj preto sa predčasne vzdal cesty na tohtoročnom French Open, aby sa čo najskôr podrobil operácii kolena. Dokonca stihol aj Wimbledon, hoci sa vo finále neradoval.

Bol to práve Carlos Alcaraz, kto pred tromi týždňami v londýnskom All England Clube ukázal srbskému velikánovi, že čas novej generácie už skutočne nastal. Pritom ešte vlani dal Djokovič vychádzajúcej španielskej hviezde v semifinále Roland Garros poriadnu lekciu. O rok a dva mesiace neskôr sa v antukovom chráme stretnú opäť a Djokovič vie, že má poslednú šancu skompletizovať svoju zbierku trofejou, po ktorej vždy túžil...

Atletika

Beh na 100 metrov - muži

21:50, Paríž, Stade de France

Tradične najsledovanejšie preteky celých olympijských hier. Po tom, čo sa s kariérou rozlúčil trojnásobný olympijský víťaz Usain Bolt, vyhral na poslednej olympiáde v Tokiu šprint na 100 metrov trochu senzačne Marcell Jacobs. Talian narodený v texaskom El Pase síce figuruje na štartovej listine parížskych pretekov, ale tentoraz sa hovorí o iných favoritoch.

Najväčším z nich má byť úradujúci majster sveta Noah Lyles, ktorý vlani vyhral svetový šampionát v Budapešti za 9,83. A výbornú formu potvrdzuje 27-ročný Američan aj v tejto sezóne. Počas júna si v Londýne v protivetre zlepšil osobný rekord na 9,81 a netají sa tým, že by rád získal hetrik (t. j. 100 m, 200 m a štafeta 4x100 m).

Najrýchlejší tohtoročný čas na hladkej stovke však zabehol Kishane Johnson doma na Jamajke (9,77), pričom treba počítať aj s Ferdinandom Omanyalom z Kene (9,79). Američania budú mať v hre zrejme aj ďalších dvoch ambicióznych borcov - o najlepšie časy v rozbehoch sa postarali Kenneth Bednarek a strieborný medailista z Tokia Fred Kerley.